DÜNYA

Serdar Turgut : Erdoğan-Trump telefon konuşması sonrasında Washington'da yaşananlar

Tarih
17 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Biliyorsunuz son telefon görüşmesinden sonra burada Beyaz Saray’dan adet olan ve beklenilen bir yazılı açıklama yapılmadı.

Bu normal bir gelişme değildi zira bu sessizlik görüşmenin hemen sonrasında Washington yönetiminin içinde yaşanan tartışmanın bir sonucuydu.

Telefonlar kapanır kapanmaz Washington’da bir grup Türkiye’ye yönelik sert bir açıklama yapılması yolunda bastırmaya başladılar.

SERTLİK YANLILARI 

Bu grup ağırlık olarak İran’a şahin olan insanlardan oluşuyordu. Bunlar temelde bölgede bir Kürt oluşumunun İran ve milislerine karşı etkin olabileceğini düşünenlerdi.

Liderler arasındaki görüşmede görevi gereği bulunan ulusal güvenlik danışmanı John Bolton da bu grubun içinde.

 

Bu arada yeri gelmişken yönetim içinde Türkiye’yi en iyi anlayan, en iyi tanıyan insan olan Suriye temsilcisi James Jeffrey’in de İran’a yönelik şahin olduğunu bilmemiz lazım. Ama o Kürt oluşumuna yönelik Türkiye’nin itirazlarını kaygılarını çok iyi de biliyor.

Telefon konuşmasından sonra Başkan Trump, Başkan Erdoğan ile Suriye’de koordineli çalışılmasını konuştuğu halde sert içerikli bir açıklama yazılmasına onay verdi.

DİĞER FRAKSİYON DEVREYE GİRDİ

Ancak yönetim içinde şu anda Türkiye’ye yönelik sert bir açıklamanın ancak Rusya’nın çıkarlarına hizmet edeceğini söyleyenler de devreye girdi. Bunlar bir süredir Rusya’nın bölgede Türkiye ile Amerika’nın karşı karşıya gelmesi üzerine stratejiler oluşturduğunu düşünüyorlar. Washington’a gelen istihbarat raporları doğrultusunda hareket eden bu grup Türkiye’nin ABD’den daha da uzaklaşıp Rusya’ya daha yakınlaşmasının hem ABD’nin global çıkarlarına aykırı olacağını hem de Suriye’nin geleceğinin dizaynını   daha da Rusların kontrolüne bırakmak anlamına geleceğini söylüyorlar.

Washington’da yakın bir gelecekte Suriye’de siyasi geleceğin ve yeni anayasa tartışmasının güçlü bir biçimde devreye gireceğini ve Amerika’nın o gün geldiğinde tüm ipleri Rusların ve Türklerin eline bırakılamayacağını düşünenler seslerini daha çok çıkarmaya başladılar. İşte bu gruptan bazı etkili isimler Beyaz Saray’dan sert bir açıklama yapılmasının doğru olmayacağını daha da güçlü ifade ettiler geçtiğimiz 48 saat içinde.

BİLGİ GÜÇ VERİR

Sonunda sertlik yanlısı olanlar tavırlarında ısrarlı olsalar da şimdilik bastırmaktan vazgeçtiler ve bir açıklama bu yüzden yapılmadı.

Türkiye kendi bildiği haklı yolda kararlılıkla yürürken Washington’daki gelişmeleri tamamen yok farz etmek hem doğru değil hem de bu ülke çıkarlarına aykırı olabilir. Bu yüzden burada nelerin yaşandığının bilinmesi gerektiğinden bu yazıyı yazdım.

Amerika hala daha kendi içinde tutarlı bir Suriye stratejisi oluşturmaktan çok uzakta.

Birbiriyle anlaşamayan birçok grup tartışıyor burada.

SELMAN'IN ELİ

Bir yandan da İsrail ile uyumlu hareket etmeye çalışan Suudi Araplar ve Birleşik Arap Emirliği de Türkiye aleyhine çalışmalarını sürdürüyor bu aşamada.

Bu yüzden Başkan Erdoğan’ın Muhammed bin Selman’a yönelik sürdürdüğü politikalar son derce haklı ve doğru sonuçlar almakta. Senatoda geçen hafta oybirliği ile Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutulması Türkiye’nin sürdürdüğü başarılı diplomasinin bir sonucudur.Buradan benim ilk verdiğim haberi hatırlayın MİT Başkanı Hakan Fidan ABD Kongresi’nde senatörler ile yaptığı görüşmelerde Kaşıkçı cinayeti hakkında Türkiye istihbaratının elinde olan bilgileri onlara anlatmıştı.

Anlayacağınız bölgede gerginlik sürüyor ama perde arkasında da son derce heyecanlı siyasi ve diplomatik manevralar da var.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;