GÜNCEL

Tuğrul Selmanoğlu : Kemalizm...

Tarih
06 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Tuğrul Selmanoğlu

“Bu terimin mucidi Avrupalılar’dır, Kemalizm kelimesi ilk defa 1919 yılında Avrupa gazetelerinde boy göstermeye başladı.”* Hem de öyle böyle değil, Türkiye'yi işgal altında tutan Batılı gazeteler hem Mustafa Kemal'i hem de Kemalizm’i yere göğe sığdıramıyor, Kemalizm’i Anadolu'nun yegâne kurtuluşu olarak lanse ediyorlardı. Tuhaf ve tezat bir durumdu bu oysa; neden kendilerinin işgal ettiği ülkede kendilerini o ülkeden atmak için mücadele eden bir subayın reklamını yapma zorunluluğu hissetmişti Batı medyası? Üstelik bu yeni akıma neden bir de isim bulma zahmetine girmişti? Normal şartlarda kendileriyle mücadele eden bu subayı yerden yerde vurmaları gerekmez miydi? Kemalizm terimini Mustafa Kemal asla kullanmamıştı oysa, kendi eserlerinden bahsederken hep devrimlerden, inkılaplardan bahsetmişti. Kemalizm kelimesini 1930'ların başında Kadro isimli Marksist dergi sokmaya çalıştı Türkçemize, sonra 1936'da Munis Tekinalp'ın "Kemalizm" isimli eseriyle duyulmaya başlandı bu terim.

Büyük resme baktığınızda birileri zorla ve ısrarla o güne kadar yegâne ideolojisi İslam olan Milleti Necibe'ye bir ideoloji dayatmaya çalışıyordu, buna ilk yeltenen Batı’ydı, sonra Türkiye'yi komünizm cephesine çekmeye çalışan Sovyetler’in bunun üzerine plan yaptığını görüyoruz.  Mustafa Kemal ise bütün bunların dışında tutuyordu kendisini, kendi çevresinin onu adeta yeni bir Lenin gibi gören tutumunu ciddiye almıyordu. Ama o malum çevreler, Mustafa Kemal'in CHP'sinin parti programı olan Altı Ok’u bir ideolojiye çevirmek için can havliyle mücadele ediyorlardı.

Zira Osmanlı’nın bertaraf edilmek istenmesinin yegâne sebebi, altı asırdır her fırsatta karşılarına dikilen ve resmi ideolojisi İslam olan bu devletten kurtulmaktı. Türk milletinin İslam’la bağını kopardıklarında ise işgale zaten ihtiyaç kalmayacaktı. Zira İslamsız bir Türkiye, zalime dur deme ihtiyacı hissetmeyecek, bana dokunmayan yılan bin yaşasın, yani sulh politikası güdecekti. İşte bu yüzden İslam’ın yerine, bir parti programından devşirilmiş ideolojiyi basınları ile ve ülke içindeki yardakçıları ile empoze etme yoluna başvurmuşlardı.

Zamanla Kemalizm kelimesinin yerine Atatürkçülük kelimesi kullanılmaya başladı. Özellikle bugünlerde sözde Millet İttifakı içinde olan partiler bol bol Atatürkçülükten dem vurmaya başladığı için açıklama gereği hissettim. Rastladığınız yerde aklınızda bulunsun, bu bize İdeoloji diye yutturmak istedikleri şeyin adını Batı koymuştur. İslam’ın alternatifi olarak gördükleri için de var güçleriyle desteklemişlerdir ve halen desteklemektedirler.

Yani Atatürkçülük bir ideoloji değil, Batı’nın yancısı olma sanatıdır.

Ve en önemlisi bu Atatürkçülük dedikleri şeyin 6 Şubat 1923'te Balıkesir'de  “Ey millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Allah'ın selâmeti, sevgi ve iyiliği üzerinize olsun. Peygamberimiz  Efendimiz Hazretleri,  Cenâb-ı Hak tarafından insanlara dinî hakikatleri tebliğe memur edilmiş ve resul olmuştur. Temel nizamı, hepimizin bildiği Kur'ân-ı Azimüşşan'daki açık ve kesin hükümlerdir.” diyen Mustafa Kemal Paşa ile zerrece alakası yoktur...

*Klaus Kreiser: Kleines Türkei Lexikon. Beck’sche Reihe. München 1992.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Meydan boş, atın

    08 Haziran 2018 16:10
    0 0
    ataniza ataturk ismini veren de Turkce'yi senelerce yozlastiran tdk'nin basina atanmis ermeni agop dilaçar'di. Atanizin onayiyla hakimiyeti milliye matbaasinda bastirilan ve lisede ders kitabi olarak ogretilen Turkun amentusu'nu kaleme alan da Muniz Tekinalp(Moiz Kohen) isimli Islam dusmani yahudi idi. Osmanli sonrasinda, kemalizm Islam'i topyekun imha edip yerine ikame edilmek istenen ideoloji oldu.
  • Selahaddin

    08 Haziran 2018 15:25
    1 0
    ataniz, Kur'an'a, gokten indigi sanilan kitaplarin dogmalari dememistir. Arab oglunun(Resulullah sav) yaveleri dememis. Elimden gelse butun dinleri denizin dibine gonderirim dememis. Anayasa'nin, devletin dini maddesine 1922-24 arasinda hic bir din koydurtmadan devleti 2 sene dinsizlige, bugune kadar suren muteakip senelerde de laiklige mahkum eden o degilmis. Bunlari hep bati yapmis. O basi secdede hep Allah'i zikredermis. Onun munafikane dindarligi 2nci meclisi kurana kadardi.
  • hursit dilaver

    07 Haziran 2018 19:40
    3 0
    farkında mısınız.s0n 3-4 aydır ataturk unutuldu. hiç bir partide, medyada tvde falan adı geçmez 0ldu. bir ara meral applam anıtkabre gidip İMANIMIZI TAZELEDİK dedi. muharrem agbi de geniş bir katılınla ellerini açıp anıtkabırde ataya dua etti.taleplerini ve zaferi için yardım etmesini, bu tayyipden kendisini kurtarmasını istedi. ata ne dedi bilemem. aralarında HER CHPLİNİN 0LDUĞU GİBİ RABITA VARDIR ZAAR.
  • tarık

    07 Haziran 2018 08:41
    0 2
    atatürk iyi mi yani?
  • tembel

    06 Haziran 2018 17:42
    1 0
    bune kardeşim ya! kendisi dini ve islamı kabul etmeyen bir insanı zorla evliya yapmadığınız kalmış bırakın bu işleri lütfen
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;