SİYASET

Hande Fırat : İttifaklarda son durum

Tarih
02 Aralık 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Hande Fırat

MHP üç büyükşehirde aday çıkarmayacağını ilan etti. AK Parti, Ankara ve İzmir adaylarını açıkladı,  gözler İstanbul’da.

Bu ‘cumhur ittifakı’nda işbirliğinin en kritik bölümlerinden biriydi. ‘Biriydi’ diyorum çünkü sırada 60 belediye başkanını açıklayan AK Parti’nin hangi illerde ve ilçelerde aday çıkarmayıp MHP’nin adayını destekleyeceği bölüme geldi sıra.

İki partinin yetkili kurmayları çalışıyor. Partiler kendi içlerinde ayrı ayrı da çalışma yürütüyor. MHP’nin yürüttüğü çalışma ile ilgili çok önemli bir duyum aldım. MHP çok kapsamlı bir hazırlık yapıyor. Önce MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye sunulacak olan çalışmada, “14 ilçede CHP’nin MHP’yi kıl payı geçtiğini gösteren oy oranları” yer alıyor. İşbirliğine gidilmesi durumunda bu 14 ilçeyi MHP kazanabileceğini düşünüyor. Adana, Mersin, Osmaniye, Iğdır, Manisa, Isparta’nın yanı sıra Ege’de bir ya da iki il için de MHP iddialı. Bu bilgilerin yer aldığı dosyada işbirliğinin çerçevesini çizen protokol metninin de bulunduğu bilgisi var.

erdoğan bahçeli ile ilgili görsel sonucu

ANKARA DÜĞÜMÜ

“Bu görüşmeler o meşhur istikşafi görüşmelere dönüyor algısı var.”

Bu tespit, ‘millet ittifakı’ndaki önemli aktörlerden birine ait. Aslında siyasi partiler arasındaki görüşmelerin inişli çıkışlı, krizli olması doğal. Burada temel sorun, ‘cumhur ittifakı’nı yerelde yeniden işbirliğine yönelten sebeplerden birinin ‘millet ittifakı’nın oluşuyor görüntüsü vermesiydi. Bu süreçte ‘cumhur ittifakı’ ana çerçeveyi çizdi, adayları açıklamaya başladı, ancak CHP ile İYİ Parti henüz bir anlaşmaya varamadı. Gözler şimdi iki liderin yarın ya da öbür gün yapacakları yeni görüşmede.

Her iki partinin kurmayları da “Bozan taraf biz olmayacağız” diyor. Diyor ama ittifak geliyor Ankara’da düğümleniyor.

İYİ Parti Lideri, ilk kez Hürriyet gazetesine yaptığı ziyarette geçen ekim ayında açıklamıştı, “İşbirliği olursa Ankara bizimdir” demişti. Ancak CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun da gönlünde ve aklında Ankara olduğu biliniyor. Üstelik iki lider de aynı isim yani Mansur Yavaş’ı istiyor. İşte düğüm bu. Mansur Yavaş, CHP Ankara adayı mı olacak, yoksa İYİ Parti Ankara adayı mı? CHP’deki kaynaklarım, “Ankara İYİ Parti’ye verilirse yanında en fazla bir il daha olur ama o bile zor”dedi. Ankara, İYİ Parti’ye verilmezse CHP diğer Cumhurbaşkanlığı seçimindeki oy oranları, anketler doğrultusunda diğer illeri konuşmaya hazır. Merkezinde Ankara olan düğümün haftaya çözülüp çözülmeyeceğini göreceğiz. Hem iki liderin kısa sürede bir araya gelmesi bekleniyor, hem de CHP’de Parti Meclisi var. 

ANKARA TURU

CNN Türk’te ‘Gece Görüşü’ programında Ankara’yı konuştuk. Benim “Gençliğimdeki gibi yeniden yaşayan kent olsun, AVM cehennemi olmayan yeşil Ankara olsun”sözüme Melih Gökçek isyan etti. Program sonrası arayan Melih Gökçek, “Büyükşehir belediye başkanı olduğumda Ankara’da kişi başına yeşil alan 2 metrekareydi, görevi bırakırken 19.6 metrekareye çıkmıştı. Üstelik Ankara nüfusu bu sürede yüzde 100 arttı. Türkiye’de yeşil alanda bir numarayız” dedi. Dinozorlar başta olmak üzere programdaki eleştirilere de yanıtları vardı. Sözlerini “Ben minibüsün direksiyonuna geçeyim. Gece Görüşü ekibi olarak sizi bizzat ben gezdireyim bakalım söylediklerinize ne diyeceksiniz” diyerek bitirdi. Melih Bey, ben kabul ediyorum ama yolda gençliğimin Ankara ruhunu anlatacağım.

‘YOKUŞ BAŞINA GELDİĞİNDE BODRUM’U GÖRECEKSİN...’

Büyük yazar rahmetli Halikarnas Balıkçısı’ndan özür dileyerek, “Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin” şiirindeki, “Sanma ki geldiğin gibi gideceksin”dizesini, “Felaket deyip geri döneceksin” diye değiştirmek istiyorum. Hepimiz izledik görüntüleri. Hangi parti olursa olsun o görüntülerin hemen ardından kullanılan “İklim değişiyor, muson yağmuru, afet” açıklamaları nedeniyle altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Yani bugüne kadar çözülmedi bari bugünden sonra tam da bu gerekçeler nedeniyle çözülsün.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;