DÜNYA

Hilal Kaplan : Güney Afrika bizi bekliyor

Tarih
31 Temmuz 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Hilal Kaplan

Johannesburg ve Lusaka

 

İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerikan hegemonyası ekseninde şekillenen uluslararası güç dağılımı yeniden yapılanıyor. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın kurucusu olduğu BRISC ülkeler zirvesi de bu yeniden yapılanma sancısının doğurduğu bir oluşum.
Yoğunlukla ekonomik işbirliklerini ve yükselen pazarlar arası geçişliliği pekiştirmek için kurulan BRISC'e, "Dünya 5'ten büyüktür" diyen Türkiye'nin de üye olmayı arzu etmesi gayet doğal. Nitekim İslâm İşbirliği Örgütü Dönem Başkanı sıfatıyla zirveye davet edilen Türkiye'nin de üyeliğine çok sıcak bakıldığını özellikle Çin ve Rusya'nın yaklaşımlarından gördük.
Şimdiye dek "Kara Kıta"daki on ülkeyi görme fırsatını yakalamış biri olarak, gittiğimiz her ülkede tarihi ve/veya kalbî karşılığımız olduğuna şahit oldum.
Mesela ta 1882'de kurulan Osmanlı Kriket Kulübü'nün oyuncularını karşımızda "Ottoman" yazan formalarıylagördüğümüz andaki sevincimizi nasıl anlatabilirim? Sultan Abdülaziz tarafından 1863'te, ülkedeki Müslümanların talebi üzerine onları eğitmek ve aralarındaki mezhepsel ihtilafları çözmek üzere Güney Afrika'ya gönderilen EbubekirEfendi, arkasında pek çok cami ve okul bırakarak vefat ettiğinde, onun anısına öğrencilerinden birinin kurduğu bu kulüp, beyaz olmayanların kıtada kurduğu ilk kriketkulübü olma özelliğini de taşıyor. Erzurumlu Ebubekir Efendi'nin mirasını yaşatmak üzere, Erzurum Belediyesi'nin davetiyle önümüzdeki ay Türkiye'ye geleceklerini anlatan sporcuların heyecanı da görmeye değerdi.
Bir de Zambiya'daki otelde Cumhurbaşkanımızın gelişini beklerken tanıştığım, Hindistan'daki ataları 100 yıl önce Zambiya'ya göçmüş olan, gözlerine değin peçeli Cemile Hanım'ın Erdoğan'ı tarifini dinleyin: "Erdoğan O'dur. Ümmetin beklediğidir. Kahramanımızdır,Halifemizdir. Biz her seçim öncesi ailecek ona dua ederiz. Allah onu korusun." Cemile, Başkan Erdoğan'la tanışması sonrası bana sarılarak yaprak gibi titreyerek ağladı.
Evet, Dünya 5'ten büyüktür...

FETÖ üssü olarak Güney Afrika 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;