GÜNCEL

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç'ten açıklama

Tarih
17 Aralık 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Özel Haberci
Rusya’nın düşürülen uçağı için Türkiye’den özür beklemesi ve tazminat talep etmesine Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Rus tarafının istediği unsurların tarafımızca karşılanması mümkün değil” diyerek, “Rusya Federasyonu, Türk hava sahasını bir daha ihlal etmemeyi garanti ederse böyle bir hadiseyle bir daha karşılaşılmaz” uyarısında bulundu. Bilgiç, İtalya’nın terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’a fahri vatandaşlık vermesini de “anlamsız ve kabul edilemez saygısızlık” olarak niteledi.

TERÖRE KARŞI İSLAM BİRLİĞİ

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Bilgiç, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bilgiç, Suudi Arabistan’ın öncülüğünde İslam ülkelerinin teröre karşı oluşturacağı koalisyonun terörle mücadelede askeri, istihbari ve ideolojik boyutun koordine edilmesi açısından önemli olduğunu belirterek, “Askeri güç oluşturulması gündemde değil” dedi. Terörle mücadelede İslam ülkelerinin tek ses olmalarının terörü İslamiyet’le özdeşleştirme çabasında olanlara yanıt olacağını belirten Bilgiç, “Terörle mücadele bağlamında nerede bir toplantı tertip edilirse Türkiye orada bulunur ve elinden gelen katkıyı yapar. Biz bu çerçevede bu toplantının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

RUSYA’YA SERT CEVAP

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rus makamlarının dile getirdiği “özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat talepleri” hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Angajman kurallarının daha önce Rus makamlarına bildirilmesine rağmen Rus uçağının Türk hava sahasını ihlali üzerine düşürüldüğünü hatırlatan Bilgiç, “Rus tarafının istediği unsurların tarafımızca karşılanması mümkün değil” dedi. Bilgiç, “Rusya Federasyonu, Türk hava sahasını bir daha ihlal etmemeyi garanti ederse böyle bir hadiseyle bir daha karşılaşılmaz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Türkiye- İsrail ilişkilerinde normalleşmenin sağlanması için üst düzey yetkililer arasında herhangi bir görüşme planının olup olmadığının sorulması üzerine, böyle bir planlamaya ilişkin bilgisinin olmadığını söyledi. Bilgiç, Türkiye’nin İsrail’den ilişkilerin normalleşmesi için talep ettiği unsurlar olan özür, tazminat ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılması konularının karşılanması halinde ilişkilerin düzelebileceğini belirtti.

ÖCALAN SAYGIZLIĞI

İtalya’nın Palermo Kenti’nde 14 Aralık’ta Belediye sarayında düzenlenen törende terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’a fahri vatandaşlık verilmesini de tepki gösteren Bilgiç, “AB’nin ve uluslararası kuruluşların terör listelerinde yer alan bir terör örgütü liderine fahri vatandaşlık verilmesi kabul edilemez bir saygısızlık” dedi.

17 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;