DÜNYA

Serdar Turgut : Amerika derin devletinde Prens Selman'a karşı çalışanlar

Tarih
27 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Serdar Turgut

Kamuoyu şöyle varsayıyor; Washington Muhammed bin Selman’a koşulsuz destek vermişdurumda.

Resmi Washington'un davranışlarına bakıldığında bu varsayım doğru olabilir

Ancak şunu da göz ardı etmeyelim Amerikan derin devletinde Muhammed bin Selman’a (MBS) yönelik ciddi bir tartışma var.

ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları için MBS’nin hayati olduğunu savunanlar tabii ki var.

Ama buna karşı Suudi Arabistan'da, ABD’nin üzerinde oynaması gereken asıl ismin Muhammed bin Nayef (MBN) olduğunu ve onun MBS yerine geçirilmesini savunanlar da var. Bana söylenen Kaşıkçı olayından sonra bu iki grubun arasındaki tartışmanın iyice şiddetlendiği yolunda.

MBN’ye oynanması gerektiğini savunan grup içinde hem demokratlara hem de cumhuriyetçilere yakın olan isimler var. Eski CIA Başkanı John Brennan ve ulusal güvenlik camiasında etkili iki isim olan Frances Towsend ile Bruce Rridel bu grubun önde gelen isimleri.

 

Muhammed bin Nayef

MBN KİM?

Washington’daki çevreler MBN’yi Suudi prenslerin içinde en Amerikan yanlısı olan kişi olarak tanımlıyorlar. MNB Suudi Arabistan'da etkin anti-terör çalışmaları ile biliniyor. Hatta kendisine eski bir CIA direktörü olan George Tenet adına oluşturulmuş anti-terör mücadelesi ödülü de Amerika tarafından verildi. Ödülü bizzat veren kişi de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ydu.

Amerikan derin devlet yapılanmasındaki bu grup MBN’in MBS’den çok daha güvenilir bir ortak olduğunu ve Amerika'nın ulusal güvenlik çıkarlarına çok daha iyi hizmet edeceğini söylüyorlar.

MIRA RICARDEL'İN TAVRI 

Washington'un derinlerinde yaşanmakta olan bu tartışma Kaşıkçı olayı patladıktan sonra devletin her düzeyinde hissedilmeye ve etkisini duyurmaya başladı.

Hatta bugüne kadar MBS’ye desteğini devamlı vermiş olan ulusal güvelik danışmanı John Bolton’un etkili ve güçlü yardımcısı Mira Ricardel geleceğe yönelik MBS’in konumunu sorgulamaya başladı.

Hatta deniliyor ki MBS ile onunla her gün WhatsApp’dan mesajlaşacak kadar yakın arkadaş olan Jared Kushner’in bile MBS’ye yönelik soğumaya başladığı ve alternatif isimlere örneğin Muhammed bin Nayef’e sıcak yaklaşmaya başlayabileceği söyleniyor.

Buradaki bazı kaynaklar eğer Türkiye elindeki kartları düzgün oynamayı sürdürürse Washington'un derinlerindeki bu tartışmayı bile yönlendirme gücüne sahip olabilir diyorlar.

Bu süreçte Kaşıkçı soruşturmasının sonuçlarının Suudi Arabistan’a nasıl yansıdığını ve Muhammed bin Nayef’in atması muhtemel olan adımların çok iyi izlenmesi gerekiyor.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • ADSIZ

    31 Ekim 2018 14:38
    0 0
    Suudlular bukadar mı dış güclere boyun eğimişler bunlar resmen gavurlara teslim olmuşlar
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;