GÜNCEL

Serdar Turgut : Seçimin ABD yankıları

Tarih
27 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

PAZARTESİ günü Amerikan yönetimi, Türkiye’nin seçim sonucuna uzun süre tepki vermeyince ısrarlı sorularımıza Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders, Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir telefon hazırlığında olduğunu ve Amerikan yönetiminin Türk halkının kararına saygı duyduğunu söyledi.

Sanders, Başkan Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ortak sorunların çözümünde karşılıklı anlayışla çalışma zemini oluşturma arzusunda olduğunu, telefon konuşmasında bölgesel ve global ortak sorunların ele alınacağını vurguladı.

Tebrik telefonunun neden bu kadar geciktiğini irdelediğimizde, Amerikan yönetiminin bu telefonun sadece bir tebrik telefonu olmaması, daha kapsamlı sorunların görüşülmesi için hazırlandığı söylendi.

Amerikan medyası, sonucu belli oluncaya kadar Türkiye’nin seçimine fazla ilgi göstermedi, ama oylar sayıldıktan sonra hem New York Times hem de Wall Street Journal, haberi manşetten büyük fotoğraflarla verdi. Böylece okuyucuları önceden fazla takip etme imkânı bulamadıkları seçimi sadece sonucuyla değerlendirmek durumunda kaldı.

Washington’un karar verici elitlerinin her akşamüstü mutlaka seyrettiği reklamsız yayınlanan PBS haber saatinde seçimin analizi daha önce yapmıştı. Televizyonlar açısından seçimin öneminin en farkında olan kanal PBS idi.

 

İLK KARAR BEKLENİYOR

Amerikan yönetimi umduğu sonucu göremese de resmi tepkisine bu hayal kırıklığını yansıtmıyor tabii ki. Bu duygular sadece özel ve yazılmaması kaydıyla yapılan konuşmalara yansıyor. Dışişleri Bakanlığı, Slovakya ve Sırbistan’ın kuruluş yıldönümlerini kutlayan mesaj yayınlamayı bile unutmadı, ama Türkiye’deki seçimle ilgili uzun süre tek bir söz söylemediği gibi tebrik mesajı da yayınlamakta hayli zorlandı.

Yönetime yakın kaynaklar, şimdilik yeni yönetimdeki Türkiye’nin alacağı ilk resmi kararı bekliyor ve bu ilk kararın yönetimin üslubu ve gelecekte neler yapacağı konusunda önemli ipuçlarını taşıyacağını düşünüyor.

Amerikan yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekonomi ve Dışişleri Bakanlığı’na kimlerin atanacağını merakla bekliyor. “Bu isimler de ilişkilerin geleceği açısından bir ipucu verecek”deniyor.

18 TEMMUZ ÖNEMLİ

Ayrıca yönetimin 18 Temmuz gününe de özel önem verdiği belirtiliyor. Bu tarihte yönetimin çok önem verdiği ve yakından takip ettiği Rahip Brunson davasında bir yeni ara karar verilmesi ihtimali olduğu ve orada verilecek kararın da yeni yönetimin üslubu hakkında ciddi bilgi vereceği düşünülüyor.

Yönetimin Rahip Brunson’la sadece kendi Evanjelik tabanını tatmin etmek için değil, Kongre’yle Türkiye bağlantılı yaşanan bazı sorunların çözümü için de yakından ilgilendiği söyleniyor. Kongre’de F-35’lerin verilmesine yasak getiren bazı önergelerde Rahip Brunson’un tutuklanması gerekçe olarak gösteriliyor.

Yönetim, Kongre’nin aksine F-35 sisteminin işletilmesinde Türkiye’yle birlikte yürümek istediğinden Kongre ile arasındaki sorunun da Türkiye tarafından ortadan kaldırılmasını tercih ediyor ve bu nedenle 18 Temmuz’u bekliyor.

GEÇ OLSA DA ARADI

Başkan Trump hazırlığı hayli uzun süren telefon görüşmesini dün Türkiye saatiyle 17.30 civarında yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı seçim başarısı nedeniyle tebrik eden Trump, telefon görüşmesinde bölgesel sorunları da konuştu. Münbiç’teki yol haritası bağlamında Suriye konusu da açıldı ve terörle mücadelede ortak hareketin önemine dikkat çekildi.

İki lider, ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi konusundaki ortak niyetlerini de ifade etti. 11-12 Temmuz’da Brüksel’de yapılacak NATO zirvesinde fırsat yaratılırsa bir görüşme yapılması umudu da belirtildi görüşmede.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;