GÜNCEL

Mehmet Barlas : Adnan Menderes de İstanbul’a nefes aldırmaya çalışmıştı

Tarih
13 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Mehmet Barlas
İyi şeylere hemen alışıveriyoruz...
Hayatımızdaki kolaylıklar sanki oldum olası varmışlar gibi geliyor bizlere.
Bir Karaköy'le Tünel arasındaki minyatür metroya bakın, bir de dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hizmete açtığı Gebze-Halkalı arasındaki 63 kilometrelik raylı sisteme bakın...

Marmaray şaşkınlığı
İlk defa Marmaray'a bindiğimde çok şaşırmıştım.
Göz açıp kapayıncaya kadar Yenikapı'dan Üsküdar'a gittiğimde, "Acaba rüya mı görüyorum" diye düşünmüştüm. Oto-yollar, hızlı trenler, denizaltı geçitleri falan yoktu bizim hayatımızda. "Kara tren gelmez m'ola" bizim şehirler arası ulaşım tarzımızı yansıtırdı.

Eski Çin gibi
Aslında eski Çin de öyleymiş...
Şimdiki Çin'de şehirler arası hızlı trenlerin sürati saatte 350 kilometre... Oysa eski dönemde hiçbir tren ilan edilen vakitte ulaşmazmış menziline.
Amerika'dan uzmanlar getirmişler, trenleri zamanında ulaştırsınlar varacakları yere diye. Bu Amerikalı uzmanlar bir istasyonda bekliyorlarmış. Ve derken tam zamanında gelmiş beklenilen tren.
Amerikalılar şaşırmışlar ve istasyon şefine "Hani tren vaktinde gelmezdi. İşte bu tren tam vaktinde geldi" demişler.
İstasyon şefi gülmüş, "Bu dün beklenen tren" diye cevap vermiş.

Halkalı-Gebze hattı
Dün hizmete açılan Gebze ile Halkalı arasındaki 63 kilometrelik raylı sistem için Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tren hattı İstanbulluya 1 saat 10 dakikakazandıracak" demiş... Hattın 43.8 kilometrelik kısmı Asya; 19.2 kilometrelikkısmı da Avrupa kıtasından geçiyormuş.
Gebze ile Halkalı arasındaki yolculuğu 185 dakikadan 115 dakikaya indirecek olan hattın günde 1.7 milyon yolcu taşıyacağı hesaplanıyormuş.

Kazanılan zaman
Bu bilgileri duyunca yine eski Çin'e ait demiryolu haberlerini hatırladım. İki kent arasında bir demiryolu hattı yapılmış.
Çinli siyasetçi "Bu hat sayesinde günde 6 saat kazanacağız" diye konuşma yapmış. Bir Çinli de "Peki bu kazandığımız 6 saati ne yapacağız" diye sormuş siyasetçiye.


yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;