EKONOMİ

Fatih Altaylı : Sorunu değil, sonucu çözmek

Tarih
12 Şubat 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Fatih Altaylı

Kafalar bilimsellikten uzaklaşıp, “geyikselliğe” yaklaşınca, meseleleri ele alış biçimi de garipleşiyor.

Bir süreden beri Türkiye’nin çeşitli “kaygı verici” olaylarla boğuştuğunu görüyoruz.

Görmediklerimiz de zaten söyleniyor sık sık.

Önümüzde hoşumuza gitmeyen pek çok mesele var ve biz bu meselelerin “nedenlerini” değil “sonuçlarını” çözmeye çalışıyoruz?

Mesela bir kaçını sıralayalım:

1-Türkiye’nin çok ciddi bir beka sorunu olduğu söyleniyor. Söyleyenler o kadar önemli makamlarda oturuyorlar ki, ciddiye almamak mümkün değil. Ancak biz Türkiye’nin neden bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğunu asla tartışmıyoruz. Beka sorunu bir sonuç. Bu sonucun çaresi iktidarın ve istikrarın devam etmesi olarak sunuluyor?

İyi de, bu sorun niye ortaya çıktı, hangi etkenler bu sonucu getirdi, nerede hata yapıldı, hata yapılmadığı iddia ediliyorsa, bizim dışımızdaki hangi faktörler değişti de, bu sonuç ortaya çıktı? Kim nerede yanlış yaptı? 20 sene önce olmayan Beka sorunumuz şimdi niye var sorularının yanıtları aranmıyor. Sadece sonucu görüyoruz ve o sonucun çaresini üretmeye çalışıyoruz.

Daha az önemli meseleler de var. Şöyle ki:

2-Sebze ve Meyve fiyatları aşırı yükseldi!

Bu bir gerçek. Türk insanın alım gücüne, gelir düzeyine göre sebze ve meyve fiyatları yüksek. Bu bir neden değil, bu bir sonuç. Şimdi biz sonuca çare üretiyoruz. Belediyeler tanzim satış mağazaları açacak ve yüksek fiyatla mücadele edecek. Fiyatlar niye yüksek, tarımsal üretim niye artmıyor, tarımda kendi kendimize yeterli ülke olma özelliğimizi son 35 yılda nasıl kaybettik, çiftçi niye üretmiyor, tarımda dışa bağımlı hale nasıl geldik sorularına çözüm aramak, bu sorunları kabullenmek çok zor geldiği için sonuca çözüm üretmek daha kolaymış gibimize geliyor. Tanzim satış yaparız sorun biter. Var mısınız iddiaya bitmez!

3-Et fiyatları çok yüksek!

Evet yüksek. Bu sonuca çözüm et ithal etmek. Oysa bir ürünün fiyatı olması gerekenden yüksekse, ekonominin kuralıdır, o ürünün üretimi hemen artar ve fiyat dengelenir. Ama her nedense Türkiye’de et fiyatları söz konusu olunca sistem böyle işleyemiyor. Yüksek fiyata rağmen üretici zarar ediyor ve üretmiyor. İthalat artıyor. İthalatla terbiye sonuç vermiyor. Peki et fiyatı niye yüksek, et üretimi yüksek olan ülkeler ve bunu ucuza mal eden ya da ucuza satan ülkeler nasıl bir yöntem izliyorlar buna bakılmıyor. Ne yaparız da et üretimini arttırırız demiyor kimse. Beyaz et üretimini teşvik ederek protein açığını kapatmanın yolu bile aranmıyor.

Sorunu değil, sonucu çözmeye kalkışanlar asla başarıya ulaşamamışlardır.

Tarihe bakmak yeterli olur!

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • C67

    12 Şubat 2019 16:21
    8 0
    Ortada seçime kadar bir tiyatro sergileniyor, bunun bir ucu pahalılık oluşturma operasyonu bir ucu EYT saçmalığı.. eğer oyun tutsa ve muhalefet hazin gidişatını değiştirebilse bu sefer de ortaya Venezuellada olduğu gibi Meşruiyet tartışması ATACAKSINIZ. ama yemezler oyunlarınız bozuldukça saçmalamaya devam ediyorsunuz isterseniz saf ayaklarına yatıp renginizi bu kadar belli etmeyin..çünkü millet sandığın kadar ya da en azından senin kadar APTAL değil
  • c67

    12 Şubat 2019 16:21
    10 1
    Sayın Altaylı 1-Chp ile Hdpkk tek parti oldu daha neyin beka sorunu olduğunu anlamadın mı yoksa görmezden gelmek mi işine geliyor. 2-Tanzim satış noktaları kurulmasıyla fiyatlar 10 liradan 2 liraya düştüğüne göre ortada üretim sıkıntısı veya maaliyet yüksekliği söz konusu değil, bunu anlamayacak adam ya saftır ya da oyunun içindedir
  • hursit dilaver

    12 Şubat 2019 16:20
    3 2
    şu o yıllarda bursada CLAUS KİNSKİ kılıklı ve bundan çok hoşnut birinin emriyle, okulunu basan polislerden kaçarken kamyon altına kayan ve bir bacağı kopan kızımız ne alemde.AKP bursa belediyesi buna belediyede iş verdi mi acep. BİLİRİM YAPAMAZ. KORKAKTIRLAR.PISIRIKTİRLAR.HİÇ BİRİ ÖZALI ESENBOĞADA YAKALAYAN 2 -3 TANE türbanlı TALEBENİN ANLATTIKLARINA KARŞI GÖZÜNDEN GELEN YAŞ. ACEP BU AKPLİLERDE VAR MI. OLDU MU..işte şimdi bir takım sırtlan ve çakal güruhu hırlar, zırlar.
  • hursit dilaver

    12 Şubat 2019 16:14
    1 1
    tabi başörtülü kızlara fahişe diyen bir soros çocuğu da bu ülkeden çıkıyor.hala kimse de bir halt edemiyor bu lafı edene. O ZAMANLARDA İSTİKBALLERİ KARARTILAN, AGZI KAPATILARAK KOVULAN OKUL BİRİNCİLERİ ACEP NE HALDE. AKP BUNLARA NE YAPDİ YAPTI.bari o tvlere çıkan beyaz kepli gardiyan kılıklının susturduğu kızı mebus falan yapsalar.
  • Tespit

    12 Şubat 2019 16:13
    10 0
    Sebze meyve fiyatı niye yüksek? miş... Bilmiyor musun? Et fiyatı neden çok? muş... Sektörü elinde tutan koçları, tosunları, camışları herkes biliyor, sen habersiz misin? Sonucu değil sorunu çözmeye odaklanalım. mış... Olur... Hadi sen de çözüme bir katkıda bulun ve bilmezden geldiğin "neden" leri yazarak başla. Tıpan sıkıyorsa!
  • hursit dilaver

    12 Şubat 2019 16:10
    9 0
    20 SENE ÖNCE ZATEN İMF KUCAĞINDA AMERİKA VE İNGİLTERENİN EMRİNDEYDİK..O ZAMAN BEKA NEDİR BİLMEZDİK. banka soyanlar ,borçlar ya da namaz kılanların cami kapısında fişlenmesi ve UTANMADAN' İÇERDE ANLAŞILAMAYAN BİR DİLDEN KONUŞAN BİRİNİN KOMUTLARI İLE HAREKET EDEN BİR GRUP VAR. diye yazılan raporlar..girenlerin mümkünse ismi ve sayısı falan. hele İÇLERİNDE DEVLET MEMURU VE ASKER VAR MI.altaylı bunları bilir yahu..
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;