DÜNYA

Serdar Turgut : Erdoğan’a sevinenlere sert neocon tepkisi

Tarih
30 Haziran 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

“FİLİSTİN İçin Amerikan Müslümanları” (American Muslims for Palestine-AMP) kuruluşununErdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı çok mutlu oldukları ve coşkuyla dolduklarını ifade eden mesaj yayınlaması, Amerikan neocon ve Evanjelik çevrelerin tepkisine yol açtı.

Bu çevrelerin yaygın okuduğu “The Investigative Project on Terrorism” adlı İslamofobik bültende, bu bülteni çıkaran örgütün yönetim kurulu başkanı Steven EmersonErdoğan’ı destekledikleri için AMP’yi sert eleştiren ve hedef gösteren bir yazı yazdı.

AMP’nin yönetim kurulu üyesi olan Salah Sarsour’un Facebook sayfasına Arapça koyduğu mesajda, Amerikan Müslümanlarının Erdoğan’ın seçilmesinden dolayı coşkuyla dolu olduğunu söylemiş ve seçim gecesi Türkiye’de yapılan kutlama gösterilerinden de bir fotoğraf yayınlamıştı.

AMP’nin bir diğer yönetim kurulu üyesi olan Osama Abuirsaid de “Bir uluslararası komplonun saldırısı altında olan Türkiye, özgür iradesiyle emperyalizme ve ona hizmet eden Yahudi ve Arap siyonistlere karşı mücadele kararı aldı” diye yazmıştı.

 

CAIR DE SEVİNÇLİ

“Council on American-Islamic Relations” (CAIR) Los Angeles bürosunun yöneticisi HüssamAyloush da Erdoğan’ın dış dünyadaki düşmanlarıyla alay eden bir dizi tweet atmıştı.

Bunlar ve diğer Müslüman kuruluşların desteği, Amerikan neocon ve Evanjelik çevreleri çıldırtmaya yetti.

Çıkardığı bültenle bu çevrelere hizmet eden azılı İslamofobik Steven Emeson, hem Erdoğan’a nefret dolu yayınları hem de AMP ve CAIR’i hedef gösteren sert sözleriyle neocon ve Evanjelik çevreleri tahrik etti.

Bu çevreleri iyi izleyen bazı uzmanlar, “Bu ve buna benzer görüşler sadece sivil toplumda özel kuruluşlar arasında kalsa belki bu kadar önemsenmeyebilirdi, ama biliyoruz ki bugün Trump’ın Beyaz Saray’da en yakınında olan isimler de Steven Emerson’un bu bültenini okuyorlar ve orada yazılanları destekliyorlar” diyor.

Beyaz Saray’da bu desteği verenlerin başında Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Özel Kalem Müdürü Frederick Fleitz geliyor. Bu ikili, Trump’ın en yakın çevresinde yer alan, onun Türkiye’ye ve bölgeye bakışını direkt etkileyen ve yukarıda bahsi geçen bültende yer alan görüşleri devamlı ifade eden İslamofobikler kişiler.

AÇIKLAMA NEDEN YOK

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kutlama telefonu açtıktan sonra Beyaz Saray her zaman yaptığını bu defa yapmadı ve konuşma hakkında hiçbir açıklama yayınlamadı. Hatta PBS kanalı akşam bülteninde haberi Amerikan kaynaklarına değil Anadolu Ajansı’na dayandırarak verdi.

Beyaz Saray bu tür telefonlardan sonra hep “readout” denilen içerik hakkında bilgi veren açıklamalar yapar. Bu defa neden bunun yapılmadığı sorusuna hiçbir yetkili net cevap vermese de kendi kaynaklarımdan öğrendiğime göre Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Frederick Fleitz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında sıcak geçen işbirliğine açık bir konuşmanın basına yansımasını istememişler ve bu yüzden açıklama yaptırmamışlar.

BU ARADA WASHINGTON’DA

Bütün bunlar olurken Washington’da asıl güç merkezini oluşturduğunu daha önce anlattığım Evanjelik neocon’ların İsrail yanlısı kuruluşu olan “Foundation for Development of Democracies”(FDD), Türkiye’yle ilgili bir toplantı yaptı. Bunu da tabii yakından takip ettim. Ama kısa bir notla geçiştirilemeyecek kadar önemli toplantı olduğundan bu konudaki analizimi bir başka yazıda yapacağım.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;