DÜNYA

Serdar Turgut : Trump 2020 seçim kampanyasını başlattı

Tarih
14 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Beyaz Saray’ın özel kalem müdürlüğü Amerikan devletinin Başkan’dan sonraki en önemli makamıdır. Devletin nasıl işleyeceğine onun karar verdiğini söylemek abartı olmaz.

Müdür John Kelly’nin ay sonunda görevini bırakacağını Başkan Trump açıkladı.

Ve hemen kritik arayış yeni müdürü bulmak için başlatıldı.

Kelly’nin görevden alınış sebeplerini iyi anlamak gerekiyor. Çünkü bunun Amerikan dış politikasına etkileri de olacak:

1-John Kelly iç politikadan, kongre ile ilişkilerden hiç anlamıyordu. Ulusal güvenlik ve dış politikaya odaklanmıştı o. Trump ise yeni yılda kongre ile ilişkisini iyi tutmak ve yeniden aday olmak için hazırlanmak zorunda. Bu yüzden bu işlerden iyi anlayan yeni bir müdüre ihtiyacı var.

 

JARED KUSHNER İLE SELMAN

2- Kelly, Başkan'ın çocuklarına ve damat Kushner’e yabancı liderlerle tek başlarına konuşma yasağı getirmiş ve eğer illa da konuşacaklarsa yanlarında bir görevlinin mutlaka bulunmasını şartını koymuştu.

Jared kushner bu kurala uymadı ve Muhammed bin Selman ile Kaşıkçı cinayetinden sonra bile özel konuşmalarını sürdürdü. Bu John Kelly’i çok öfkelendirdi. Hatta görevden alınacağının açıklanmasından bir hafta öncesinden başlayarak Trump’ın onunla konuşmayı bile kestiği söyleniyor. Anlayacağınız dış politika konularından uzaklaşmaya hazırlanan Trump yeni dönemde bu alanı çocuklarının oyun alanına çevirmeyi sürdürecek gibi görünüyor.

TRUMP İÇİNE KAPANIYOR

Trump, Rusya soruşturması nedeniyle çok sıkışmış durumda. Yeni yılda Temsilciler Meclisi Demokratların kontrolüne geçecek. Onların Başkan için bir görevden alma süreci başlatmayı düşündükleri biliniyor. Yani kongre Trump üzerinde baskıyı arttıracak. İşte asıl bu yüzden Başkan ulusal güvenliğe konsantre olmuş Beyaz Saray müdürü istemiyor. Yeni gelecek müdürün iç politika ve kongre ile uğraşmasını arzu ediyor.
Bugünkü durum nedeniyle yönetim Suriye konusunda da net bir strateji hala daha oluşturmamış halde.
Pentagon'da da, Centcom da dahil tüm üst düzey komutanlar değişme sürecinde. Türkiye’de Fırat’ın doğusu konuşulurken Amerikan yönetimi hem bölgeden sorumlu komutanını değiştiriyor hem de yönetim içine tamamen kapanmış halde. Washington’daki kafa karışıklığı ve strateji yokluğu hala sürüyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Emir yildirimel

    14 Aralık 2018 09:32
    0 0
    Trump 2020 ve sonrasinda başkan olmayı düşünüyor mu gerçekten:)) Bence 2020 yi bile başkan olarak göremez..
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;