ÇOCUK ve AİLE

Medaim YANIK : Yeni evlilerden evleneceklere tavsiyeler

Tarih
29 Nisan 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Medaim Yanık

Evlilik karar süreci araştırmamızın sorularından biri de “Yeni evleneceklere hangi tavsiyelerde bulunmak istersiniz” şeklindeydi. Bu araştırmaya katılan kişiler de evliliklerinin ilk üç yılında olan yeni evlilerdi. Size verdikleri cevapların bir kısmını aktarayım. 

Oldukça mutlu bir evliliği olan kadın şöyle tavsiyede bulundu: “Para, mal, mülk boş. Mesele onun gözündeki o sevgiyi görmek. Sevgiyi hissettikten sonra sonuna kadar gitsinler. Sonuna kadar savaşmak gerekiyor.” 

Evliliğinde oldukça mutlu olduğunu ifade eden bir erkek şu şekilde tavsiyelerde bulundu: “Birbirlerine karşı anlayışlı olsunlar. Alttan alabilsinler. Birbirlerini kırmasınlar. Özellikle evlilik öncesindeki alışveriş sürecindeki gerginliklerde birbirlerini kırmasınlar.” 

Başka bir yeni evli kadın şöyle dedi: “Evlenmiş olmak için evlenmeyin. Toplumun baskısı için değil siz istediğiniz için evlenin. Evleneceğin insanı elinizden geldiği kadar tanıyın. Çünkü evlilikte küçük meselelerin büyük sorunlara dönüşebildiğini unutmasınlar.” 

Diğer bir evli kadın şöyle dedi: “Hayal kurup da kafasında bir şey oluşturup da sonradan öyle olmamasını beklememek önemli. Beklentiler yüksek olursa bocalama olabilir. Aileler arası uyum çok önemli. Aileler anlaşırsa evlilik daha güzel yürür.” 

Bir erkek şöyle dedi: “Bence eşler en fazla kendilerine dikkat etmelidirler. İnsan insanın aynasıdır. Karşısındakine bağıran bir insan kendisine bağırıyordur aslında. Bu sebeple kişinin kendisini geliştirmeye çalışması gerekir. Kendilerine denk insan bulsunlar. Özellikle dindarlık ve aileler önemli.” 

Başka bir kadın şöyle dedi: “Bence evlilik öncesinde bol bol konuşsunlar. Başta biraz mesafeli olsunlar ama konuşsunlar. Evlilik sürecinde baştan itibaren istekleri konusunda şeffaf olsunlar.” 

Yeni evli bir erkek şöyle dedi: “Niçin evlendiklerini bilmeleri lazım. Onu bildikten sonra kıstas zaten daralıyor. Örneğin zengin olmak istiyorsan zengin birini bulmalı. Evlenmek için ihtiyaç duyulan şey para, ev, araba değil. İhtiyaç duyulan şey “Niçin evleniyorum?” sorusuna verilecek cevap olmalı. İlişkide yıkıcı değil yapıcı olmak lazım. Karar verirken dış görünüşe bakmak kabul edilebilir ama dış görünüş elli sene içinde değişir. Sevgi ve saygı olmalı.” 

Yeni evli bir kadın şöyle dedi: “Dış görünüşe kesinlikle önem vermesinler. Güzellik, para vb. geçici olabilecek şeyler. Ama insanlık kalıcı. Buna önem versinler. Nişanlılık döneminde ailelerin müdahalesi ile birbirlerine kırıcı olmasınlar. Aileler idare edilmeli. O dönemde kendi aralarındaki diyaloğu sağlamlaştırsınlar. Biz öyle yaptık. Sevgi, saygı, hoşgörü çok önemli.” 

 

Yeni evlilerden dört tavsiye

Yeni evlilerin en önemli tavsiyesinin karar verme sürecinin optimizasyonu üzerine olduğu anlaşılıyor. Tavsiyelerin en önemli kısmı evlenme usulü üzerine. İkinci tavsiye ilişki için sevgi ve saygının gerekliliği üzerine oluyor. Üçüncü tekrarlayıcı tavsiye ailelerin uyumu ve ailelerle ilişkiler üzerine. Özellikle “ailelerin idare edilmesi” önerisi ilginç.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;