EKONOMİ

Hakan Çelik : Küresel ekonomik kriz patlayabilir

Tarih
11 Ocak 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Hakan Çelik

Ekonomide önümüzdeki aylara bakınca en önemli riskin ABD Başkanı Donald Trump’ın kararları olacağını söyleyebilirim.

Sürekli tek taraflı adımlar atan Trump’ın Çin ile ticaret savaşı, Avrupa’yla kavgası ve kendi ülkesinde Merkez Bankası’yla çatışması zaten kırılgan olan dünya ekonomisini çok daha kötü bir yere sürükleyebilir. ABD Merkez Bankası’nın faiz kararları da bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri doğrudan ilgilendiriyor. Bunlara ilave olarak ABD yönetiminin Suriye, Irak ve İran konusunda atacağı tehlikeli bir adım hiç öngörülmeyen sorunlara yol açabilir. Bu dalgalanmalardan yine en fazla etkilenen ülke de Türkiye oluyor.

Bizi daha yakından ilgilendiren konu ise İngiltere, Fransa ve Almanya’daki gelişmeler. Birleşik Krallık’ın mart ayında AB’den bütünüyle ayrılması masada duruyor. Avrupa’nın ikinci büyük ekonomisi Fransa’da “sarı yelekliler” olarak adlandırılan grubun eylemlerinin büyüyerek devam etme riski söz konusu. Alman ekonomisi küçülme sinyalleri veriyor.

Başbakan Angela Merkel görevinden erken ayrılacak. Sonrası tam bir soru işareti. En önemli ihracat pazarımız olduğu için burayı yakından takip etmek zorundayız.

***

Ben, bu yılın ikinci yarısına doğru bazı göstergelerde daha somut iyileşme bekliyorum. Türkiye’nin Avrupa’daki önemli ülkelerle dış politikada yakınlaşmasıyla yeni kararlar alınabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en son Almanya ziyaretinde bu irade ortaya konmuştu.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier de Berat Albayrak’la yaptığı üst üste görüşmelerde Türkiye ile daha büyük hacimli iş yapmak istediklerini söylemişti. Ülkemizdeki en büyük küresel yatırımcılardan biri olan Almanya merkezli Bosch’un Türkiye CEO’su Steven Young geçenlerde yaptığım sohbette Türkiye hakkında daha olumlu bir hava geliştiğini, bunun somut sonuçlarını görebileceğimizi söyledi.

Bosch, Almanya-Türkiye ilişkilerinde yaşanan siyasi tartışmalara rağmen Türkiye, operasyonlarını hız kesmeden devam ettirdi hatta yeni yatırımlar yaptı. Aynı şeyi buradaki çok köklü firmalar Siemens ve Mercedes Benz Türk için de söyleyebilirim.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak göreve geldiği günden bu yana Türkiye içindeki oyunculara ve dış yatırımcılara güven verecek hamleler yapıyor.

yazının devamı 

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;