GÜNCEL

Hilal Kaplan : Feminist değilim, Müslümanım

Tarih
08 Mart 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hilal Kaplan
Kadınlar Günü gelip çatmışken, böylesi bir yazı yazmanın vakti diye düşündüm. Kınayıcıların kınamasına, linç tayfanın lincine aldımadan başlayalım. Feminizm, diğer modernite ürünü ideolojiler gibi kendi değer ve anlam dünyasını beraberinde getirir. Allah tarafından verilen Müslüman isminin önüne liberal, sosyalist ya da feminist sıfatlarını getirerek Müslümanı tanımlamak, aslında Müslümanlığını o ideolojilere vurarak tarif etmek ve indirgemek anlamına gelir. Müslüman, İslâm'a sağır ve kör başka ölçeklere vurarak tanımlandığında ise kendi özünü yitirmesi kaçınılmazdır. Müslümanın 'Ben feminizme kendi tanımımı getirdim' iddiası ise kulağa hoş ve iddialı gelse de beyhudedir. Zira 'ben'i Müslüman dışında hangi sıfatla tanımlarsan tanımla, Allah'ın çizdiği hudutlarla çelişen bir netice hasıl olacaktır.
Gelelim günümüzde feminizm olarak algılanan genel geçer söylemlerin, Müslüman kadının gündelik hayatına yansımalarına.
"Patronuna köle ol ama kocana muhtaç olma." Bizden önceki kuşaktaki annelerimizin hayatlarında baskıcı- otoriter koca figürlerine sıklıkla rastlayabiliriz. Zira ailenin dinamiği istişaresiz ve koşulsuz olarak erkeğe verilmiştir. Geniş aile ve tarikat-cemaat kurumlarının da şehirde varolabilmesi güçleştiğinden evin erkeğinin üzderinde ayrıca gözeten bir otorite ise kalmamış gibidir. Bu da kadını, salt 'kocasının insafına' terk eden bir aile yapısı oluşturmuştur. Diyebiliriz ki en az iki kuşak boyunca anneler, özellikle kızlarını meslek sahibi olup 'kendi ayaklarının üzerinde dur, kocana muhtaç olma' sloganıyla yetiştirmiştir.
Kulağında bu küpeyle büyüyen ve 'altın bileziği' mesleğini de elde eden kadınlar ise evliliklerinde bu zorunluluğu hissederler. Nitekim günümüz dünyasında kadının çalışmasının her şeyden daha önemli olduğu gibi bir ilüzyonu hemcinslerime dayatmaktadır. Şayet en az 9-17 arası çalışmadığın bir işin yoksa, sigortan yoksa, her sabah taciz edilme tehdidiyle yüz yüze toplu taşımaya binerek iş yerine gitmiyorsan ve üstlerinin her dediğine harfiyen uymuyorsan, bu sendeki bi eksiklikmiş gibi hissettirilir. Dahası, işyerinde ne kadar uysal isen, evde de o kadar 'kendi hakkını savunma' derdiyle atak olmalısındır. "Alttan almak", kocaya yenişmişliğin ve karaktersizliğinin bir göstergesidir.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Beria Banu Akidil

    10 Mart 2019 10:52
    0 0
    Selam. Sizi, daima'ya yakın mümkün oldukça okuyor, dinliyorum. Allah razı olsun
  • Ramazan Mehmedoğlu

    08 Mart 2019 20:31
    0 0
    Allah sizden razı olsun, bu toplumun sizin ve Sema Maraşlı gibi cesur yazarlara ne kadarda ihtiyacı var. Dediğiniz gibi kınayıcıların kınamalarına (5-54)aldırmadan, feminist kadem in en büyük destekçisi Başkanımızın hanımı Emine hanıma rahmen böyle bir meseleyi ele almanız vede hepsinden önemlisi ben Müslümanım diyerek başlamanız takdire şayandır. Bu doğru mücadelede Rabbimden muvaffakiyetler diliyorum..
  • Tespit

    08 Mart 2019 17:40
    5 0
    Hay Allah razı olsun Hilal Hanım. Bir Müslüman hiç bir izm'in (ideolojinin) parçası olamaz. Hak davayı bırakıp, kul icadı fikirlerin tarafgirliğini yapamaz. Ayrıca İslam eksik midir ki hem Müslümanım deyip hemde izimlerle takviyeye ihtiyacı olsun. Olayın İslami boyutu dışında bir de insani boyutu vardır ki bunu da en iyi Cemil Meriç'in şu sözü anlatır; ''İzm'ler idrakimize giydirilmiş deli gömlekleridir...''
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;