DÜNYA

İsmail Yaşa : ABD’nin amacı yardım değil

Tarih
11 Mart 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

ABD Başkanı Joe Biden’ın Amerikan ordusuna Gazze açıklarında geçici liman inşa etmesi talimatı verdiğini söylemesi birçok soruyu ve şüpheleri beraberinde getirdi.

O soruların ilki ve en önemlisi kurulacak geçici limanın gerçek amacıyla ilgili.

Çünkü ABD’nin Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırmak için böyle bir adım atmasına ve masrafa girmesine gerek yok.

Refah, Kerem Ebu Salim, Beyt Hanun/Erez, El-Avde/Sufa, El-Karara/Kissufim, El-Mintar/Karni, Eş-Şucaiyye/Nahal Oz kapılarından kara yoluyla Gazze Şeridi’ne dilediği insani yardımı rahatça sokabilir.

Daha da ötesi yüzlerce tır insani yardım, sınırın Mısır tarafında bekliyor.

ABD gemisi geçici liman inşa etmek için Gazze'ye gidiyor | Amerika HaberleriMantıklı olan bir iki ay sürecek liman inşasıyla uğraşmak yerine öncelikle Refah Kapısı’ndan geçmek için bekleyen yardım tırlarının Gazze Şeridi’ne girmesini sağlamak olmalı.

Amerikalı askerlerin görev yapacağı geçici liman, bu ay sonu Gazze’ye doğru yola çıkması beklenen Özgürlük Filosu’nu engellemeye yönelik bir adım gibi görünüyor.

Biden’ın açıklamalarının ardından Özgürlük Filosu’nun yola çıkıp çıkmayacağını sormak için aradığım İHH İnsani Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi İzzet Şahin, kendilerinin de bu kanaatte olduğunu ifade etti.

ABD’nin, Özgürlük Filosu’nun önüne geçmek ve “Artık böyle bir organizasyona ihtiyaç yok” dedirtmek istediğini söyledi.

Şahin’in geçici limanla ilgili değerlendirmesi özetle şöyle:

“ABD başta olmak üzere Gazze Şeridi’ndeki krizin müsebbipleri açlıktan ölümler yaşanmaya başlayınca havadan atılan yardımlar ve geçici liman gibi adımlarla üzerlerindeki baskıyı azaltmaya ve tepkileri kırmaya çalışıyorlar.

Geçici limanın ve gönderilen yardımların kontrolü İsrail’de olacak.

Bizim yaptığımız ise ablukayı kırmaya yönelik, 2007’den beri devam eden çabaların devamı niteliğinde.

Özgürlük Filosu Gazze yolundaİHH’nın hedefi Filistin halkının işgale karşı verdiği mücadeleye destek olmak ve Gazze Şeridi’ne uygulanan ablukayı kırmak.

Çünkü ablukanın devam ettiği yerde insanca bir yaşamdan söz etmek mümkün değil.

Abluka kaldırılmadıkça geçici olarak yapılan yardımlar sorunu çözmeyecek.”

Açıklama: https://gdetr.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=ndqQpL8wYvNwCIN9tSGao5XkrsyR4icEWu6G7DXfeoX.M7/fastid=jlcaxjcbfljsvbdidsihrgpbxojl/stparam=magsfnitwa/roc=0 

Özgürlük Filosu’nun planlandığı gibi yola çıkacağını bildiren Şahin’e Mavi Marmara’nın İsrail tarafından engellendiğini hatırlatarak Özgürlük Filosu’nun karşısına ABD askerlerinin çıkma ihtimalini sordum.

Filonun her hâlükârda yola çıkacağını ve önümüzdeki günlerde düzenleyecekleri basın toplantısıyla konuyla ilgili ayrıntıları kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

ABD Başkanı’nın geçici liman projesi, Gazze Şeridi’nin yönetimini Hamas’ın elinden alma planının bir parçası.

Hamas chief met deposed Fatah leader Mohammed DahlanGüney Kıbrıs Rum Yönetimi’nden (GKRY) Gazze’ye deniz koridoru fikrinin Muhammed Dahlan’dan geldiği ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) himayesindeki Dahlan’ın yardımların dağıtımı için Gazze Şeridi’ndeki aşiretlerle görüştüğü, yardım dağıtımında görev alacak kişilerin silahlandırılıp Hamas’a karşı kullanılacağı söyleniyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;