DÜNYA

Serdar Turgut : Pentagon savaş oyununda İran

Tarih
08 Eylül 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı İran’daki üçlü zirve öncesinde Washington’dan İran'la ilgili çelişkili işaretler geliyor.

Bir yandan Pentagon, savaş oyunlarına İran’ı da dahil ederken öte yandan da Başkan Trump, Amerika’nın İran'la görüşmek için masaya oturmasına karşı olmadığını söylüyor.

İran’ın yapı olarak çözülmekte olduğunu da düşünen Trump, "Eğer görüşmezlerse de kendileri bilir" diye de ekliyor.
Dışişleri Bakanı Pompeo da yaptırımlar tam devreye girdikten sonra İran’ın, Hürmüz Boğazı'nı kapatma girişimi olduğu takirde Amerika’nın sıcak çatışmaya bile girebileceğini söylüyor.

GRİ BÖLGE

Pentagon’un 'gri bölge' (gray zone) kavramı bulunuyor. Bu kavram, sıcak çatışmaya girmeden bir düşmanı geriletmeye verilen ad. Bu kavram Pentagon’da daha çok İran kastedilerek kullanılıyor. Bu konuları bilen uzmanlar, ABD’nin İsrail ile ortak düzenlediği manevralarda İran’ı ve bölgedeki milislerini durdurmak için neler yapılabilecği üzerine çalışıldığını söylediler. Amerika daha çok, bölgede İran’ın etkisinin artmasından hoşlanmayan mütefiklerle çalışarak gri bölgelerini ayarlamak istiyor. Ancak Pompeo'nun da dediği gibi, İran’ın yaptırmlar başadıktan sonra Hürmüz Boğazı'nı kapatmaya yeltenmesi dumunda sıcak çatışma da gündeme gelebilecek. Savuna Bakanı Mattis’in de aynı görüşte olduğu söyleniyor.

Amerikan yönetmi ve istihbaratı, yaptırımlardan sonra İran’ın global petrol piyasalarını krize sokmak için Hürmüz Boğazı'nı gemi trafiğine kapatmya girişebileceğini düşünüyor. Yönetim buna kesinlikle izin verilmemesi ve gerekirse sıcak çatışmanın bile göze alınmasını istiyor. ABD bu konuda, Suudi Arabistan ve BAE ile de sürekli iletişim halinde.

MESAJLAR BEKLENİYOR

Amerikan istihbaratının, İsrail istihbaratından aldığı bilgiye göre, Rusya kendisinin daha önce İran’ı Suriye’den çekilmeye ikna ederim sözünü tutmakta fazla adım atamadığını İsrail’e iletmiş durumda.

Amerikan istihbaratına göre şu anda Suriye’de, Rusya ile İran eskiden olduğu kadar uyumlu çalışamıyorlar.
ABD, Rusya’nın bölgede İran yerine Türkiye ile çok daha uyumlu çalışmaya başladığını düşünüyor.
Bu gelişme Washington’da yakından izleniyor ve bunun Türkiye açsından ne tür gelişmelere yol açabileceğine bakılıyor.
İran ve yakın milislerinin Suriye’de çok daha bağımsız hareket etmeleri, Rusya veTürkiye ile uymu bozmalarını Washington, kendisi için yaratabilecği olası manevra imkanları açısından değerlendiriyor.

Yönetim birimleri bu bağlamda, İran’daki üçlü zirveden de gelen haberleri ve Rusya ile Türkiye’nin birlikte ne tür mesaj vereceklerini mrerakla bekliyorlar. 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • keloğlan

    09 Eylül 2018 09:59
    0 0
    Türkiye Esatla işbirliği yaparsa ortadoğudaki hakimiyetini iki kat artırır...Rusya ve iranıda safdışı eder...keloğlandan tavsiye
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;