SİYASET

Mehmet BARLAS : “Rejim” değil “Sistem” değişikliği

Tarih
25 Ocak 2017
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Artık Türkiye'nin gündeminde Anayasa referandumu var... Bu yeni gündem maddesi, "Terör" ya da "Ekonomide darboğaz" gibi gündem maddelerinin yok olmaları anlamına gelmiyor. Ancak 18 maddelik Anayasa değişiklik paketi referandumda kabul edilirse, söz konusu eski gündem maddelerinin çözüme bağlanmaları kolaylaşacaktır.


Yetkilere yeni boyut
Siyasette laf ebeliğini bir kenara itip gerçekçiliği yeğ tutarsak, bu referandumun Cumhurbaşkanı Erdoğan için ülke çapında bir güven oylaması olacağını söyleyebiliriz.
Anayasayı değiştiren maddeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zaten mevcut olan yetkilerine yeni bir boyut getiriyor.

Sistem değişikliği
Cumhurbaşkanı'nın kendi anlatımı ile "Özellikle partili bir Cumhurbaşkanı süreci bir defa bu işin en farklı olan yönü olacak.
Bütün bunların yanında da özellikle Türkiye'nin geleceğe yönelik çok daha performansı artırıcı kararlar almasının gereğine inanıyoruz. Her ne kadar birileri 'Rejim değişikliği' diyorsa da bu bir sistem değişikliğidir."
Erdoğan referandumdan "Evet" çıkması halinde yer alacak gelişmeleri şöyle anlatmıştı:

2019'da seçim var
"Şu anda milletimizin vereceği karar bizim için baş göz üstünedir. Bu adımı inşallah bu şekilde atacağız. 2019'da seçim yapılır, yeni partili cumhurbaşkanı seçilir, partili cumhurbaşkanı seçildikten sonra da kim olacaksa o kabinesini oluştururken artık bağlayıcı bir niteliği olmayan bir süreçtir. Burada ağırlıklı olarak biliyorsunuz parlamentodan değil, parlamento dışı bir kabine oluşturma şansı olacağı için bu önem arz ediyor. İkinci derecede parlamento içinden de bu kabineye kişiler alabilir."
Türk seçmeninin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güvenoyu vermek konulu bir süreçte nasıl davranacağını şimdiden kestirmek mümkündür. Ancak bu güvenin tahminlerin üzerindeki bir sayı ile gerçekleşmesi, yarına olan güveni de artıracaktır.

Sabah
24 Ocak 2017

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;