GÜNCEL

Mehmet Barlas : “Biz Maduro’yuz” ama bütün dünya Maduro’nun devrilmesinden yana...

Tarih
25 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Trump'ın Twitter mesajında "Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı Juan Guadio'yu Venezuela'nın geçici başkanı olarak resmen tanıdım" demesi, bazılarını "Bu adam yine sapıttı" diye düşünmeye sevk edebilir. Bir devlet başkanının bir başka devletin seçilmiş başkanını tanımadığını ve onun yerine başkasını tanıdığını açıklaması, tabii ki normal bir davranış değildir.

Monroe Doktrini
Ancak bir Amerikan Başkanını bu sapkınlığa itebilecek bir metin ve buna dayalı uygulamalar var. Bu metnin adı "Monroe Doktrini"dir. ABD Başkanı JamesMonroe 2 Aralık 1823 tarihinde Kongreye bir mesaj yollamış ve bu mesaj MonroeDoktrini adını almıştır. Bu doktrine göre Amerika kıtasına Avrupa ülkelerinin sömürgecilik yapmalarına ABD izin vermeyecektir. Amerika da Avrupa ülkelerinin sorunlarına karışmayacaktır. Buna karşı Avrupa devletleri de Amerika kıtalarının sorunlarına karışamaz. Acaba ABD Bu doktrine dayalı olarak mı Irak'ı ve Suriye'yi kendine benzetti?

Kalın sopa politikası
Bu doktrin daha sonra Roosevelt tarafından "Orta ve Güney Amerika'da bir devlet A.B.D.'nin güvenini kazanmazsa A.B.D. müdahale edecektir" şeklinde genişletildi. Roosevelt'in Monroe Doktrini'nden çıkardığı bu netice "Roosevelt Corollary" ve bu siyasete bağlı oluşan hegemonya biçimiyse "Big stick" (Kalın sopa, zora dayalı siyasi güç) olarak anılmıştır. Bunun örnekleri ise Panama, Nikaragua Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'de görülmüştür. (Yılmaz Sait. Latin Amerika'da Neler Oldu?)

Türkiye Maduro'nun yanında
32 milyon nüfuslu, petrol zengini güzelim Venezuela'nın kaderi şimdi başında ABD'nin olduğu dış güçlerin dengelerine bağlı durumda. Trump'ın tweetini destekleyen ülkeler Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika, Guatemala, İngiltere, Fransa, Portekiz, İspanya ve AB'dir. Buna karşı Türkiye, Rusya, Meksika, İran, Çin, Küba, Uruguay, Nikaraguave Bolivya, Maduro'nun arkasındadır.

We are Maduro
Nicolas Maduro da ülkesinin ABD ile ilişkisini kestiğini duyurarak, ülkesindekiAmerikalı diplomatlara da ülkeyi terk etmeleri için 72 saat süre verdiğini söylemişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Cumhurbaşkanımız, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu arayarak 'Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız' dedi." ifadesini kullandı ve mesajının sonunda "WeAreMADURO" etiketine de yer verdi.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Yetim

    28 Ocak 2019 23:57
    0 0
    Acıma yetime
  • As1

    25 Ocak 2019 11:36
    2 0
    Tiksiniyorum Artik bu Artik laradan .. Allah Erdogan dan razi olsun ki Dünyada ne oldugunu gördük Eskisi gibi chp gibiler iktidarda iken,bize bir türk dünyaya bedeldir gibi Kara cahil fikralalar büyüdük Sömrüldük ...amaaa kimisini bir metreyi birak bir santi metreyi beynine sokamasin Neden mi cünkü kendinden baska kimseyi düsünmeyen Hain ve karaktersiz de ondan Hic bir zaman kendini sorgulamaz bunlar hep baskasi sucludur
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;