DÜNYA

Abdullah Muradoğlu : Şimdi de İlhan Ömer’in başörtüsüne kafayı taktılar!

Tarih
13 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdullah Muradoğlu

 “İsrail Lobisi”nin ABD Temsilciler Meclisi’nin Müslüman üyesi İlhan Ömer aleyhinde Kongre kararı çıkarttırma girişimi akamete uğradı. İlhan Ömer’i linç kampanyasına “Temsilciler Meclisi”nin iştirak etmemesi “İsrail Lobisi”ni ve “Cumhuriyetçiler”i çılgına çevirdi. Ömer’i linç ettirmedikleri için Demokratlar ’Yahudi karşıtı’ olmakla suçlanıyor. Trump, Demokratları Yahudi karşıtı bir partiye dönüşmekle suçladı. Medyaya yansıyan bilgilere göre Trump, hafta sonu “Mar a –Lago” tesislerinde Cumhuriyetçi bağışçılarla yaptığı basına kapalı toplantıda da “Demokratlar Yahudi halkından nefret ediyor” demiş.

Trump sözkonusu toplantıda İsrail için neler yaptığını bir bir anlatmış ve İsrail’de başbakanlık seçimlerine girmesi halinde kolayca kazanacağını bile söylemiş. Trump, Amerikalı Yahudilerin “Demokratlar”a oy vermesini anlayamadığını da ifade etmiş. Hemen hatırlatalım, Amerikan Yahudilerinin yaklaşık dörtte üçü Demokratlara oy veriyor ve bu durumun 2020’deki seçimlerde değişmesi beklenmiyor. Amerikan Yahudileri, kendileri için en tehlikeli grubun “Beyaz ırkçı Amerikalılar” olduğuna inanıyorlar. Bu yüzden Demokratlar, Amerikan Yahudileri için hâlâ en güvenli adres olarak görülüyor.

“Reformcu” ve “Liberal Yahudiler” Benyamin Netanyahu’nun politikalarını tasvip etmiyorlar ve bu yüzden İsrail hükümetini eleştirmenin ‘Anti-Semitizm’ ile ilgili olmadığını düşünüyorlar. Aslında Trump, Yahudi oylarından daha çok “İsrail Lobisi”yle bağlantılı iş adamlarının bağışlarının kendi partisine doğru yönlendirilmesini istiyor. 2020 seçimleri için başkan aday adayları sahneye çıktı ve iki parti arasında bağış toplama mücadelesi başladı. Genç Demokratlar ise para ve siyaset arasındaki kirli ilişkiye son vermek istiyor. Demokratlar bağışları sınırlandıran ve bağışlarda şeffaflık içeren yasa tasarısını da Meclis’ten geçirdiler. Tasarı partileri belli bir miktarın üstündeki bağışları ve kaynaklarını ifşa etmekle yükümlü kılıyor. Ülke dışından yapılan gizli bağışların engellenmesini içeren tasarı “siyasi eylem komiteleri (PAC’ler)” tarafından gerçekleştirilen reklamların finans kaynaklarının şeffaf olmasını da düzenliyor.

Tasarı “Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC)”ı da yakından ilgilendiriyor. “AIPAC” doğrudan olmasa bile üye ağları aracılılığıyla siyasi eylem komitelerine bağışları yönlendiriyor. AIPAC bağlantılı siyasi eylem komiteleriyse seçimlerde İsrail yanlısı adayların kazanması için çalışıyor. Lobileri rahatsız eden tasarıya Cumhuriyetçilerin tamamı “hayır” oyu verdi. Tasarının Cumhuriyetçilerin kontrol ettiği Senato’dan geçmesiyse beklenmiyor.

Lobi, İlhan Ömer’i etkisiz hale getirmek için başka yollara da tevessül ediyor. “Fox Haber”in sunucularından Jeanine Pirro, İlhan Ömer’in başörtü takmasını anayasaya aykırı olduğunu öne sürdü. Başörtüsünün “Kur’an”da yer aldığını söyleyen Pirro, Demokratlardan Ömer’in Amerikan anayasasına bağlılığını sorgulamalarını istedi. Pirro’nun sözleri tehlikeli bulunmuş olmalı ki Fox News yönetimi bile açıklama yapmak zorunda kaldı. Fox açıklamasında “Pirro’nun Temsilci İlhan Ömer hakkındaki yorumlarını şiddetle kınıyoruz. Ağın görüşlerini yansıtmıyor ve konuyu doğrudan onunla ele aldık” denildi.

“İsrail Lobisi”nin İlhan Ömer’i linç kampanyası hedefine ulaşmadı ama yorumculara göre bu bir ilk atış, yaydan çıkan ilk ok. Öte yandan yapılan araştırmalara göre genç kuşaklar yeni Demokratların gündeme taşıdığı sosyal içerikli başlıklara daha fazla ilgi duyuyor.

Yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;