DÜNYA

Abdullah Muradoğlu : Beyaz Saray’daki istifalar soruşturuluyor!

Tarih
18 Şubat 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdullah Muradoğlu
 Geçen Pazar “Beyaz Saray”daki istifa furyasındaki son gelişmeleri aktarmıştım. Hatırlatalım, Rob Porter ile David Sorensen, eski eşlerine şiddet uyguladıkları iddiaları sebebiyle istifa ettiler. Krizin Beyaz Saray Genel Sekreteri General John Kelly tarafından iyi yönetilmediğine ilişkin tartışmalar devam ediyor. Beyaz Saray’dan Porter’ın istifasıyla ilgili çelişkili açıklamalar yapılmıştı. İlk olarak Genel Sekreter Kelly ve Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Porter’ı savundular. Bir sonraki gün şiddet görüntülerinin yayınlanması üzerine Porter istifa etti. Suçlamaların yeni olduğunu söyleyerek kendini savunan Kelly ise suçlamaları öğrendiğinde Porter’ın istifasını istediğini söyledi.

 

“Geçici Güvenlik İzni”yle görev yapan bu isimler hakkında Beyaz Saray’ın “FBI” tarafından önceden bilgilendirildiği halde skandalın önü alınamamıştı. Mevzuat, geçmişinde bu tür vakalar olan şahısların Beyaz Saray’daki mahrem bilgilere erişimini “Ulusal Güvenlik” için tehlikeli buluyor. Bu kişiler şantaja maruz kalabilirler ve mahrem bilgilerin dışarı sızmasına sebebiyet verebilirler. Porter Trump’ın önüne gelen bilgilere erişimi olan kişiler arasındaydı. FBI’ın Beyaz Saray’da görev yapan kişiler hakkındaki güvenlik soruşturmaları bu yüzden çok önemli. Soruşturmalar tamamlanana kadar bu kişiler geçici güvenlik izniyle görev yapabiliyorlar. Bu görev süreleriyse en fazla 9 ay olabiliyor.

Tartışmalar sıcaklığını koruyor iken geçen Salı bir istifa daha geldi. “Ulusal Ekonomi Konseyi”nde enerji ve iklim değişikliği konularında Trump’a danışmanlık yapan George David Banks, geçici güvenlik izninin kalıcı hale getirilmediği gerekçesiyle istifa etti. Banks’ın 2013’te esrar kullandığı için güvenlik izninin kalıcı olamayacağı savunuluyor. “CNN”de yayınlanan habere göre, Jared Kushner dahil, Beyaz Saray’da tam güvenlik izni olmadan görev yapanların sayısı 40’ı buluyor. “NBC News”e göreyse 130 kadar siyasi atamanın geçen Kasım ayı itibariyle daimi güvenlik izni alınmamış haldeydi.

Banks’ın ardından Trump’ın alt yapı, iş gücü ve teknoloji konularında yardımcılığını yapan Reed Cordish de Beyaz Saray’dan ayrıldı. Cordish de, Porter gibi Jared Kushner ve eşi İvanka’ya çok yakın bir işadamıydı. Beyaz Saray’daki skandal istifalar “Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reformu Komitesi”nin de gündeminde. Komite Porter ve diğer istifaları soruşturma kararı aldı.

Washington’u sarsan bir diğer gelişmeyse, Jeff Sessions ve Rod Rosenstein’dan sonra Adalet Bakanlığı’nda üçüncü isim olan Başsavcı Yardımcısı Rachel Brand’ın istifasıydı. Brand’ın istifası Robert Mueller’ın yürüttüğü “Rusya Soruşturması”nı yakından ilgilendiriyor. Trump’ın Mueller’i azletmek istediği, ancak Rosenstein’in kabul etmediği söyleniyordu. Trump, Mueller’ı değil ama Rosenstein’ı doğrudan azledebiliyor. Rosenstein’den sonra Mueller’i azletme yetkisi Brand’a geçecekti. Ancak kimse ‘ateşteki kestane’ olan Mueller’ı görevden almaya sıcak bakmıyor.

Washington’un gündeminde yer alan bir diğer konuysa Florida eyaletinde bir liseye yönelik saldırıda 17 öğrencinin hayatını kaybetmesiydi. Katliam, “Trumpçılar” ile “FBI” arasındaki savaşın bir parçası oldu. Trump’ı yakından ilgilendiren bir gelişmeyse Cumhuriyetçi Parti’nin eski Başkan adaylarından Mitt Romney’in sonbahardaki kısmî seçimlerde Utah’tan senatör adayı olacağını açıklamasıydı.

2020’de Başkan adayı olabileceği de söylenen Romney, Cumhuriyetçi Parti’nin nüfuzlu isimlerinden biri ve Trump’ın sıkı eleştirmenlerinden biriydi. Ana akım Cumhuriyetçiler Romney’in Senato’ya girmesinin Trump karşısında dengeleyici rol oynayacağını düşünüyorlar. Romney’in yolu, Utah Senatörü ve “Senato Finans Komitesi” başkanı Orrin Hatch’ın yeniden aday olmayacağını ilân etmesiyle açılmıştı. Romney’den rahatsız olan Trump ise Hatch’ın devam etmesini istiyordu.

Yenişafak
18 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;