2100 yılında, dünya nüfusu 11.3 milyara ulaşıp, 4.9 milyar insan Asya'da, 4.4 milyar insan ise Afrika'da yaşamını sürdürürken, Türkiye'nin ağırlık merkezinde olduğu Avrasya koridoru, dünya tarihinin en görkemli, en iddialı karayolu, demiryolu, enerji hatlarını barındıran en stratejik coğrafya olacak. Türkiye, bu ikidev kıta arasında gerçekleşmesibeklenen40 trilyon dolarlıkmal ticaretinin ve 10trilyon dolar hizmetticaretinin en kritikönemdeki kavşaknoktası olacak. 2040'tan itibaren 'petrol çağı'nın fiilen kapanmaya başlayacağını dikkate aldığımızda, 2040-2100 arası küresel enerji ihtiyacının ağırlıklı olarak doğal gaz ve yenilenebilirenerji imkânlarıyla karşılanacağı bir dönemi temsil ediyor olacak.
Bu nedenle, Rusya, Azerbaycan, Katar, Türkmenistan gibi doğalgaz oyuncuları öne çıkarken,Körfez'deki pek çok petrol üreticisiArap ülkesi 'küresel enerji oyunu'ndandışlanacaklar.
Türkiye ile Rusya arasında birçok başlıkta derinleşen stratejik işbirliği süreci, iki ülkeyi küresel enerji oyununda da bölgesel ve küresel hamleler açısından birlikte hareket etmeye motive ediyor. Bu noktada, Avrupa'nın enerji talebinin karşılanmasında Rusya'nın elini güçlendirecek olan 'Türk Akımı'; aynı zamanda Rusya'ya Türkiye sayesinde 'Ukrayna' koridorunu by-pass etme imkânı da sağlayacak.
Rusya ile Ukrayna arasında son 10 yıla damgasını vuran gerginlik,Ukrayna'nın kendi topraklarındangeçen boru hattından başka ülkelerinhakkı olan doğalgaza el koymasınınyanı sıra, boru hattının bakımsız kalmasıgibi hayli tehlikeli bir meseleyi deöne çıkardı.
Bu nedenle, iki ayrı boru hattından oluşan 'Türk Akımı' Türkiye'ye küresel enerji koridorları savaşında 'Türk' damgasını vurma imkânı da veriyor; aynı zamanda Avrupa'nın enerji arz güvenliği açısından Türkiye'nin 'vazgeçilmezliği'ni de perçinliyor.
YORUM YAPIN
Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.