DÜNYA

Fuat Uğur : Casus Skripal suikastının Türkiye ile ilgisi

Tarih
20 Mart 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Fuat Uğur

Mart ayının başında İngiltere’de yaşayan eski Rus Casusu Sergey Skripal ile kızı Yulia Skripal’in yemek yedikleri lokantada zehirlenmeleri İngiltere-Rusya ilişkilerini âdeta kilitledi. Olan biteni medyadan izliyorsunuz. İngiltere hiçbir kanıt olmadığı hâlde Rusya’yı ve Putin’i suikastla suçladı. “Hani nerede kanıt?” diye soranlara verilen cevap şöyle oldu:

“Putin’in yapmadığı şey mi bu, kesin o vermiştir talimatı.”

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi için bile kanıt soran Batı elde kanıt olmadan koskoca bir ülkeyi ve liderini böylesine kolaylıkla suçlayabiliyordu.

Yani Putin ve Rusya olağan şüpheli, hatta kesin faildi İngiltere ve ABD’nin gözünde.

Tuhaf olan şu ki eskiden yaşanan benzer olayların aksine Rusya ve Putin bu suçlamayı şiddetle reddetti.

Ama ne gam, Batı istediği her olayı alabildiğine büyütmekte ustadır ve gerçek bambaşka biçimde ortaya çıktığında bile manevra kabiliyeti çok yüksektir. Bu konuda “özgür medyası” istihbaratın emrinde ve algı operasyonu yapmak için aportta beklemektedir zaten.

Şimdi tüm dünya bu casusluk cinayetini konuşuyor ve Skripal adını işitmeyen yok neredeyse.

Bu suikastın failini ararken nereye bakmalı? Bazı ipuçları var. Ve başlıkta da belirttiğimiz üzere Türkiye ile çok yakından ilgili bir konu bu.

Ama önce bir soru:

“Son bir buçuk yıl içinde Sergey Krivov, Petr Polşikov, Andrey Malanin, Aleksandr Kadakin, Vitali Çurkin adını hiç işittiniz mi?”

Zorlamayın, söyleyelim. Hepsi de 2017 yılının ilk 9 ayında ülkelerinin dışında görevdeyken ölen(!) Rus diplomatları.

Batı diplomasisi ve medyası hepsi için ayrı ayrı “Sessizlik Suikastı” icra etti ve hiçbirini gündemde tutmayıp unutturdu.

Şimdi 2017’nin ilk 9 ayında öldürülen bu diplomatlar hakkında çok özet bilgi geçelim:

Rusya'nın New York Konsolosluğu'nda koruma olan Sergey Krivov ABD'de başkanlık seçimlerinin gerçekleştirildiği 8 Kasım'ın sabahında görevi başında ölü bulundu. Önce "Çatıdan düştü", ardından "Kalp krizi geçirdi" ve sonunda "Başına darbe aldı" denildi.

Bir Rus diplomat Petr Polşikov, Moskova'daki evinde ölü bulundu. Yüzünde bir yastık vardı.

Rusya'nın Atina Büyükelçiliği'nde görevli Andrey Malanin, elçiliğe günlerce gitmeyince evine giren polislerce ölü bulundu. Ölümün doğal sebeplerle gerçekleştiği öne sürülse de soruşturma hâlâ sürüyor.

Rusya ile Hindistan arasında son dönemdeki yakınlaşmanın mimarı Yeni Delhi Büyükelçisi Aleksandr Kadakin, Cumhuriyet Günü törenine katılacağı gün öldü. Büyükelçinin "Geçirdiği kısa bir hastalığın hemen ardından kalp yetmezliğinden öldüğü" açıklandı.

ABD'nin Suriye bölgesine ilişkin politikalarına yönelik sert sözleriyle hatırlanan Rusya'nın BM Daimi Elçisi Vitali Çurkin, 20 Şubat'ta kalp krizi geçirerek hayatını yitirdi.

Yukarıdaki isimlerin arasına Andrey Karlov’u koymadım. Onu tanıyorsunuz çünkü Türkiye’de CIA destekli FETÖ suikastıyla öldürüldü.

Sonuçta peş peşe gelen tuhaf ölümleri bilmiyor ama Skripal olayını âdeta ezberliyorsunuz. Günümüzün en önemli psikolojik harp aparatı olan Batı medyasının başarısı bu.

Neyse, Rusya Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Salih Yılmaz önceki gün ATV Avrupa, Avrupa’da Gündem programında konuğumdu. Onun söylediklerinden aktarayım.

Vladimir Putin’in tartışmasız galip çıkacağı bilinen pazar günkü seçimlerden önce iki gelişme yaşandı ve Türk medyasının gözünden kaçtı.

1- Avrupa’ya nakledilen Rus doğalgaz boru hatlarının ABD güdümündeki Baltık ülkeleri tarafından engellenmesi yüzünden Karadeniz’den gelerek İğneada-Bulgaristan güzergâhından Avrupa’nın göbeğine aktarılacak Türk akımı projesi büyük önem arz etmekteydi. Geçtiğimiz aylarda Avusturya-Almanya-Rusya-Türkiye oturup bir anlaşmaya vardılar. Doğalgaz boru hattının Avusturya habında bir depolama tesisi kurulacak ve oradan bu hat Avrupa’nın her yerine ulaştırılacaktı.

Bu durum hem Rusya’nın, hem Türkiye ve Almanya’nın gücünü artırması ve ABD ile İngiltere’nin inisiyatifi dışında bir sinerji oluşturması anlamına gelmekteydi. Anlaşmanın Türkiye açısından ilk sonucu AB’nin geri kabul anlaşması çerçevesinde mülteciler için kalan 3 milyar avroyu serbest bırakmasında kendini gösterdi bile.

2- İkinci gelişme de Rus oligarkların yurt dışında yaklaşık 100 milyar doları bulduğu söylenen paralarını ilgilendiriyordu. Rus yönetimi İngiltere ve ABD’deki oligarkları Moskova’da toplamış, onlara ülkelerine gelip yatırım yaptıkları takdirde yargılanmama, haklarında soruşturma açılmama güvencesi vermişti. Yüzde 90’ı da ikna edilmişti. Bu gelişme hayata geçtiği takdirde ABD ve İngiltere’den büyük miktarda para çıkışı olabilecekti.

Ve sonra pat diye Sergey Skripal’in ve kızının ölümü gündeme geldi.

Ve Almanya zorunlu olarak Rusya aleyhindeki paktta yerini aldı ve eski Rus casusun ölümünden Putin’i ve Rusya’yı sorumlu tuttu.

Türk akımı projesi nasıl etkilenir bilemiyoruz.

Skripal neden öldü?” sorusuna cevap ararken düşünmek için ilginç gelişmeler...

Şimdi gündeme Rusya’nın Doğu Akdeniz’den çıkarılması süreci başlayacak.

Ve Suriye’de yeni dönemin kapısı aralanacak.

Tabii Putin’in de bu arada ülkesi içinde Batı ile iş tutan kendi paralel devletine bakması gerekecek. FETÖ’cülerin Rus uçağını düşürmesi ve ortaya çıkardığı sonuçlardan ders alırsa şayet...

Türkiye
20 Mart 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;