GÜNCEL

Akif Beki : Cemaatler gizlice fişleniyor mu?

Tarih
13 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Akif Beki

İkinci SETA vakası izlenimi veren skandal bir rapor ulaştı elime.  Üzerinde ‘gizli’ ibaresi taşıyor. Cemaat ve tarikatlarla dini yapı ve şahsiyetleri tek tek ele alan, haklarında ayrıntılı bilgi toplayan bir değerlendirme...

SETA’nın ‘uluslararası medyanın uzantıları’ raporundan tek metodolojik farkı, gizlilik içermesi. İstihbarat fişlerinden tek farkı da bilgilerin sadece açık kaynaklardan toplanması. Neden ve Diyanet’in işi mi?

Önsözünde belirtildiği gibi, 15 Temmuz ihanetinden sonra FETÖ’yle mücadelede Diyanet’in rolü de önem kazandı.

Yeni FETÖ’lerin çıkmaması için hurafe ve batıl inançlarla mücadele edilmesi şarttı. Halkı aydınlatma, uyarma ve farkındalık oluşturma görevi, en başta  Diyanet’e düşüyordu.

Bu amaçla kapsamlı çalışmalar yaptı Diyanet. Cemaat ve tarikat liderleriyle toplantılar düzenledi, bağımsız vaiz ve ilahiyatçılarla görüştü.  Sapkın şarlatanlar, hurafeci inanç bezirganları, dini duyguları sömüren istismarcı hokkabazlarla mücadele için somut tespit ve öneriler geliştirdi.

İlk kez konuya el atmıyor yani. Fakat önceki rapor ve çalışmalar şeffaf yürütüldü, kişilere değil zihniyetlere odaklıydı, kamuoyuna açıklandı. Dini yapıların faaliyetlerinde şeffaflık ve denetim sağlama amacına uygun olan da buydu zaten.

İlgili resim

Allah ile aldatan hoca kılıklı sahtekar ve düzenbazlara karşı halkı uyandırma gayesiyle hareket ediyorsanız...Kayıt dışı dini yapılanmalara yasal statü tanıyarak şeffaflık getirme ve kanuni denetim altına alma formüllerini tartışıyor ve savunuyorsanız...Şimdi bu gizlilik niye? Amaca ve iddianıza ters değil mi?

Dini örgütlenmeleri ve faaliyetlerini, sadece yasallık ve amaca uygunluk açısından denetlemekse tabii niyetiniz.

Ama eğer aklınızdan, eliniz değmişken resmi din yorumunuza uygunluk açısından itikat, inanç ve anlayış farklılıklarını da denetlemek geçiyorsa...Hele resmi görüşünüze aykırı yorumları sınıflandırmak, ‘sakıncalı’ bulunanları belirlemek ve polisiye tedbirlerle tasfiye yolları aramaksa başka. O zaman değişir, bulguları gizlice raporlama nedeniniz bir anlama kavuşur.

Fakat bu düpedüz cemaat, tarikat ve ilahiyatçıları fişlemeye girmez mi?

Fakat bu, Diyanet’i dini yorumlama hakkının tek yetkilisi, birey ve grupların itikatta sicil ve zaptiye amiri gibi konumlandırmaz mı? Kutsal üzerinde devlet gücüyle ‘doğruluk’ tekeli kurmaya, inanç ve itikat özgürlüğünü kolluk zoruyla baskı altına almaya varmaz mı?

Öyleyse...FETÖ ve benzerleriyle mücadelede Diyanet’ten beklenen katkı bu değildi. Bilerek, kötüye kullanma pahasına fırsatçılıktan kaynaklanmıyorsa eğer, bilinçsiz bir işgüzarlıktır. O da görev yanlış anlaşılmış ya da epey karıştırılmış demektir.

“Devlet karar verdi, milli ve yerli cemaatlere dokunulmayacak ama gayri milliler temizlenecek, mis gibi olacak” çığırtkanlıkları, Diyanet’i yanıltmıyordur  umarım.

Din tüccarlarına karşı fikren, istismar zeminini ellerinden almak için mücadele yürütmek ayrı. Kanunen suç sayılan bir fiile bulaşmadıkça dini yapılara tasfiye operasyonu için şartları hazırlamak apayrı şeyler.

İster cemaat ve tarikatlara müdahale ister neşter vurmak deyin, ‘milli güvenliğe tehdit oluşturuyorlar’ gibi afaki gerekçelerle meşrulaştırılamaz. Suçla mücadele kılıfına sokularak fişlemeye konu yapılamaz. Gizem ve gizlilik örtüsü altına saklanamaz.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver 2

    14 Ekim 2019 11:47
    0 0
    ne yani siz namaz kılan prof gördünüz mü hiç dediğimde de kızarsınız. onlar 28 şubatta kaldı demeyin. 1930lardan beri böyle.. ne demişti ALİ FUAT BAŞĞİL İSİMLİ PROF ŞEHİDİMİZ.TÜRKİYEDE İLAHİYAT OKULLARI DİN ALİMİ DEĞİL. DİN TENKİTÇİSİ YETİŞTİRİR..demişti..DURUM BU OLUNCA HAFTA TATİLİNDE NAMAZ KILMAYAN İMAM DA OLUR TABİ.laik devletiz. imamuın da hafta vtaili olacak. mesela antalyada tatil günü ne yapoar yallah denize... günahları boynuna tabi. diyanetçilerde cübbeli hoca bilgili var mı ki.
  • HURSİT DİLAVER

    14 Ekim 2019 11:45
    0 0
    ''13 temmuz mehmet''ihvanım haklı. başıma geldi antalyada, uzun bir yürüyüşte ezan saati camiye girdim pazar günü idi.ikindi kılacaktık.imam evi de caminin hemen bahçesinde. ama zaten 5-10 tane olan cemaat hocayı evden çağırdığı halde hafta tatiliyim diye gelmedi.ve herkes kendne göre namaz kıldı. ben hala DEVLET MEMURU KAFASI İLE İMAMLARIN HAFTA TATİLİNDE NAMAZ KILDIKLARINDAN ŞÜPHELİYİM.
  • Mehmet

    13 Temmuz 2019 17:35
    0 0
    Diyanetteki ve İlahiyattaki hocaların çoğu, din adamı değil de devlet memuru kafası ile çalıştığı müddetçe bu milletin din ihtiyacı tam manasıyla karşılanmaz. Ve bu ihtiyacı karşılamak için insanlar ister istemez cemaatlare başvuracaktır. Devletin vazifesi bu cemaatleri oy devşirecek bir güç olmaktan çıkarıp Allah için çalışan kurumlara çevirmektir. Kurum müdürü olmak için ihale almak için fşlan cemaatten referans tek başına yetmemeli, Yani liyakat ön plana çıkmalı
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;