DÜNYA

Bercan Tutar : Çin’i gösterip Türkiye’ye saldıracak!

Tarih
31 Ocak 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Bercan Tutar

Beka kaygısı giderek artan ABD'nin son sekiz yıldır izlediği 'grand strateji'nin temeli Çin'i kuşatmaya ve durdurmaya dayanıyor. Bu amaçla Barack Obama'nın 2012'de başlattığı 'Pivot to Asia (Asya'da oyun kurma) siyaseti önceliğini hâlâ koruyor. Donald Trump da aynı stratejiyi farklı araçlarla devam ettirdi. Joe Biden'ın da sıra Çin dosyasına gelince rakibi Trump'ın politikalarına sahip çıkması dikkat çekiyor.
Keza ABD Kongresi'nde birbirlerinin kuyusunu kazan ve her alanda biri diğerine muhalefet eden Demokrat ve Cumhuriyetçi vekiller ile senatörlerin üzerinde fikir birliği ettiği tek konunun da Çin'e yönelik faaliyetler olduğunu unutmayalım.
Çin'i hedef tahtasına oturtan bütün beşinci kol faaliyetlerine dair yasalar, Obama döneminde olduğu gibi Trump döneminde de iki partinin oybirliğiyle Kongre'den çok rahat geçti.
China Wants to Dominate World, but Will U.S. Values Survive?İçeride sorun yok. Çin meselesi dışarıda çetrefilleşiyor. Bu nedenle Amerikan başkanları en büyük sıkıntıyı hep Asya-Pasifik, Orta Asya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerini Çin'e karşı örgütlemede yaşadı. Bu çerçevede ABD, Hint-Pasifik eksenindeki Vietnam, Malezya, Endonezya, Filipinler, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi aktörler dışında Rusya, İran ve Türkiye başta olmak üzere Çin'in hinterlandındaki Orta, Güney ve Batı Asya ülkelerini de yanına çekmek için yoğun bir mücadele veriyor.
Aslında Çin'i kuşatmak çok kolay. Zira bu ülkenin dünyaya açılan sadece iki kapısı var. İlki Sarı ve Güney Çin Denizleri... İkincisi de Orta Asya'ya açılan Batı'daki Doğu Türkistan..
Denizden Pasifik'e ve oradan dünyaya ulaşmak isteyen Çin'in önünde Güney Kore, Japonya, Tayvan, Filipinler, Malezya, Endonezya, Vietnam gibi ABD müttefiki 'engeller' var. Pekin, bu ülkelerin çevrelediği sulardan geçip Hint ve Pasifik Okyanusu'na çıkmada büyük sorunlar yaşıyor.

***

Çin, Biden'ı tebrik etmekten kaçındı | ŞARKUL AVSATBu nedenle Çin yönetimi Myanmar, Afganistan ve Pakistan üzerinden Hint Okyanusu'na ulaşacak limanlar, petrol ve doğalgaz boru hatları inşa edip alternatif yollar arıyor.
Çin'in sorunsuz dünyaya açılan tek kapısı var. O da Batı'daki Doğu Türkistan bölgesi... Orta Asya'daki Kazakistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a komşu olan Doğu Türkistan, bu nedenle ABD için hayati bir jeopolitik koz konumunda.
Çin'in dünyaya serbestçe ulaşabildiği bu noktayı baltalamak için ABD, Myanmar'daki Arakan Müslümanlarında olduğu gibi Doğu Türkistanlı Müslümanların da acısını kendi jeopolitik hırsları uğruna sonuna kadar sömürüyor.
Çin'in Doğu Türkistan kapısının açıldığı Orta Asya ile güneyindeki Müslüman ülkelerden oluşan hat üzerinde Türkiye'nin siyasi, tarihsel ve jeokültürel ağırlığı çok fazla.
Bu nedenle Biden da Obama ve Trump gibi Rusya ve Türkiye'yi 'kazanma'ya çalışacak.
Bunun için her tür ekonomik ve siyasi operasyonlar devreye sokulacaktır. Zira reel-politik veriler ve yapılan atamalar Biden'ın da farklı bir yol izlemeyeceğini gösteriyor.
İroniktir bütün ABD dış politika stratejileri Asya'da oyun kurma ile başlar fakat Ortadoğu'da biter. 

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;