DÜNYA

Bülent Orakoğlu : İran’ın İntikam planına karşı İsrail ‘çok gizli’ bir silahla karşılık verecek, ‘İran taş devrine dönecek?’

Tarih
15 Nisan 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Bülent Orakoğlu

Orta Doğu, İsrail’in Gazze işgalini başlattığı 7 Ekim tarihinden bu yana büyük bir ateş çemberine döndü. Gazze’de İsrail’in işgaline İran’ın karşı koymasının ardından İsrail ordusu, 1 Nisan’da İran’ın Şam’da bulunan büyükelçiliğini hedef almıştı. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde 7 kişi ile 6 Suriye vatandaşı hayatını kaybetmişti. İran’ın İsrail’e vereceği olası bir misilleme, İsrail’de sözde korkuya neden olurken geçtiğimiz saatlerde ABD basını olası ‘intikam saldırısı’ hakkında ilginç bir iddia kaleme almıştı. İddialar o ki İran’ın İsrail’e intikam saldırısı yapması Ortadoğu’yu ateş çemberi içinde bırakacak belki de bu ateş yeni bir dünya savaşına evrilebilecekti. Bu ateşi harlayan Biden İran’a “İsrail’e savaş açma Amerika sonuna kadar İsrail’ın yanında” açıklaması veya tehdidinde bulunuyordu.

Konu hakkında medya ve televizyonlarda spekülasyonlar tartışmalar sürerken İran’ın intikam planını uygulaması halinde İsrail basınında İsrail’in çok gizli bir silahla yanıt vereceğini iddia eden Channel 12 dünya gündemine oturan akıl almaz planı duyurdu. Bu plana göre İsrail görünmez güçleri devreye sokuyordu. İsrail Channel 12 televizyon kanalına bağlı haber sitesi N12, İran’ın misillemesine karşı İsrail’in “gizli” eylem planını anlattı. Channel 12, “İran’ın füzelerle saldırması olasılığına karşı İsrail elektromanyetik saldırıya hazırlanıyor” başlıklı haberinde İsrail’in uzun yıllardır geliştirdiği teknolojiyi kaleme aldı.

“İRAN TAŞ DEVRİNE DÖNECEK”

İsrail’in “insanlar için ölümcül olmayan ancak hedef alınan ülkedeki tüm elektrik ve elektronik sistemleri devre dışı bırakabilen bir elektromanyetik saldırı sistemini uzun süredir geliştirdiğini” aktaran N12, böyle bir saldırının İran’ı taş devrine döndüreceğini vurguladı. N12 ayrıca, böyle bir saldırının gerçekleşmesi halinde İran’ın ekonomik olarak çökeceğini ve hatta rejim değişikliğinin dahi yaşanma ihtimalinin doğacağını iddia etti. ABD’li uzmanlar tarafından yayınlanan bir raporda ise elektromanyetik saldırının yapılacağı bombaların yere çarpmasıyla birlikte gama ışınlarının yayılacağı ve ülkedeki elektriğe bağlı bütün sistemleri çökerteceği ifadelerinin yer aldığı belirtildi. İsrail ordusunun envanterinde yaklaşık 12 seneden bu yana EMP bombaları adı altında “Scorpius” model füzeler bulunduğu biliniyor. Uzmanlar, böyle bir saldırının “bilgi sistemlerini yok etmenin yanı sıra elektrik hatlarını ve her türlü sistemi yok edebileceğini” belirtti.

ABD BENZER BİR SALDIRIYI 1960’LI YILLARDA PASİFİK OKYANUSUNDA DENEMİŞTİ!

ABD ise benzer bir saldırıyı, 1960’lı yıllarda Pasifik Okyanusu’nda denemişti. Elektromanyetik bombanın patlaması sonrası bin 450 km uzaktaki Hawaii’de yaklaşık 300 sokak lambası tahrip olmuş, alarmlar devreye girmiş ve telefon iletişim ağlarında geniş çaplı bir kesinti yaşanmıştı.

İRAN 7 EKİMDE HAMAS İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE İSRAİL’İ YOK OLMA SAFHASINA GETİREBİLİRDİ?

İsrail’in Şam’daki konsolosluk saldırısında İran’ın yaşadığı ‘anlatı krizi’nin de etkili olduğunu söyleyen Çağatay Balcı, “İran anlatı krizi içinde, neden? Çünkü 40 yıldır varoluşsal meşruiyetinin gerekçesini İsrail’in yok edilmesi ve Kudüs’ün de özgürleştirilmesi üzerine kuran, inşa eden bir İran var. 7 Ekim’de tam da bütün dünyanın gözü önünde İsrail’in haritadan silinme şansı vardı. İsrail büyük bir şok yaşadı. Güvenlik kurumları büyük bir zafiyet yaşadı. O durumda gerçekten İsrail’e yönelik kapsamlı bir operasyon başlatsaydı eğer bundan sonuç alınabilirdi.” dedi. O dönem atacakları birkaç tane balistik füze ile gerçekten İsrail’e daha büyük bir darbe vurup HAMAS ile birlikte İsrail’i yok olma safhasına getirebilirlerdi. İran’ın bunları anlatı olarak kullandığını biliyoruz. Bugünden sonra kademeli olarak İran’ın prestiji düşmeye başladı, imajı sarsılmaya başladı.

İRAN VE İSRAİL’DEN KARŞILIKLI SERT AÇIKLAMALAR KAYIKÇI KAVGASI MI? BU İRAN NASIL İNTİKAM ALIR?

Son olarak İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran konsolosluğuna saldırının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, İsrail’in cezalandırılacağını ifade etti.

İsrail’den ise yanıt gecikmedi. İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran topraklarından İsrail’e saldırı düzenlenmesi halinde karşılık vereceklerini ve İran’ı hedef alacaklarını belirtti. Yaşanan bu gelişmelerin ardından “Orta Doğu’da yeni bir savaş kapıda mı?” sorusu akıllara gelirken, Şam’daki İsrail saldırısının ardından hemen bir cevap gelmemesi de İran’ın 7 Ekim’den sonra yaşadığı imaj kaybını daha da derinleştirdi. Bugünden sonra İran İsrail’e yönelik bir saldırı yapsa bile bu imajı onarması çok güç artık. Konvansiyonel olarak İsrail’in yaptığı gibi bir saldırı yapamaz. Bu İran nasıl ABD destekli İsrail’den intikam alır?

İRAN’DAN ABD VE İSRAİL’E İŞ BİRLİĞİNİ AÇIK EDEN GERİ ADIM MESAJI?

Reuters haber ajansına konuşan İranlı kaynaklar...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;