SİYASET

Akif Beki : Muhafazakar mahalleye nasıl sokuluyor CHP?

Tarih
30 Mayıs 2019
İzlenme
Kişi
Yazar
Akif Beki

Bu Ramazan'ın en ilginç iftarına, geçtiğimiz cumartesi Üsküdar’da katıldım. “Kılıçdaroğlu, Hakkı Savunanlar Platformu’nun ev sahipliğinde Kürt camiasının önde gelenleri, meleler ve şeyhlerle iftar yaptı” şeklindeki haberlere konu olan iftar...

Yer Üsküdar, düzenleyen Hakkı Savunanlar Platformu, konukları da Kürt meleler ve şeyhler diye tanımlanınca anlamışsınızdır. AK Parti tabanı olarak görülecek tipik bir muhafazakar mahalle topluluğundan bahsediyoruz. 

Akşam boyunca dikkatle etrafı süzdüm. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki CHP heyetiyle kaynaşabilecekler miydi? Önyargı barometreleri neyi gösteriyordu, bir kırılma var mıydı? Buzlar eriyor muydu, eriyecek gibi miydi? 

İlk gözlemimi aktarıyorum. Mehmet Bekaroğlu’yla aynı masadaydım. Kendi mahallesinde olmanın rahatlığı vardı üstünde. Misafir değil ağırlayan taraf edasındaydı. Baktım sağında solunda oturan hemşehrilerim de evlerinde, aile bireyleriyle iftardaymış gibi davranıyor...

Ama asıl sürpriz, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun gördüğü alakaydı. 

Sürpriz diyorum, çünkü üzerinde özel çalışılmış, yoğun yıpratma kampanyalarına maruz kalmıştı. Ezan, cami ve din düşmanlığı dahil ‘CeHaPe zihniyeti’ diye şeytanlaştırılan ne varsa hepsini temsil edecek kadar ‘öcü’leştirilmişti. Hedef olduğu bütün bu yaftalamardan sonra muhafazakar mahallede sokağa dahi çıkamaması gerekmez miydi? Fakat nerede, hiç yabancılık çekmedi... İftarın yıldızı gibi dolaştı ortada. Yakın ve sıcak bir ilgiyle karşılandı. Her gören selfie çektirmek istedi. Hatta bir ara Bekaroğlu’na takılarak hava bile attı ‘ne dersen de, seviyorlar beni işte, uğraşma boşuna’ diye... Şakayla karışık söyledi ama oradakilere kendini anlatma ve kabul ettirme ihtiyacı hissetmediği kesin. ‘Karalama saldırılarıydı onlar, ben o değilim’ bile dedirtmediler. 

Başka bir masada Sezgin Tanrıkulu vardı. İlgiden başını kaldıramıyordu. Ayaküstü iki laf etmeye gittim, selfie talepleriyle kaç kez bölündü hatırlamıyorum.

Kılıçdaroğlu ile İmamoğlu’nun reytinglerini paylaşmama gerek bile kalmadan anlatabildim sanırım.

Kılıçdaroğlu, kendi partilileriyle buluşsa bu kadar hakim olurdu ortama. Ne onlar ne de Kılıçdaroğlu birbirini yadırgadı. Bir uyumsuzluk emaresi, adı konamayan tuhaf bir gerginlik, aşılamayan gizli duvarlar da mı sezilmez, yakalayamadım.

İmamoğlu Saadet’in iftarındaydı, geç geldi ama geldi ve gayreti büyük bir memnuniyetle karşılandı. Popülaritesini tarife ihtiyaç olmasa gerek. Mahallenin öz evladı gibi kucaklandığını söylemeye de...

