İsviçre haber sitesi Le Temps, “Burkina Faso, Mali...2022 yılında Fransafrika son buluyor” başlıklı yazısında, Fransa’da Nisan ayında düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Macron iktidarının son günlerine Afrika kıtasında yaşanılan başarısızlıkların damga vurduğunun altını çiziyor.
Peki nasıl oluyor da Afrika coğrafyasında yüzyıllardır süregelen Fransız nüfuzu bugün kırılma noktasına geldi ve sömürgeciliğe uğrayan ülkeler Fransa’ya karşı direnmeye başladılar?
Özellikle son aylarda Mali’de yaşanan olaylar bu soruya cevap vermemizi sağlayabilir. Eski bir Fransız sömürgesi olan ve 1960 yılında bağımsızlığına kavuşan Mali, topraklarının yaklaşık yüzde 65'i çölle kaplı olsa da, altın, uranyum, petrol, boksit, bakır ve demir gibi doğal kaynaklar bakımından son derece zengin Sahel bölgesinde bulunuyor.
Ülkenin kuzeyinde 2011 yılının sonlarına doğru şiddetlenen ayrılıkçı hareketler, bölgeye girmek için bahane arayan Fransa'nın 2013 yılında Serval Harekâtı ile “terörle mücadele” gerekçesiyle Mali'ye müdahale etmesiyle sonuçlandı. 2014 yılında sona eren Serval Harekâtı'nın hemen ardından 1 Ağustos 2014 tarihinde Barkhane Harekâtı başlatıldı. Her ne kadar Macron, Barkhane Harekâtı’nın 2022 yılının başında sona ereceğini duyurmuş olsa da, Fransa Mali’de askeri güçlerini bulundurmaya devam ediyor. Ancak tek bir fark var: 2020 yılının Ağustos ayında ve 2021 yılının Mayıs ayında üst üste 2 darbenin yaşandığı Mali’de iktidara gelen askeri cunta yönetiminin Fransa ile ilişkileri son derece kötü.
Mali’deki geçici yönetimin seçimlerin gelecek ay gerçekleştirilmesi yerine 2025 yılı Aralık ayında düzenlenmesi önerisine, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ağır yaptırım kararlarıyla cevap verdi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Fransa'nın girişimiyle Avrupa Birliği'nin de ECOWAS'ın kararlarını desteklediğini ve askeri cuntaya karşı yaptırım hazırlığı içinde olduğunu açıkladı.
Hiç yorum yapılmamış
717 kez izlendi
781 kez izlendi
556 kez izlendi
2080 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.