GÜNCEL

Hasan Öztürk : İpe un sermeyi bırakın artık

Tarih
27 Temmuz 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hasan Öztürk

Nasıl teklif götürürsek götürelim, geri çeviriyorlar. Geldikleri zaman “müzakere edelim” diyorlar ne var ki ellerindeki dosyayı dayatmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Türkiye’nin tutarlı, ahlaklı, ilkeli duruşuna karşılık “İlle de bizim dediğimiz olacak” diye dayatıyorlar.

İşi yokuşa sürüyorlar. İpe un seriyorlar. Vakit çalıp, vakit kazanıyorlar.

En son Mümbiç’te bunu yaptılar. Şimdi de Fırat’ın doğusunda Suriye’nin kuzeyinde kurulması düşünülen “güvenli bölge” konusunda yorgunu yokuşa sürüyorlar.

Oysa Türkiye’nin tezleri üzerinden gidilse ne bu kadar kan akacak ne bu kadar muhacir olacak ne de bu kadar karmaşık bir hal alacaktı, Suriye savaşı. Ne var ki zaten maksatları da böyle bir Suriye’ydi sanırım.

Kan akmaya devam etsin, Suriye Suriyelisizleşmeye devam etsin, boşaltılan alanlar onların kontrol ve teşvikiyle başka unsurlarca doldurulsun. Böylece hem Türkiye’nin nüfuz olarak daha güneye inmesi engellensin, hem enerji koridorlarına hakim olsunlar hem Türkiye nüfus hareketleriyle istikrarsızlaştırılsın hem bölge yeniden şekillensin.

Amaçları belli. İsrail’in güvenliğini sağlamak ve enerji koridorlarına hakim olmak.

İsrail’in güvenliğini bölgede güçlü ve büyük devletlerin yok olmasına bağlamışlar. Onun için başta Türkiye olmak üzere büyük devletler hedefte. Yine enerji koridorunu hakimiyetleri altında tutmak istiyorlar. Geçtiğimiz yıl bir anda alevlendirilen “Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin bağımsızlık referandumu”girişimi de Suriye’nin kuzeyinde PYD/YPG-PKK terör örgütüne alan açma faaliyeti de buna matuf.

hasan öztürk ile ilgili görsel sonucu

DAYATMAYA KALKARSANIZ AVUCUNUZU YALARSINIZ

O yüzden “müzakere” diye geldikleri kapımızdan avuçlarını yalayarak dönüyorlar. Çünkü “müzakere” dedikleri şey “bizim tezlerimize razı olun” dayatmasından başkaca bir şey değil. Biz de o dayatmalara pabuç bırakmıyoruz.

Önceki gün Lozan’ın yıl dönümüydü. Lozan’ı tartışmaya açmıyorum. Lozan’ı Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşması olarak kabul ediyorum. Eksiği ve fazlasıyla bunu söylüyorum.

Tam da Lozan’ın yıl dönümünde Amerika’nın Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Ankara’daydı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ile görüştü. Görüşmede Amerikan tarafı için “dağ fare doğurdu” ifadesini kullansak yanlış olmaz.

Zira, ne Suriye’nin kuzeyinden çekilmeyi düşünüyorlar, ne 30 km derinliğinde oluşturulması düşünülen güvenli bölgeden PYD/YPG-PKK unsurlarının çıkarılmasını kabul ediyorlar. Mümbiç’te yaptıkları gibi oyalama taktiğinden başkaca önerileri de yok görünüyor.

JONİ İLE MEHMETÇİK PYD/YPG-PKK İÇİN ORTAK DEVRİYE ATSIN DİYEN AKLA BAKIN HELE

Amerikan tarafı, güvenli bölgede ortak askeri devriyeden söz ediyor. Yani Mümbiç’teki gibi. Önerilerine göre, Türk askeri Amerikan askeri ile birlikte devriye atacak. Kimin için? Burası çok ilginç ve dikkat çekici.

