GÜNCEL

Elvan Alkaya : Trump’ın Piyonu Hain Hafter

Tarih
01 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Elvan Alkaya

Zengin petrol yataklarıyla Amerika’nın gazabından kurtulamamış Libya’nın hain lakaplı generalidir Hafter. Sicili, Libya’yı ekonomik, siyasal ve sosyal alanlarda refaha ulaştırmış eski Libya Devlet Başkanı Kaddafi’nin devrilmesindeki hainliği ile parladı. Kendisi önce Kaddafi’ye destek vermiş daha sonra itina ile satmıştır.

Hafter’in Amerika ile yakınlığı 30 yıl öncesine dayanmaktadır. Libya-Çad Savaşı’nda esir düştüğünde Amerikan askerleri tarafından kurtarılmış, bu olay sonrasında Kaddafi kendisini hain ilan edince, Amerika’ya siyasi sığınma hakkıyla giriş yapmıştır. Bu yıllarda CIA ile yakın temas kurarak Kaddafi’nin linç edilmesinin taşlarını döşemiştir.

trump ile ilgili görsel sonucu

Libya bugün çeşitli silahlı grupların kontrol altında tuttuğu bölgelere ayrılmış durumda. Bu grupların arasındaki en belirgin iki güç ise BM tarafından desteklenen Ulusal Birlik Hükümeti ve Tobruk merkezli Hafter başkanlığındaki Libya Ulusal Ordusu.

Hafter bugün kendini General olarak ilan ettiği ordusuyla Amerika, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’ın göz bebeğidir. Elinde tuttuğu zengin petrol bölgeleri nedeniyle Amerika’nın yanı sıra zaman zaman Rusya’nın da desteği almaktadır.

Hafter, 4 Nisan'da Trablus'u ele geçirmek için askeri operasyona başladı. Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri de bu hamle karşısında Hafter’e karşı operasyon başlattı. Aynı günlerde Trump ile görüşen Hafter, Rusya’yı geride bırakarak eski dostu Amerika’nın piyonu olmayı seçti. Çünkü Trump, Hafter’in Trablus’ta BM tarafından desteklenen Ulusal Birlik Hükümeti’ni devirmesine destek vereceğini belirtti. Suudi Arabistan da Trablus operasyonu başlamadan önce Halife Hafter’e onlarca milyon dolarlık finansal destek vaat etti.

Libya’nın yeni devlet başkanı olacağına inanan Hafter, sözcüsü aracılığı ile geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi düşman ilan ederek açıkça tehdit etti. Nedeni ise Trablus’u ele geçirme planı suya düşerek Trablus’un güneyinde bozguna uğraması ve bu durumdan Türkiye’yi sorumlu tutması.

Hafter'in sözcüsü Ahmed el-Mesmari, Libya hava sahasının Türk uçaklarına kapatıldığını ve komuta ettiği birliklerine bölgedeki Türk gemilerine ve tesislerine saldırmaları emrini verdiğini açıkladı. Sözcü, Türkiye'den Trablus'a inmek isteyen uçakların ve limana girmek isteyen gemilerin düşman olarak görüleceğini ve Libya'da yaşayan Türk vatandaşların tutuklanacağını da ekledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hafter'in sözcüsünün sözlerine "Bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunmaya devam ederken hasmane tutum ve saldırıların bedeli çok ağır olacak, en etkili ve şiddetli şekilde mukabele edilecektir" açıklamasıyla cevap verdi.

Trump’ın silah satış kankileri, Türkiye’nin baş düşmanları Mısır, BAE ve Sisi bugün Libya üzerinden Türkiye’yi germe operasyonlarına devam ediyor. Biz bu şer güruhunu FETÖ’ye ve PKK’ya verdikleri maddi desteklerden de tanıyoruz.  Kendileri ile Türkiye’nin Akdeniz’deki doğalgazı sondaj çalışmaları nedeniyle daha bol bol atışacağız. Hain Hafter sadece bir piyon…

Sesli Makale

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;