GÜNCEL

Mehmet Barlas : Thomas Cook bile iflas ettiğine göre herkes işine ve ülkesine çok dikkat etmeli

Tarih
24 Eylül 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Bir zamanlar "Pan American" havayolları iflas edip yok olunca çok şaşırmıştım. "Pan American olmadan deniz aşırı uçuşları nasıl yapacağız" diye düşünüp kalmıştım.

Thomas Cook
Dün de Thomas Cook seyahat ve turizm şirketinin iflas ettiği haberi geldi İngiltere'den... 128 yıl önce 33 yaşında bir eski rahip, işçi sınıfını alkolden ve kötü alışkanlıklardan ancak seyahat ettirerek uzaklaştıracağını düşünmüş. Thomas Cook adındaki bu kişi, amacını demiryollarını kullanarak gerçekleştireceğini hesaplamış ve başarıya ulaşmış.

İflas tehlikesi
İlgili resimŞimdi dünya üzerindeki 28 bin çalışanı ve tatil programlarını Thomas Cook'a endekslemiş 150 bin yolcusu varken iflas etti Thomas Cook... Bu marka romanlarda falan yer alırdı. Ama artık yok olduğuna göre, dünyada bir gün iflasla karşı karşıya gelmeyecek hiçbir şirketin bulunmadığını bilmemiz gerekiyor.

Ülkeler de iflas edebilir
İşin daha kötü yanı dünyada sadece şirketler değil ülkeler de iflas edebiliyor. O ülke belki yok olmuyor ama vatandaşları iflas etmişten daha kötü durumlara düşebiliyor. En yakın örneği komşumuz Irak'tan verebiliriz mesela... Bu petrol zengini ve engin bir tarihe sahip ülke Saddam Hüseyin'in hesapsız davranışları sonucu Amerikan işgaline uğradı. Sonuçta milyonu aşkın Iraklı öldü ve ülke fiilen üçe bölündü. Şimdi Bağdat ve diğer kentlerin meydanlarında her an öldürücü patlamalar yer alıyor. Ya Suriye'ye ne demeliyiz? Bir gün Halep şehrinin harabeye dönüp yok olacağını rüyanızda görseniz, inanır mıydınız?

ABD ve SSCB...
Yaşadığımız zamanın kıymetini de anlamını da bilmeliyiz. Dünya öyle değişken koşullar içinde ki, kimin başına ne zaman ne geleceğini kestirmek kolay değil.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;