GÜNCEL

Serdar Turgut : Eğer İbrahim Karagül'ün dediği doğruysa

Tarih
20 Kasım 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Yeni Şafak Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül entelektüel birikimine saygı duyduğum ve yazılarını da dikkatle takip ettiğim bir gazetecidir.

Dün, 'Bugün ya da bu hafta ses kayıtları yayınlanır… Suudi Sarayı'nda da deprem olur. Veliahttın işi biter... Karşı Darbe: Kudüs’ü satan ittifak çökebilir’ başlıklı bir yazı yazdı. Bunu da dikkatle okudum.

ÖNEMLİ İDDİA

Başlık buydu yazının giriş cümlesinde ise "Sanırım Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü ana, öncesine ve sonrasına dair ses kayıtları bugünden itibaren yayınlanmaya başlayacak" deniliyordu.

Ben Türkiye Cumhuriyeti devletinin karar verici mekanizmalarından iyi haber alan bir gazeteci değilim. İbrahim Karagül’ün öyle olduğunu sanıyorum.

 

WASHINGTON'DAN SIZMAZ

Eğer Karagül’ün dediği doğruysa ve eğer kast edilen Washington’da olabilecek bazı sızdırmalarsa bu konuda bazı kuşkularım olduğunu söylemeliyim. Çünkü CIA’nin ilk yaptığı sızdırma sonucunda istenilen oldu ve yönetim Muhammed bin Selman’a (MBS) karşı bir kozunu gösterdi. Aslında amaç sadece buydu. Yönetim elinde cinayetin direkt MBS tarafından emredildiği yolunda bir kanıt olsa bile bunu yayınlamak taraftarı değil, bunu elde tutup MBS’nin ve tabii ki Suudi Arabistan’ın kontrolünü tamamen ellerinde tutmak istiyorlar. Anlayacağınız ben burada ortaya yeni bilgiler çıkacağını düşünmemekteyim.

Ama eğer İbrahim Karagül bu sızdırmaların Türkiye'de yapılacağını düşünerek yazmışsa bu yazıyı o zaman da büyük bir hata yapılmak üzere olduğunu söylemeliyim.

Karagül’ün dediği olursa tabii ki Suudi Arabistan’a büyük darbe vurulmuş olur. Ve tabii ki şu andaki ABD yönetime de büyük engel konur. Bunlar doğru ve benim de hoşlanacağım sonuçlar.

Ama eğer devlet bunu yapacaksa elimizden çok büyük bir kozu kaçırmakta olduğumuzu da düşünüyorum.

BEN AKİL GAZETECİ DEĞİLİM

Yeri gelmişken şunu da söylemeliyim; ben hayatımda hiç bir zaman devlet ve yönetim şöyle davranmalı doğrusu şudur diye fikirler ortaya atan ve kendisine önemler atfeden bir insan hiç olmadım ve böyle bir arzum da yok. Devlet işi söz konusu olduğunda haddimi bilirim, gerçekte bilmediğim bir çok şeyin olduğunu ve eğer devlet bir şey yapıyorsa bir bildiği olması gerektiğini düşünürüm hep.

Ama bu olay buradaki konum nedeniyle çok yakından takip etmekte olduğum bir haber. Burada nasıl düşünüldüğünü ve Türkiye hakkında nelerin konuşulduğunu biliyor ve de yazıyorum.

ŞU ANDA DURUM

Şu an gördüğüm şunlardır;

1- Amerikan yönetimi bugüne kadar Ortadoğu politikaları bağlamında MBS’ye büyük yatırım yaptı. İsrail ile ortak yapılan stratejinin ana aktörü, işi koordine eden, Jared Kushner sayesinde MBS oldu.

 

2- Trump bu uzun ve kapsamlı yatırımın sonuçlarını almak istiyor. Bu yüzden MBS’yi kolay gözden çıkaramıyor.

3- Ancak şunu bilelim eğer Türkiye’nin elinde başka bilgiler gerçekten varsa ve gerçekten de bunlar ortaya çıkacaksa bu Amerikan yönetiminin planlarının sona ermesi anlamına gelmeyecek çünkü daha şimdiden MBS’nin yerine kimin gelebileceği üzerine çalışmalar Washington’da yapılıyor.

4- Türkiye yönetimi bugüne kadar bu işi son derce soğukkanlı ve akıllı yürüttü. Planlı programlı sızdırılan bilgi kırıntıları ile hem yabancı medya hem de Amerikan yönetimi manipüle edildi.

5- Türkiye eline büyük bir koz geçirmiş durumda. Eğer Karagül’ün dediği gibi bu kanıtları yayınlamaya başlarsa hem bu kozunu elinden kaçırır, hem de Amerika’nın politikasını önleme imkanı hiç kalmaz çünkü o strateji MBS’nin yerine konulacak bir başka Suudi Arap ile yürütülecek.

6- Türkiye şu anda hem bölgede en etkin faktör hem de sözü dinlenen akil devlet konumunda.Umarım anlık zaferlerin şehvetine kapılınıp uzun vadeli ülke çıkarlarını zedeleyecek bir iş yapılmaz. 

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Nusret

    21 Kasım 2018 10:33
    1 0
    Güzel ve çok mantıklı bir yazı olmuş..Uzun vadeli inşallah başarırız zaferi...
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;