DÜNYA

İsmail Yaşa : İran her yolu deniyor

Tarih
11 Eylül 2023
İzlenme
Kişi
Yazar
İsmail Yaşa

Türkiye’yi Azerbaycan’a ve diğer Türki Cumhuriyetlerine bağlayacak Zengezur Koridoru’nun inşasını engelleme çabaları sürerken, Ermenistan tarafının provokasyonları sebebiyle bölgede tansiyon yeniden yükseliyor.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada, Rus barış gücünün geçici olarak konuşlandığı bölgede bulunan Ermeni silahlı grupların, Azerbaycan ordusunun Fuzuli ili yönündeki mevzilerine yaklaştığını, Ermeni ordusunun yeni hendek yolları kazmaya çalıştığını ancak Azerbaycan ordusuna bağlı birliklerin aldığı tedbirler sonucu çalışmaların engellendiğini bildirdi.

Anlaşılan o ki Ermenistan bir yandan barıştan söz ederken diğer yandan da yoğun bir şekilde savaşa hazırlanıyor.

Bu tavrın birinci sebebi, Erivan’ı “Arkandayız!” diye kışkırtan ülkeler ve onların başında da İran geliyor.

Ermenistan ve Ermeniler İran için ne anlam ifade ediyor? – Gerçek HayatZengezur Koridoru, Tahran’ın âdeta kâbusu hâline gelmiş ve İranlı yetkilileri her gün “Bölgede sınırların değişmesine izin vermeyiz.” mealinde açıklamalar yapmaya sevk ediyor.

Koridorun açılmasını “sınır değişikliği” gibi göstermeye çalışan İran’ın, “Sınırlar kırmızı çizgimiz.” türünden açıklamalarının tek bir anlamı var.

Tahran, “Zengezur Koridoru’nun açılmasına izin vermeyeceğiz.” diyor ve Türk dünyasını birleştirecek stratejik öneme sahip projeyi engellemek için her yolu deniyor.

Koridorun açılmasını tek başına engelleyemeyeceğinin farkında olan İran, Ermenistan’ı kışkırtarak verdiği sözden dönmesini sağlamaya çalışıyor.

Rusya’nın ara buluculuğuyla ateşkes anlaşmasını imzalarken Zengezur Koridoru’nun açılmasını kabul eden Erivan’ın bugüne kadar o konuda herhangi bir adım atmamasının ve sanki hiç söz vermemiş gibi davranmasının sebebi, küresel ve bölgesel güçlerin desteğiyle koşulların kendi lehine değişmesi beklentisi.

Kısacası, 11-20 Eylül tarihleri arasında ABD ile ortak askerî tatbikat yapacak Ermenistan, zamana oynuyor.

Zengezur Koridoru’nu engellemek için tüm düğmelere basmaya başlayan İran, sınır değişikliğine izin vermeyeceğini söyleyen açıklamaların yanında Azerbaycan’ı tehdit etmekten de geri durmuyor.

İlham Aliyev müjdeyi verdi! Zengezur koridorunun açılması konusunda anlaştık - Sehrisiyaset-Türk Milletinden TarafAzerbaycan sınırında yapılan askerî tatbikatlar ve gövde gösterilerine ek olarak ‘Devrim Muhafızları’na bağlı olduğu söylenen Telegram kanalında yayınladığı propaganda videosuyla Bakü’yü tehdit ediyor.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın son Tahran ziyareti sırasında İran’ı uyardığı ve “İran şayet Azerbaycan’a müdahale ederse Türk ordusu hızlı bir şekilde karşılık verecek.” dediği öne sürüldü.

Sosyal medyada gündeme gelen bu iddianın ne kadar gerçek olduğu bir yana, Türkiye Azerbaycan’ı hedef alan hiçbir saldırıya ve müdahale girişimine kayıtsız kalmaz/kalamaz.

Bunu vurgulamak için ayrıca bir açıklamaya gerek yok.

Tahran, Zengezur Koridoru’nu engellemek için diplomatik yolları da kullanıyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;