PYD/YPG-PKK’nın çekilmediği bölgede ortak devriye atacakmışız. İşgal edilen ve yerli halkının Türkiye’ye sürüldüğü bölgede terör örgütü olarak ilan ettiğimiz grupların güvenliği için Amerikan askeri ile Türk askerinin ortak devriye atmasını öneriyor Amerikalılar. Akla zarar!

Ama daha önce Kandil’deki PKK ele başlarının başına ödül koyan Amerika’yı hatırlayınca işin rengi de ortaya çıkıyor. “PKK’nın Suriye kolu ile Türkiye’yi bir araya getirmek” gibi bir hayalin peşinden koşuyorlar. Amerikalılar Türkiye’yi PYD/YPG-PKK ile muhatap kılmak istiyor.

(Aslında bu projenin Türkiye içerisinden de alıcısı çok. Hatta karar alıcı mekanizmalarda görevli bazı unsurlar da buna çoktan razı.)

“Güler misin ağlar mısın” derler buna. Trajikomik yani. Türkiye’nin tezlerinin tam tersi bir durum. Ve bu durumu bize dayatmaya kalkışıyorlar.

“Amerikan askeri ile Türk askeri PYD/YPG-PKK işgalindeki Fırat’ın doğusunda devriye atsın” diye teklifle geliyorlar..!

ZOR OYUNU BOZAR YA DA NEDEN ASKERİ YIĞINAK YAPTIĞIMIZI ANLADIK MI?

Amerika’nın Obama döneminden bu yana Türkiye’ye sözleri vardı.

Örneğin Mümbiç boşaltılacaktı. Ne yazık ki boşaltılmadı. Mümbiç’in çoğunluğu Araplardan oluşuyor. Arap aşiretlerin Türkiye’den ciddi manada talepleri var. “Mümbiç’i terör unsurlarından boşaltalım” diyorlar. Türkiye de bu tezi destekliyor ve Mümbiç’i gerçek sahiplerine teslim etmek istiyor.

Türkiye aynı zamanda Tel Abyad ve Tel Rıfat’ta da şu anda çalışma içerisinde.

Terör koridoru olarak karşımıza konan bölgenin bir “barış koridoru” olması için çaba sarf ediyoruz.

Şayet Amerika, Rusya, Almanya gibi ülkeler sadece lojistik destek sağlasa bile yeterli olacak. Onların bu lojistik desteği olsa Türkiye o bölgede yerel mimari ile şehirler, kasabalar inşa etmeyi planlıyor.

Zira Türkiye’de de artık Suriyelilerle ilgili sıkıntılar yaşanıyor. Son bir haftada yapılan uygulamalar ve 20 Ağustos’a kadar tanınan süre bunun işareti.

Türkiye güvenli bölgede inşa edeceği alanlara Suriyelileri yerleştirmeyi planlıyor. Böylece hem memleketini terk edenler geri dönmüş olacak hem Türkiye içerisindeki bir takım olumsuzluklar bertaraf edilecek. Hem o bölgenin demokrafik yapısı korunmuş olacak.

Meslek eğitim kursları gibi kurs merkezlerinin kurulması, tarım ve endüstriyel ekipmanların verilmesi küçük de olsa ekip biçe bileceği arazilerin tahsis edilmesi de plan dahilinde.

Türkiye’nin bu planına muhataplarımızın tamamının olumlu bakmasına rağmen iş icraata gelince ipe un seriyorlar.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Baris

    29 Temmuz 2019 16:43
    0 0
    Bunlarin bu Topraklara ayak basmasini tamamen yasaklayacaksin bu cografyayi tamamen kutsal topraklar olarak ilan edeceksin. Ve hic bir yabancinin girmesine izin vermeyeceksin
  • KRİSTAL KOZMİK

    29 Temmuz 2019 08:36
    0 0
    ABD NE YAPACAK Kİ HER ZAMANKİ KAYPAKLIK DÖNEKLİK VE KANCIKLIKLARINI YAPACAK SİZ NEDEN DOPRA DOPRA KONUŞMUYORSUNUZ DA MESELE AMERİKA OLUNCA LAFI EĞİP BÜKÜYORSUNUZ
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;