Ne örülen kamp duvarları, ne ideolojik dolduruşlar, ne nefret ve düşmanlık söylemleri, ne kimlik siyasetinin zehirli dili... Böyle buluşmaları önlemek için sınırlara konan hiçbir psikolojik bariyer çalışmadı o iftarda. Hiçbiri, muhafazakar toplulukla mimli CHP’lilerin birbirlerine uzanıp tokalaşmasını, konuşmasını engellemedi. Ayrıştırma ve dışlama siyaseti işe yaramadı, kan uyuşmazlığından karşılıklı reddetmedi bünyeler bu birlikteliği. Hem de ortalık bunca kızıştırılmış, bileylenmiş ve harlanıyorken yan yana gelebildiler.

Üç soruyla bitiriyorum.

Bir... Ayrıştırıcı bombardımana ve kurulan barikatlara rağmen karşıt mahalleler çatışmıyor, yanaşmaya ve iç içe geçmeye başlıyorsa... AK Parti ile CHP tabanları arasında bir geçişkenlik baş gösteriyorsa... Bu kimin başarısıdır? Aşırı dozla kutuplaştırma siyasetinin iflasına, o denizin bittiğine, o silahın artık ters teptiğine mi delalettir? Yoksa CHP’nin, değişerek önyargıların üstesinden gelebildiğine mi işaret? Veya ikisi birden mi?

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • VATANSEVER

    02 Haziran 2019 03:29
    1 0
    Akif bizim mahalleden sola kayan ve sola yalakalık yapan ,sabah akşam onları parlatan senin ayarında bir yalaka bu ülkeye şu ana kadar hiç gelmemiştir.
  • sedat kalfa

    01 Haziran 2019 12:31
    2 0
    domuz pirzolası mı yemiş
  • kulo

    31 Mayıs 2019 15:13
    1 0
    iftarın yıldızıymış. bunlarda bu kösele gibi yüz varken, tükürsen cila zannederler, ne dersen de siyasi çıkar için en yakin akrabalarını gözünü kırpmadan satarlar. gerçi kendilerini şeytanlara satmışlar akraba ne ki. bu borazan da onların bandosunda marş çalıyor, biz de dinliyoruz. sevgili editörler, bu minafığın yazılarını yayınlayacağınıza Emin çölaşan'ın yazılarını yayınlayın, yeğdir. en azından safı belli.
  • Asım

    31 Mayıs 2019 02:07
    2 0
    Acaba iftarda çeyrek domuz mu vardı yoksa yarım domuz mu? Kaç dakikada yediler
  • Selim

    30 Mayıs 2019 22:21
    1 0
    Önce şunu belirteyim Akif efendi sen ahmet hakan versiyonlarından birisin Kimmiş bu meleler ve şeyhler, kısa sürede 1/4 domuzu bitirdik diyen cananın chp si aynı chp it tüyünü atar huyunu atmaz sıkıntı o mele ve şeyhlerde yumruk atsınlar demiyorum ama chp ye sıcak ilgi dıyan sempati besleyen müslümanın imanından şüphe ederim seni zaten saymıyorum.
  • Seyfi

    30 Mayıs 2019 16:29
    9 1
    İftar sofrasında oruçlu varmıydı.
  • hursit dilaver 7

    30 Mayıs 2019 15:06
    4 0
    bu son olsun.. kayınpederim 1977 CHP mebusuydu.arada dertleşirdik. O YILLARDA DIYARBAKIR UÇAĞINDA PASAPORT SORULUYORDU.hatırlayın.doğuyu konuştuğumuzda NELER YAPIYORUZ AMA YARANAMIYORUZ. NELER VERDİK, ASLA MUTLU OLMUYORLAR demişti.CHP ne yapar ki, askerin geçmesi için KAP,KUP, KANATLI JANDARMA. NURETTİN YILMAZ FALAN..EY AKP DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK. ASLA YARANAMAZSINIZ.yaranmayı bırakın da DEVLETİ TOPRAKLARIMIZI KORUYALIM.
  • hursit dilaver 6

