GÜNCEL

Erem Şentürk : Rus uçakları niye düşürüldü, şimdi ne olacak?

Tarih
19 Eylül 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Erem Şentürk

Rus uçaklarının, (Uçaklarının diyorum çünkü bir değil iki Rus uçağı düşürüldü) ABD ve İsrail tarafından AB’nin de bilgisi dahilinde vurulduğunu bilmek için Avrasyacılar gibi Rus ajanı olmaya gerek yok.

İki uçak düşürüldü. Bu uçaklarda 30 üst düzey Rus subayı hatta Rusya Savunma Bakanlığı Suriye Temsilcisi öldü. Uçakları İsrail ve ABD birlikte düşürdü. Başta Fransa ve İngiltere olmak üzere meseleye dahil AB ülkelerinin de haberi ve onayı vardı.

Şimdi birkaç soru soralım:

1- Rus uçaklarının o tarihte, o rotada ne işi vardı?

Buna “siyasi koruma” uçuşu diyorlar. Rus uçakları hedefte olan İran ve Baas birliklerine siyasi koruma sağlamak için uçuyorlardı. Kırım, Ukrayna ve Gürcistan katliamlarından cesaret alan Putin, zannetti ki; “Bizim uçaklar havada diye atış gerçekleşmez.” ABD ve İsrail, “Görüyoruz artıyoruz” dediler.

2- Rusya askeri bir cevap verir mi?

Vermez. Veremez çünkü aynı anda İngiltere, Fransa, ABD ve İsrail ile savaşmak Putin’in boyunu aşar. Üstelik İsrail gibi şımarık bir serserinin elinde nükleer silah varken, Putin asla teşebbüs etmez. Sözün özü ABD’ye, İsrail’e kafa tutmak Suriye’de çoluk çocuk bombalamak gibi ucuza mal olmaz Putin için.

Putin için iki yol var artık. Ya karşılık verecek ve zemini ABD’nin istediği yere taşıyacak ya da serserilere karşı yapılan en iyi savunma olan “duymazlığa gelmek” denilen taktikle “Kimin vurduğunu bilmiyoruz, araştırıyoruz” diyecek.

3- Niye şimdi düşürdüler?

Cevabı çok basit. Soçi zirvesinde Rusya, Türkiye’nin 7 yıldır ısrarla ve tekrarla dile dile getirdiği “Güvenli Bölge” teklifine yaklaştı. Tam kabul etti sayılmaz ama yaklaştı. Bu sayede, İran ve Baas diskalifiye edilmiş oldu. Bu sayede, mazlum siviller için bir hayat alanı açılmış oldu. Bu sayede, Türkiye’nin milli güvenlik sorunu çözüme yaklaştı. İşte bütün bunlar, Suriye’de çözüme yaklaşmak demek olabilir; ama ne İsrail ne ABD, Suriye’de çözüm ister.

4- Putin’in zayıf tarafı ne?

Bir ülke için “Güçlü mü” derken, füzeler, donanma, hava kuvvetleri vs. başlıkları sonra gelir. İlk iki sırada “Rusya’da Putin’in arkasında bir halk var mı” ve “Suriye’de Rusya’nın bir karşılığı var mı” sorularının cevabı gelir.

İkinci sorunun cevabı kesin. Suriye’de, Türkiye haricinde hiçbir ülkenin karşılığı yok.

Ezcümle:

Sıradan bir Suriyeli için “İsrail, İran, ABD ve Rusya” aynı kefededir. Suriye toprağına üfleyin tozun altından Türkiye çıkar. Bu işte büyük bir güçtür. ABD, Rusya, İran ve İsrail bu gücün farkındalar ama bu gücü vurabilecek bir füzeleri yok.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;