GÜNCEL

Akif Beki : Ne zafer ne hezimet

Tarih
18 Haziran 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Akif Beki

‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok' romanının başlığındaki gibi geçti. Ama roman gibi sarsıcı değildi. Nefes nefese geçmedi.

Biri genç, istekli, dinamik ve enerjik görüntüsünü avantaj olarak kullandı. Diğer aday, yaş faktörünü tecrübe farkı olarak öne çıkarmayı denedi.

Elbette seçmen kanaati üzerinde belirleyici bir rolü var nasıl göründüklerinin. Fakat asıl kazanma stratejileri, başka vurgularda gizliydi.

Yıldırım, İmamoğlu'nu 'yalancı' çıkarmaya oynadı. Bütün hazırlığı buna dönüktü. Dönüp dolaştırıp her defasında konuyu 'yalan söylüyor'a bağladı. Sosyal medyadaki amigo taburları da aynı yere ateş etti.

Yıldırım'a destek kampanyası, ısrarla  oradan yüklendiğine göre çalışılmış bir taktik bu.

Fakat İmamoğlu, Yıldırım'a Sayıştay raporunu okumadan yalanladığını kabul ettirdiğinde,  taktiği boşa çıkarmayı da başardı. En dramatik falsosuydu Yıldırım'ın. Açığa, ofsayta düştüğünde, yalancılığı rakibinin 'yumuşak karnı'na çevirme taktiği de çöktü.

İmamoğlu ise nefesleri tutturamadı ama  31 Mart gecesi ve sonrası yaşananları hafızalarda canlı tutmaya epey odaklandı. 'Hakkı yenmiş mağdur' izlenimini pekiştirmeye, 'hak yemez' imajını güçlendirmeye çalıştı.

Yıldırım her ne kadar o bahsi kısa geçmeyi denese de İmamoğlu kanırtarak uzattı, rakibinin ceza sahasından çıkmasına izin vermedi.

Belli ki unutturmanın Yıldırım'a, hatırlatmanın kendisine yarayacağı gibi bir hesaba dayanıyor İmamoğlu stratejisi. Oradan sıkıştırmayı seçti. Unutturulmadan kapatılamayacak bir farkı koruma kurgusu izledi yani.

İki tarafın da pres yaptığı, üstüne giderek muhatabını hırpaladığı zamanlar yaşandı. İki tarafın yıpratma saldırılarından kolayca sıyrılamadığı zamanlar olduğu gibi...

Fakat yer yer kabalaşmalarla birlikte centilmenlik ve nezaket sınırları genelde korundu. Ön mutabakat bozulmadı. Hatta aile fotoğrafıyla tatlıya bile bağlandı finalde.

Formata uyulması, atışmaların önünü kestiği için seyirciyi diri tutmak açısından iyi mi oldu derseniz, ayrı mesele...

Moderatör Küçükkaya, üstündeki muazzam baskıya rağmen toplamda iyi iş çıkardı gerçi. Hiç de fena idare etmedi.

Yine de format eleştirileri haksız değil. Bir TV şovu olarak, siyaset bunca kızışmış, seçim harareti zirve yapmışken tribünlere bekleneni verdi mi, bence hayır.

Hızlı peşrevlerle başladı, çabuk ısındı ekran,  ilk 40 dakikada sert ataklar ve karşı ataklar izledik, hücumlar ve püskürtmeler gördük... Ne ki kalan kısmı uzatmalara döndü, oy tercihlerini ya da mevcut dengeleri etkileyecek bir üstünlük sağlanamadı.

Tek kayda değer atraksiyon, Yıldırım'ın İmamoğlu'na müdahaleleri, araya girip söz kesmeleri oldu. Soğukkanlı bilindiği halde sükunetini korumakta zorlandı sıķlıkla. O da İmamoğlu'nu daha kontrollü, daha tahamüllü, kendinden emin ve yarışa hakim göstermeye yaradı.

Gerisi, taraftara zevk ve doyum vermekten uzaktı. Çekişmesiz, heyecansız, coşkusuz seyretti tartışma.

Sıkıcı, sönük ya da donuk bulanlar bile var. Heyecanın doruğa çıktığı, öyle hafızalara kazınacak, unutulmaz bir süpriz anı olmadı.

İmamoğlu'nu zora sokacak bir terslik, tuzak ya da şaşırtmaca bekleyenler de yanıldı. Yıldırım lehine, 23 Haziran'ın kaderini tayin edecek bir kırılma bekleyenler de...

İstanbul cephesinde yeni bir şey yok. Fakat aylarca hiç kurşun atmadan siperde yatarak beklenen savaş cephelerindeki kadar da yaprak kımıldamadı değil. Gol arayışları oldu olmasına...

Ancak golsüz tamamlandı, tartışmadan ezici bir üstünlük kurarak galip ayrılan olmadı.

Yalnız yenişememeleri, berabere bitmesi anketlerde önde çıkan İmamoğlu'nun işini görse de Yıldırım'a yetmiyor.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Vedat

    19 Haziran 2019 17:53
    7 0
    Galiba başka yayın izlemişsin. Hadi gizli görüşme ile ilgili düşüncelerini de yaz. Biraz da basitlik yapmayın. Adam olun adam.
  • Ahmet Demirci

    19 Haziran 2019 13:35
    3 0
    Bu aşağılık herifin yazılarını neden burada veriyorsunuz anlamıyorum.
  • İnra

    19 Haziran 2019 05:13
    4 0
    Sen tam bir hokabaz oldun kraktersiz liğin yüzüne vurmüş
  • VATANSEVER

    19 Haziran 2019 03:42
    8 0
    Akif kesin inanmaya başladım sende onarılması imkansız bir kuyruk acısı var ki eski mahallene bu kadar hınçla yeni mahallene de bu kadar şevkle,taraflı ve gayri adil yazmakta inat ediyorsun.
  • zaza

    19 Haziran 2019 01:52
    6 0
    akif doneksin ve ismail kucckkaya gibi ha bu arada otelde imamogluyla bir araya gelip sorulari vermis biliyormuydun bence evet biliyordun,döneksin tipki ahmet tasdeviren gibi tipki ahmet hakan gibi tipki hakan albayrak gibi, reis ve akp,chpkk ya nasil batiyorsa ayni sekilde sizede batiyor yazik sizlere.....
  • Dcnart55

    18 Haziran 2019 23:15
    7 1
    Akif yalakalıkda tavan yaptın!
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;