GÜNCEL

Mehmet Barlas : Atatürk’ü herkesten daha fazla seven Bayar, Kemalist bir darbeyle devrilmişti

Tarih
16 Kasım 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
Rahmetli Cumhurbaşkanı Celal Bayar'dan daha çok Atatürk'ü kim sevmiş olabilir ki? Atatürk, Bayar'ı o dönemin ikinci güçlü adamı İsmet İnönü'nün yerine Başbakanlığa getirmişti.

Milli ibadet 
Atatürk'ün vefatı üzerine Bayar, 1938 Kasımında onun tabutu başında yaptığı konuşmada "Seni sevmek milli ibadettir" demişti. Bugün bazılarının "Ben Atatürk'e ibadet ediyorum" demelerinin kaynağı belki de Bayar'ın bu sözleridir. Celal Bayar'ın kurucu Genel Başkanı olduğu Demokrat Parti 1950'de 14 Mayıs genel seçimlerinde iktidar oldu ve Bayar da Cumhurbaşkanıseçildi...

Bir türlü bitmiyordu 
Bayar'ın aklında hep Atatürk'ü layık olduğu bir anıt-mezara nakletmek vardı. Atatürk'ün partisi CHP'nin tek başına iktidar olduğu dönemde, Atatürk'ün naaşının bulunduğu tabut 21 Kasım 1938'de Ankara Etnografya Müzesi büyük salonundaki geçici kabire konulmuştu. Anıtkabir'in mekânı olarak seçilen Rasattepe de 1939 haziranında bedeli ödenerek kamulaştırılmıştı.

Anıtkabir'e nakil 
1950'de Demokrat Parti iktidar ve Celal Bayar Cumhurbaşkanı olduğunda, Anıtkabir hâlâ inşaat halindeydi. Bayar, Menderes'in Başbakan olduğu hükümete öncelikli görev olarak Anıtkabir'in inşaatının bitirilmesi talimatını verdi. Böylece Atatürk'ün naaşı 10 Kasım 1953'te, Etnografya Müzesi'nden alınarak büyük bir törenle Anıtkabir'e nakledildi.

Sen bizdendin 
Cumhurbaşkanı Celal Bayar Anıtkabir'e nakil töreninde de Atatürk'ün tabutu başında şu konuşmayı yapmıştı: "Atatürk! Sen bizdendin. Seni halife yapmak, padişah yapmak isteyenler oldu. İltifat etmedin, millî irade yolunu seçtin. Hayat ve şahsiyetini milletin hizmetine vakfettin." 

Atatürk'ü korumak 
Demokrat Parti iktidarının Atatürk'ün hatırasını korumak amacıyla çıkardığı ve bugün de yürürlükte olan "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun" da Celal Bayar'ın teşviki ile 31 Temmuz 1951'de kabul edilmişti.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Mert

    18 Kasım 2018 09:20
    0 0
    Kemalist görünümlü amerikan uşaklarıydi onlar. Carpitmayalim. 2500 Kemalist subay ordudan emekli edildi. Cemal Gürsel bu durumu öğrenince ,ordunun belini kirmislar dedi Fettullahcilarda Atatürkçü görünüyorlar. Sahte para gibi içinde Atatürk yoksa kendini belli eder.
  • hursit dilaver 8

    16 Kasım 2018 16:59
    0 0
    dünkü yorumumda dediğim gibi menderes, CHP ile CELAL BAYAR ve 5816 sayılı KANUN nedeni ile asılmıştır.nuri demirağa ve menderese rahmetler olsun. BİR DE.' BU ÜLKENIN RAHATI HUZURU İÇİN BU CHP DENİLEN PARTİ HEMEN KAPATILMALIDIR HEMEN KAPATILMALIDIR diyen DP MEBUSUNA DA RAHMETLER OLSUN..aaah menderes, islamın kahramanı ünvanı senin ne kutlu bir şehit olduğunu gösterir.dinle falan hiç ilgin yokken, bir ezan kuran türbeler bahanesi ile şehit edilmen aşağısı için sana yeter.
  • hursit dilaver 5 galiba

    16 Kasım 2018 16:55
    0 0
    ol hikaye bu jkadar. 1950de ismet paşayı ve CHPyi kurtaran celal bayar, 1960 da da verilen söz ve anlaşmalar gereği onu idamdan kurtardı. bal gibi asılacaktı. ama yaş bahane edildi. yoksa o yaşların ilerisinde kimler idam edilmişti..neyse rahmetler olası menderes bunların kurbanı oldu.
  • hursit dilaver 4

    16 Kasım 2018 16:50
    0 0
    sonrası malum. DP iktidara gelir ve iljk sözü DEVR-İ SABIK YARATMAYACAĞIZ olur. hatta o sırada devrimlere karşı bir değişim falan istendiğinde 'SİZİN CHPDEN AYRILDIĞINIZ LAİKLİK KONUSUNDA BEN ONLARLA BERABERİM 'cümlesini kuruyor.bunlar meclis tutanaklarında var. ama nuri demirağ, bu ismet ve celal görüşmesini nereden duydu derseniz, bu da rahmetliden.'çankayada ajanlarım vardı,ismetin her şeyinden haberim olurdu'diyor, anlattığı zata.
  • hursit dilaver 3

    16 Kasım 2018 16:45
    0 0
    bunun üzerine celalbayar hemen çalışmalar başlıyor ve DPyi kuruyor. bu arada o toplantıda,EGER İKTİDARA GELİRSEN,DEVR-İ SABIK YARATMAK YOK,BEN DE SENİ ilerde İPTEN KURTARIRIM diyor.ve sonunda DP iktidara geliyor. ismet paşanın yanılması şundan.' bizi istihbarat yanılttı'.diyor.sonra da NANKÖR MİLLET sözü meşhurdur malum.
  • hursit dilaver 2

    16 Kasım 2018 16:41
    0 0
    rahmetli nuri bey parti kurmuştu 946nın o heyecanlı günlerinde ''7 yılık zulüm ve ıstibdat devri'' dedikleri bu devirden kurtulmak için CHP haricinde partilere milletin çok teveccühü vardı. nuri beyin partisi de ülkede çok revaçtaydı ve kurtuluş olarak görülüyordu.elbet DP daha kurulmamıştı. ısmet paşa durumu görünce acilen celal bayarı çağırıyor ve,BU ADAMIN KURDUĞU PARTI İKTİDARA GELEBİLİR VE DEVRİMLER DE, SEN DE BİZ DE İPE GİDERİZ.HEMEN BİR ŞEYLER YAPALIM diyor.,
  • hursit dilaver 1

    16 Kasım 2018 16:37
    0 0
    yaşı nedeni ile asılmamazlık edilmedi. nuri demiragı tanırsınız. onun karadenizin incisi bir bölgede düşen bir uçağı aramak, görmek için geldiğinde orada tanıştığı bir zata dediği önemlidir. DP de böyle kuruldu ve celal bayar da böyle asılmadı. ne midir o. işte şudur.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;