DÜNYA

Kürşad Zorlu : Türk Devletler Teşkilatı tarihi kararlara hazırlanıyor!

Tarih
09 Ağustos 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Kürşad Zorlu

Türk Dünyası’nın çatı kuruluşu Türk Konseyi, geçtiğimiz yıl Türk Devletler Teşkilatı adını almış ve Özbekistan ile Türkmenistan’ın katılımlarıyla tüm bağımsız Türk devletleri tek bir kuruluşta bir araya gelmişti.

Biri dışında... Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

Şimdi KKTC Türk Devletler Teşkilatına resmen üyelik başvurusunu yaptı. Bu konuyu ilk olarak bu köşede sizlerle paylaşmıştım.

Genel Sekreterlik başvuruyu üye ülkelere ulaştırdı. Her bir ülkenin kararı önemli olacak.

Son ve en güncel bilgi olarak Kazakistan ve Azerbaycan’ın teklife onay verdiklerini ilettiler. Özbekistan ve Kırgızistan ile görüşmeler sürüyor. Pek muhtemel ki bir sorun olmayacak ve Kasım ayında liderlerin ortak kararıyla KKTC teşkilata gözlemci üye olacaktır.

Türk Devletler Teşkilatı zirvesi 11 Kasım’da Özbekistan’ın Semerkant şehrinde yapılacak. Dönem Başkanlığı da Özbekistan’a geçecek.

Bu zirvede ana tema kesinleşmemiş olsa da ekonomi, ulaştırma ve ticaret ön planda olacak. Ağustos ayı sonunda Ekonomi Bakanları toplantısı yapılacak.

Türk halklarının ortak kökeni ve bunun halklara anlatılması için tamamlanan kitaplar üye ülkelerin onayından geçti. Bu konuda özelikle Sakalar üzerinde çalışmaların hız kazanması kararlaştırıldı. 11 Kasım'daki zirvede Ali Şir Nevai ödülleri ilk kez sahiplerini bulacak.

Bir diğer önemli anlaşma hzimetler ve yatırımlar hakkında serbest ticaret anlaşması imzalanacak. Bu belge iç ticaretin artırılması için önemli. Eşyalar dışında hizmet ve yatırımlar gümrüksüz değiştirilebilecek. Bu ortak gümrük birliğinin önceki aşaması...

Orta koridorun faaliyete geçirilmesi için Gümrüklerde kolaylık sağlayacak bir anlaşma da masada olacak. Bu koridoru ve Türk dünyasına etkilerini başından bu yana yazıyorum. Türk Konseyi bunu ana koridor olarak görmek istiyor. Kombine ulaştırma anlaşması imzalanabilir. Diğer koridorlara göre 2 bin km, deniz yolu açısından da 15 gün gibi bir vakit tasarrufu sağlayacaktır.

Yine Türk Yarırım Fonu kurucu anlaşma metni de imzalanacak. Taslağı hazırlandı. Yeri ve merkezinin neresi olacağı da önemli hale geldi. Kırgızistan’ın Bişkek olması yönünde ciddi bir beklentisi var.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;