DÜNYA

Hilal Kaplan : Soros, Şi’ye karşı

Tarih
09 Şubat 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Hilal Kaplan
Açık Toplum Vakfı kurucusu. Milyarder spekülatör. Turuncu devrimlerin foncusu. Kimden bahsettiğimi biliyorsunuz. George Soros, uzun zaman sonra kamu karşısında bir konuşma yaptı. Stanford Üniversitesi'ne bağlı Hoover Enstitüsü'nün etkinliğinde konuşan Soros'un tüm konuşma metnini konuyla ilgili olanların okumasını tavsiye ederim. Zira spekülatör bey bayağı kızgın...
Çin Devlet Başkanı Şi'yi dolaylı olarak Hitler'e, Pekin Olimpiyatları'nı 1936 yılında Berlin'de gerçekleşen olimpiyatlara benzeten Soros, Şi'nin açık toplumların karşısındaki en büyük tehdit olduğunu söyleyecek kadar ileri gitmiş ve onu istifaya davet etmiş.
Amerikan üstünlüğü döneminin bittiğini söyleyerek Çin'de geçen sene başlayan emlak krizine de değinen Soros, Çin'e yatırım yapmamaya çağırmayı sürdürmüş. Tayland, Malezya, Endonezya ve Güney Kore gibi ülkeleri derinden etkileyen 1997 mali krizinin sebebi olarak görülen Soros'un Çin'e adeta savaş açan bir dili benimsemesi, Şi'nin popülaritesini artırmaktan başka bir işe yarar mı, emin değilim.
Çinliler nasıl tepki vermiş diye bakayım dedim; ortalık karışmış. Çin'in devlet medyası China Daily'nin Avrupa Birliği Direktörü Chen Weihua, Soros'un tweet'inin altına direkt "Cehennemin dibine git Soros" yazmış mesela. "Çin yeni yıl başlangıcında Çin'e küfreden Soros'un hak ettiği hiçbir kelime yeterince sert değil" diyerek kendisini savunmuş. Küba'daki Çin Büyükelçisi de benim tezimi doğrularcasına şöyle demiş: "Bu doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Eğer bu insanlar bizi övseydi, iki kez düşünmemiz gerekirdi." Çin Karşılaştırmalı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Nian Zhen ise lafını hiç esirgememiş ve Soros'u alıntılayıp "Ne kadar aptal bir o. çocuğu" yazmış.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;