DÜNYA

Serdar Turgut : Amerika'nın Ortadoğu stratejik işbirliği manevraları

Tarih
01 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo İran’a karşı bölgede bir koalisyon oluşturabilmek için Körfez Ülkeleri temsilcileri ile Birleşmiş Milletler’de temaslar yapıyor.
Buna paralel olarak Suudi Prens Muhammed bin Salman’ın Kuveyt'e yaptığı ziyaret de Washington’da yakından izleniyor.
Kuveyt bir süredir Katar ile yaşanmakta olan krizin çözümü için uğraşıyor. Suudi Arabistan, kendi 13 maddelik koşulları kabul edilmezse soruna farklı çözüm bulunmasına karşı olduğunu her fırsata Washington’a iletiyor.

BİZ BEKLERİZ

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Council on Foreign Relations kuruluşunda yaptığı konuşmada bunu açıkça ifade etti ve "Beklemeye sabrımız var, gerekirse 50 yıl bile bekleyebiliriz" dedi.
ABD ise İran konusunda aceleci çünkü İsrail durmadan bastırıyor. 
Netanyahu, İran’ın gizli bir atom bombası yapım merkezi olduğunu, açık adresiyle birlikte, söyleyince Amerika üzerindeki İran’a karşı hareket etmesi baskısı daha da arttı.
ABD, Körfez Ülkeleri teşkilatı dışında Ürdün ve Mısır'la da çalışıp onları da İran’a karşı koalisyonun içine aktif biçimde dahil etmeye çslışıyor. İsrail zaten Mısır'la Akdeniz'deki doğalgaz kaynakları konusunda ABD’nin de aktif desteğiyle işbirliği içinde. 

ORTADOĞU STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert Amerika’nın bölgede yeni bir Ortadoğu stratejik işbirliği oluşturmak çalışması içinde bulunduğunu açıkladı.
Bunun İsrail ve Suudi Araistan'ın çıkarlarını kolayacak bir stratejik ortaklık olacağı biliniyor.Amerika, bu girişme Türkiye’nin tepkisinin nasıl olacağını şu anda açıkça göremiyor ama Türkiye’nin bu gelişmeden fazla hoşlanmyacağı da tahmin ediliyor.
Anlayacağınız bölgemizin yakında huzura kavuşması bu atılan adımlar nedeniyle pek mümkün gözükmüyor.

Yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;