GÜNCEL

Serdar Turgut : Fitness tracker aplikasyonundan harekât istihbaratı topluyorlar

Tarih
02 Şubat 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut
 PENTAGON, cep telefonlarında yaygın olarak bulunan “fitness tracker” aplikasyonlarının yol açabileceği hassas istihbarat ele geçirmelerine karşı “broad review” (geniş değerlendirme) denilen bir çalışma başlattı.

Fitness tracker aplikasyonları, bunu cep telefonuna yükleyen kişinin günlük fiziksel aktivitelerini kayıt altına alıyor ve bunlar hakkında sağlığınıza katkı açısından size bilgiler veriyor.

“Bunun ne sakıncası olabilir? Pentagon’dan buna ne?” diyebilirsiniz ama bir uzmanın ortaya çıkardığı gerçek Washington’un ulusal güvenlik çevrelerinde panik yarattı.

Son zamanlarda operasyonel güvenliğin (op-sec) bu kadar darbe aldığı bir durum hatırlamadıklarını söylüyor herkes. Aynı kişiler, bunun düşmana karşı yöneltilebilecek bazı yönlerinin de bulunduğunu vurguluyor.

Milyonlarca cep telefonunun GPS noktalarından alınan bu bilgiler bir merkezde toplanıyor ve aplikasyonun global değerlendirmesi olarak yayınlanıyor.

Strava adlı aplikasyon şirketi, milyarlarca cep telefonunun GPS noktasından aldığı aktivite takibi raporlarını global bir haritaya dönüştürmüş.

Sonra da bunu “global heat map” (global ısı haritası) adı verilen bir harita şeklinde yayınladı. Aktivitenin yoğun olduğu bölgeler harita üzerinde koyu kırmızı olarak görülüyor. Daha az kullanımın bulunduğu yerler ise daha açık tonlarda.

MÜNBİÇ HAKKINDAKİ İSTİHBARAT

Buraya kadar her şey normal gözüküyor.

Ancak Institute for Global Conflict’te (Global Çatışmalar Enstitüsü) analizci olarak çalışan Nathan Ruser adlı bir uzman, çarpıcı gerçeği görmüş.

Global ısı haritasının sadece bireylerin gündelik aktivite takiplerinin sonucunu değil, aynı zamanda global düzeyde Amerikan üslerinin bulunduğu noktalardaki askerlerin gündelik hareketleri hakkında da çok önemli bilgiler verdiğini tespit etmiş.

Pentagon da bu tespiti duyunca hemen kendi bünyesinde haritadan alınan bilgileri kendi elindeki bilgiyle karşılaştırmış. Bunun sonunda bana, ortaya şöyle bir sonuç çıktığını söylüyor bu konuları bilen uzman arkadaş:“Bir de bakılmış ki verilerden aralarında Münbiç’te konuşlandırılmış askerler de olmak üzere birçok kritik bölgedeki Amerikan askerinin nasıl konuşlandığı, hangi yöne hareketlendiği de net olarak görülüyormuş. Bir uzmanın sadece bu verilere bakarak son derece önemli askeri stratejik bilgileri toplaması mümkün.”

Gerçekten de karşılaştırmanın yapıldığı veri haritasında Münbiç net olarak işaretlenmiş gözüküyordu.

Şimdi Pentagon bunun nasıl önüne geçileceği ve bu bilginin başka ülkelerin ordularına karşı nasıl kullanılacağı üzerine kapsamlı bir inceleme başlattı.

ULUSAL GÜVENLİĞİMİZE TEHDİT

Şimdi bu vereceğim hassas bilgiyi burada yönetimden kimse resmen teyit etmeyecektir.

Konuyu bana aktaran uzman arkadaş, global ısı haritası incelemesinde Türk askerine ait hareket bilgilerinin de Pentagon’da görülebildiğini aktardı.

Dediğim gibi bunu teyit etmek imkânsız ama konunun uzmanı olmamakla birlikte galiba özellikle gizli operasyona çıkacak askerlerimizin, özel kuvvetlerin cep telefonlarına da dikkat etmeleri gerekecek gibi gözüküyor.

***********

NÜKLEER SAVAŞIN PSİKOLOJİK ALTYAPISI

CIA’nın yaptığı analize göre, ABD’nin yakın zamanda Kuzey Kore ile savaşması ihtimali çok yüksek. Bunu Washington’da tüm ulusal güvenlik camiası konuşuyor. Başkan Trump da salı gecesi yaptığı yıllık geleneksel“Ülkenin Durumu” (State of the Union) konuşmasında bu büyük savaşa Amerikan halkını psikolojik olarak hazırlamak için bazı adımlar attı. İlk önce ziyaret için gittiği Kuzey Kore’de hapishanede ölen gencin gözü yaşlı annebabasını dile getirdi ve ağlamakta olan çift tüm dünyaya gösterildi. Daha sonra Kuzey Kore’den kaçarken bacaklarını kaybeden genç anlatıldı ve o da koltuk değneklerini göstererek poz verdi. Bütün bunlar Kuzey Kore’ye yönelik bir askeri saldırının psikolojik altyapısını hazırlama girişimi olarak değerlendirildi Washington’da.

Başkan Trump, konuşmanın ertesi günü sabah Oval Ofis’te Savunma Bakanı Mattis, Dışişleri Bakanı Tillerson ve Başkan Yardımcısı Pence ile birlikte bir de toplantı yaptı.

Bu rutin dışı toplantı da Washington’daki ulusal güvenlik camiasını heyecanlandıran bir toplantı oldu.

Habertürk 
2 Şubat 2018

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;