SİYASET

Hakan Çelik : Melih Gökçek ne yapacak?

Tarih
28 Ekim 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Hakan Çelik

Yerel seçimlere kısa bir zaman kala Melih Gökçek’in bir kez daha gündeme gelmesi bize ilginç bir gerçeği gösterdi. 23 yıl Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olmasına rağmen hâlâ adının çare olarak öne sürülmesi Gökçek’in başarısı kadar Türkiye siyasetindeki kısır döngünün de bir göstergesi.

Ne yerel yönetimlerde ne de Türkiye genel siyasetinde yeni yüzler ortaya çıkıyor. Gençlerin siyasete ilgisi düşük.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in davetlisi olarak Erzurum Diplomasi Akademisi’nde gençlerle sohbet ederken bir kez daha fark ettim: Gençler Türkiye ve dünyadaki gelişmeleri yakından izliyor, ancak konu aktif siyasete girmek olunca öne çıkmak istemiyorlar.

Türkiye’de son 30 yıla baktığımızda çok az yeni yüzün siyasete girdiğini görüyoruz. 1980 askerî darbesinin Türkiye’yi sürüklediği apolitik ortam bugün hâlâ etkisini sürdürüyor.

MHP, Melih Gökçek’in adını gündemine alarak gerekirse siyasette nasıl oyun değiştirici (game changer) olabileceğini ortaya koydu.

Ancak Gökçek’in MHP’den aday olacağını sanmıyorum. Böyle bir adım atmak Gökçek’in doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına çıkması anlamına gelir ki, Gökçek gibi çok hırslı bir başkan adayının bile bu yola gireceğini düşünmüyorum.

MHP ve AK Parti’nin ortak adayı olmayı herhâlde çok ister; ancak iki parti arasında bu düzeyde bir ortaklık kurulması güç olduğuna göre o seçenek de zayıf.

Geriye bir tek Gökçek’in AK Parti’den aday gösterilmesi kalıyor. Türkiye siyasetinde hiçbir ihtimal için “yüzde 100 olmaz” denemez ama bu ihtimal de hayli düşük.

Bununla beraber Melih Gökçek’in etkisinin, gündem belirleme gücünün ne kadar yüksek olduğu tartışılmaz. Gökçek’in dillendirdiği görüşler Türkiye’de sağ görüşlü kesimlerin genel beklentileriyle örtüşüyor. Gökçek de bunun farkında olduğu için zamanının önemli bölümünü, iç politika, uluslararası ilişkiler ve toplumsal tartışma konuları üzerine meşgul olarak geçiriyor.

Türkiye’de yerel yönetimlerde etkili olan hiçbir isim Gökçek kadar kendi sorumluluk konularının dışındaki meselelerle bu kadar zaman geçirmedi. Salı günü, Erzurum’un başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile birlikteydik. Geçirdiğimiz yaklaşık 1 gün boyunca Türkiye siyaseti üzerine tek bir tartışmaya dahi girmedi.

yazının devamı


YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • hursit dilaver

    29 Ekim 2018 15:08
    0 0
    bizim akepe takımı bu kafada giderse,beyler ANKARA VE İSTANBUL DÜŞTÜ diye tvlerde haber olacak (aklıma can okanarın 94deki seçim sabahı ettiği bu söz geldi.( yanında da adanalı CHP mebusu şimdi müteveffa olan)seçim ertesi sabahı türkiyede oacakları düşünün. MİNE KIRIKKANAT İDEOLOJİSİ VE HAYRANLARININ YAPACAKLARINI GÖRÜN EMİ. bunlar ne havalimanı, ne marmaray, ne hızlı tren,ne liman, tünel, geçit, köprü umurlarında değil. İLLA DA KEMALİZM..ANKARA İSTANBUL GİDER BEYLER. İLLA DA MHP OLMALI
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;