GÜNCEL

Mehmet Barlas : Türk-ABD ilişkilerini meğer Türk medyası krize sokmuş

Tarih
08 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Türk-Amerikan ilişkilerinin ciddi bir kriz döneminden geçtiği kesin. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby gibi olaya yanlış yönden yaklaşırsanız, krizin sorumlusunun Türk medyası olduğunu bile iddia edebilirsiniz.

Kirby'nin Twitter hesabından gönderdiği mesajda "Türk medyasında ABD hakkındaki yangına körükle giden ve temelsiz suçlamalar rencide edici ve vatandaşlarımızın hayatını tehlikeye atabilir. Bunlar durmalı" dediğini herhalde görmüşsünüzdür.

Hafıza sorunu mu?
Eğer Türkiye hakkında ABD basınında çıkan haberleri ve yorumları, ABD televizyon kanallarının Gezi kalkışmasından başlayarak Türkiye'deki her huzursuzluğa gösterdikleri ilgiyi hatırlamıyorsanız, mesela yoktur.
Aslında Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Ölümden Sonra" şiirinde söylediği gibi Türk-ABD ilişkilerinin büyüsü de "Bir büyük boşluk"ta bozulmuştur. Bu boşluğu sadece ABD'nin Irak ve Suriye'de izlediği yanlış politika yaratmadı. ABD'nin PKK/ PYD oluşumuna verdiği destek, FETÖ'ye ABD'nin kucak açması, Türkiye'deki 15 Temmuz darbe teşebbüsünde ABD parmağının bulunduğu kuşkusu, bu boşluğu bir uçurum haline getirdi.
Sonuçta Türk medyası olup bitenleri yansıtan haber ve yorumlarla krizi yansıtmaya çalışmakta.

İncirlik Üssü
İşte bu tür haberlere iki son örnek:
- Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, İncirlik Üssü'nün bir NATO üssü olmadığını vurgulayarak, "Türkiye'nin izniyle orada bulunuyorlar. Türkiye bu noktada ABD ile de, diğer koalisyon ülkeleriyle de görüşmelerini sürdürüyor. Bu görüşmeler Türkiye'nin çıkarlarını tehdit edecek bir hal alırsa Türkiye her türlü ihtimali değerlendirir" dedi. "ABD, DEAŞ'la mücadele edeceğim diye, PYD'yi partner olarak seçti. Biz bunun yanlış olduğunu baştan beri söylüyoruz. PYD, PKK'nın uzantısıdır."

Siber saldırıymış
- Enerji Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz hafta yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili "Dün Amerika merkezli bir siber atak gerçekleşti. Biz bunları püskürterek süreci yürütüyoruz. Birçok açıdan tedbirli olmalıyız" dedi.
Evet... Trump'un görevi devralmasını beklemekten başka çare yok galiba... Bakarsınız tüm ABD büyükelçileri ile birlikte Dışişleri Sözcüsü Kirby'yi de görevden alır ve krizin nedenlerini sağlıklı teşhis edebilen diplomatlar göreve gelir.

Sabah
8 Ocak 2017 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;