GÜNCEL

Haşmet Babaoğlu : Cumartesi notları: Kokusu çıktı!

Tarih
27 Haziran 2020
İzlenme
Kişi
Yazar
Haşmet Babaoğlu

Hatırlıyor musunuz? Evlere kapandığımız ilk günlerde her türlü medyadan şu mesaj yayılıyordu: "Virüs ayrımcılık yapmıyor; zengin, ünlü ayırmıyor, bunda büyük ibret var!" Salgındaki "insan eli"ni gizlemek ister gibi durmaksızın tekrarlanan bu sözler sonra sahneden çekiliverdi. Hastalığa yakalandığı iddia edilen ünlüler üç günde kurtuluverdiler, zenginler sığınaklarında keyif çattılar ve mesela ABD'de oranlardaki eşitsizlikler bütün çıplaklığıyla ortaya serildi: Siyah Amerikalıların hastalığa yakalanma oranları dört kat fazlaydı. Yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm oranları yoksul kesimlerde sınır tanımadan yükselmişti. Şunu bilelim; dünyada olan her şey sınıfsal/sosyal gerçekliğin süzgecinden geçiyor; hele pandemi gibi büyük olaylar o süzgece yeniden şekil veriyordu.

***

Haşmet Babaoğlu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sağlıkçıları ...Zenginin malı züğürdün çenesini yorar. Orası kesin! Ancak özel dönemlerde bu merakın malumata dönüşmesi faydalı sonuçlar verir. Mesela küresel oligarklar salgın boyunca ne kazanmışlar? Zarar mı? Hadi canım, çocuk musunuz! Krizlerde milletler kaybeder, oligarklar daha fazla kazanır. Jeff Bezos'u alalım; dört ayda gelirlerini yüzde 38.7 arttırmış. Bill Gates'in geliri ise yüzde 11.7 artmış.

***

Tamam! Salgından ve salgınla bağlantılı konulardan söz etmeyi kesmeyi çok istiyorum. Ama mümkün mü? Fark etmişsinizdir, başlığı biraz moral olsun diye, "Korona günleri notları"ndan tekrar eski haline; yani "Cumartesi notları"na çevirdim. Fakat şimdi de salgının sıfırlanmasına kafayı taktık. Oysa salgınlar sıfırlanmıyor, yavaş yavaş sönüyorlar. O yüzden de bir türlü normalleşemiyoruz.

***

Balkondaki bitkilerimle dört aydır o kadar içli dışlı olduk ki, artık zihnimi bitkiler dünyasından uzaklaştıramıyorum. Her gün bu konuda bir iki makale okumaya, kitap karıştırmaya başladım. Eskilerin tabiriyle "zihne küşayiş veriyor." Mesela bitkilerin birbirlerini kokladıklarını öğrenmek çok şeyi değiştiriyor.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;