Dün Habertürk’ten Mahir Kılıç’ın dikkat çeken bir kulis haberi vardı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun olası cumhurbaşkanı adaylığı sonrasında yerine kimin vekalet edeceği ve daha önemlisi -olur da seçilirse- CHP Genel Başkanı’nın kim olacağı tartışılıyormuş.
Olağan kurultaya kadar geçici başkan vekilliği için en çok öne çıkan isim teşkilatların başında bulunan ve delegeler üzerinde de etkili olan Oğuz Kaan Salıcı'ymış.
"Ağabey" konumundaki Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın da adı ön plandaymış.
2023 Haziran seçimlerinden sonra yapılması planlanan 38. Olağan Kurultay'da ise yarışın Oğuz Kaan Salıcı ile Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında geçmesi bekleniyormuş.
Peki bu isimlerden hangisi CHP liderliğine daha yakın?
Aslında Oğuz Kaan Salıcı ve Özgür Özel aynı kuşaktan siyasetçiler.
Salıcı 1972 doğumlu, aslen Adıyamanlı. Memur bir baba ve ev hanımı bir annenin çocuğu. 11 yaşından itibaren hep yatılı okudu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Siyasete erken yaşta SHP’den girdi. 1994 Yerel Seçimleri’nde Zülfü Livaneli’nin seçim kampanyasında, Gençlik Kolları’nda üniversitelerden sorumlu olarak çalıştı.
Kılıçdaroğlu’nun Genel Başkan olmasıyla CHP’ye geçti.
2011’den 2014’e CHP İstanbul İl Başkanı olarak görev yaptı.
2018’den beri de Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı koltuğunda oturuyor.
CHP teşkilatı ve delegeler üzerinde oldukça etkili bir isim. Olası bir kurultayda bu yüzden şansı yüksek.
Siyasi karakter olarak ise biraz Kılıçdaroğlu’nu andırıyor. Sessiz sakin ağırbaşlı bir kişiliği var. Avrupa tarzı sosyal demokrat çizgiyi temsil ediyor.
Salıcı’nın eski bakan Ziya Halis’in kızı Gülizar Halis ile evli olması da parti içindeki ağırlığını artırıyor. DYP-SHP koalisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Ziya Halis, Alevi camianın çok değer verdiği bir isim. Bundan dolayı Salıcı CHP içindeki Alevi kanadın desteğini alabiliyor.
Adıyamanlı olması nedeniyle Kürt seçmenle de yakın ilişki kurabiliyor. 8 Haziran’da Erbil’e giden CHP heyetine başkanlık etmesi dikkat çekmişti.
O ziyaret sonrası verdiği bir röportajda “İktidar olduktan sonra Kürt sorununun çözümü için mutabakata varmaya çalışacağız” demişti.
Özgür Özel ise 1974 doğumlu yani Salıcı’dan iki yaş küçük. Manisalı. Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunu.
Salıcı’ya kıyasla çok daha polemikçi ve belagati güçlü bir isim. CHP Grup Başkanvekili olarak Meclis’te yaptığı çıkışlarla tanınıyor. Delegedeki karşılığı Salıcı kadar güçlü olmayabilir ama kamuoyunda popülaritesi yüksek.
Hiç yorum yapılmamış
4726 kez izlendi
1678 kez izlendi
1147 kez izlendi
633 kez izlendi
3536 kez izlendi
864 kez izlendi
580 kez izlendi
3622 kez izlendi
2606 kez izlendi
1311 kez izlendi
1768 kez izlendi
634 kez izlendi
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.