EKONOMİ

Akif Beki : Beklediğim faiz bu değildi Merkez!

Tarih
27 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Akif Beki

Yeni Başkan Uysal'a bir 'hoş geldin' yazısıyla seslenmiştim. Faizle mücadelede yetersiz kalmakla suçlanan selefi Çetinkaya'nın akıbetini hatırlatmış, "Bırak inadı Merkez" demiştim.

Uysal'ın Merkez Bankası, şeytanın bacağını kıracak ilk adımı attı. Faizleri 4,25 puan indirdi. Fakat bu muydu beklenen?

Düşüşün yıl sonuna kadar toplam 8-9 puana ulaşması öngörülüyor, Karar'ın popüler ekonomi yazarı İbrahim Kahveci'nin rivayetçisiyim.

Fikri takip sorumluluğu üstümdeyken sormasam olmaz; neden alıştıra alıştıra? Şok tedaviyle neşteri köküne atmak varken faiz illetine pansuman yapmak iyileşmeyi uzatmaz mı?

Ekonominin süreci yaymaya tahammülü  yok deniyor bir yandan. Eski başkan bu yüzden gitmedi mi?

Madem çözüm faiz, kaybettiğimiz zamanı da telafi edecek süratte bir acil müdahale daha etkili olmaz mıydı?

Elini titrek alıştırmamalı, toplamda 9 puan indirecekse hepsini birden indirmeli değil miydi MB?

akif beki ile ilgili görsel sonucu

Tek darbede güçlü bir operasyon, sanki bekleneni daha çok ve çabuk vermez miydi?

Biliyorsunuz; iktidarın faiz-enflasyon teorisine bir şans tanınmasından yanayım.

Ta iki sene öncesine dayanıyor bu görüşüm. "Ne duruyorsun Merkez" başlıklı bir yazıyla Merkez Bankası'nın faiz direnişini sorgulamaya başlamıştım.

Giden Başkan Cumhurbaşkanı'nın  uyarılarına kulak asmadı, yerine gelen beni dinlemese bile Cumhurbaşkanı'nın sözünden çıkmaz diye ummuştum.

Çetinkaya'nın yüzde 6.5'tan devraldığı enflasyonu yüzde 15.7'lerde bırakmasının nedeni yanlış faiz politikası mıydı, denemeden öğrenemiyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kanaati hiç değişmedi, 'faizin sebep, enflasyonun netice olduğu'nu düşünüyor hala.

Madem kanaatini koruyor ve 'MB bağımsızken iktidar ne yapsın denmeyip enflasyondaki kötüleşmelerin hesabı benden soruluyor' eleştirilerinde ısrarcı Cumhurbaşkanı...Ve madem Uysal, siyasi otoritenin koyduğu hedefleri gerçekleştirmek üzere oraya getirildi...Bu konuda bir görüş ayrılığı yaşamadığını, enflasyonu sıfırlamak için doğrusunun faizleri sıfırlamak olduğu tezini baştan kabul ettiğini varsayabiliriz.

Ayak direyen, zafiyet gösteren selefinin aksine, yüksek faiz heveslerini kan emici faiz lobisinin başına geçirmeye talip olan o.

Merkez'in faiz direnişi sona erdi, inadı kırıldı gerçi. Ama daha sert bir hamle, bir kararlılık gösterisi, piyasalara yeni Başkan'ın elinin ne kadar ağır olduğunu göstermeye yaramaz mıydı?

Aç gözlü faiz lobisine çalıştıkları suçlamasını yerle bir etmek tamamen Merkez'in elinde. Ne ki bu açılış, öngörüleri allak bullak edecek radikallikte olmadı. Siyaseten yükseltilegelen beklentilerin altında ve piyasaların önden satın aldığı marjların içinde yani iddialı teori karşısında cılız kaldı.

Enflasyondaki olası kötüleşmelerde sorumluluğu Merkez'in üstünden atacak gibi görünmüyor dolayısıyla son faiz oranları.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • xray

    30 Temmuz 2019 11:36
    0 0
    ne oldu. dalaga geçmek için yazdın ama baktın ki sana iyi çakma geldi.
  • ayoruk81

    28 Temmuz 2019 13:53
    1 0
    Aşağıda ki yoruma aynen katılıyorum. Bunlar kendilerini çok çakal sanıyorlar ya. Sanki kendilerini PROF. DİNGİLDOK sanıyorlar ve çakallık yapıp akıl vermeye çalışıyorlar.
  • Ne çakalsınız

    27 Temmuz 2019 17:45
    6 0
    olum ne çakalsınız. Birden indirip doları fırlatacaktı sizde bayram edecektiniz şimdi işinize gelmedi değil mi? Sene sonuna kadar dendi değil mi eylül ayında 7-8 puan tamamlanmış olacak. bu başkan gelmeden oran 150-200 puan olacaktı Tayip Erdoğan 425 baz puanın zeminin hazırladı ve gerisi de gelecek. Siz KARAR yazarları bence ötede oynayın.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;