    30 Mayıs 2019 15:02
    4 0
    unutan kulak akıllılara diyeyim. 1992lerde marmarıste otellere yazı gelmişti. aman kışın çalışacak inşaat ve diger işçilere dikkat edin.diye..elbet biz marmarisin en büyük oteli olarak buna uyduk.ancak o yıl kışın çalışmak için gelen işçiler işe alınmadıkları için o yıl bol bol hırsızlıklar oldu ve de yazlık evler talan edilmişti.bir kaç tanıdığımla konuşurken O YILLARDAKİ KİN VE NEFRETLERİNİ ANLATAMAM. ŞİMDİLERDE LAİKÇİLERİN İSLAM KİN VE NEFRETİ GİBİ. AYNEN ÖYLE.
  • hursit dilaver 5

    30 Mayıs 2019 14:57
    4 0
    yarın arzı mevud'du, özerklikti diye haziran sonundan itibaren epey sicak yaz geçireceğiz.TURİSM Mİ.. BEN 40 YIL OTELLERDE TEKNİK MÜDÜRDÜM. 92DE ANTALYADA 2 BOMBA ATILINCA MARMARİS,BODRUM VE DE ANTALYADA TEK TÜRiST KALMADI, O AKŞAM GİTTİLER.hele CHPli belediyelerin PKKnın yemligi edilmesi tam bir süpriz di mi..TURİSTİK YERLER PKKYA KADRO AÇMAMALI.belediye zaten yetecek zaten.o bölgeden gelen personelin bakışı görüşünü müdürleri biliriz.
  • hursit dilaver 4

    30 Mayıs 2019 14:54
    5 1
    ((öNEMLİDİR..)ULAN DEVLETİN GİZLİ KOZMİK BİLGİLERİNE SAHİP OLAMADINIZ. İSTANBULA MI SAHİP OLACAKSINIZ.BATININ devamlı EKREM DEMESİNİN SEBEBİ BU İŞTE.. AYNISINI DOĞUDA DA UYGULAYACAKLAR. KAÇ AKPLİNİN O AKILLARINA BU GELDİ ACEP.
  • hursit dilaver 3

    30 Mayıs 2019 14:50
    5 1
    CHPNİN BATIDA SEVİLMESİ, YUNANLILARIN CHPLİ EKREM AŞKI MERAKI FALAN yerel yönetimlere özerklik tabi. BİZİM MAHALLE ZIR CAHİL TABİ. NE OLDUĞUNU BİLMEZ.YARİN İSTANBULU EKREM ALDIĞINDA YEREL YÖNETİM ÖZERKLİK ŞARTINI İMZALAYAN CHPNİN BELEDİYESİ OLARAK UYGULAMAYA GEÇERSE . HEPİNİZ APIŞIP KALACAKSINIZ.
  • hursit dilaver 2

    30 Mayıs 2019 14:47
    4 0
    (..ÖNEMLİDİR..) bu AKPnin bir reklamcıya ihtiyacı var. 90larda ANAPmıydı o fransadan bir hıyarı getirmişti de, sonunda bizim yaşar okuyan söverek onu göndermşti. hatırlayın işte.böyle birine ihtiyacı var AKPnin. ULAN BU CHPNİN YEREL YÖNETİMLER ÖZERKLİK ŞARTINI ELE ALSA BUNLAR APIŞIP KALIRLAR DA BUNU SORACAK AKPLİ YOK İŞTE
  • hursit dilaver 1

    30 Mayıs 2019 14:36
    3 0
    aklınıza erbakanın şeyhlere verdiği yemek gelmedi mi.kansızlık böyle işte. günlerce o 2 şeyhin resimleri basıldı darbe yapılıyordu.şimdi ise ULAN TEK BİR KARE RESİM YOK O MELE DEDİĞİNİZ ADAMLARLA.ulan bizim medya.siz bu kadar aymazlık, umursamazlık olur mu.YARIN KADİR GECESİ BUNLAR ÜSKÜDAR CAMİİNDE OLURLAR,BADİ EKREM DE YASİN OKUR, BİR DE ELVEDA ÇEKTİ Mİ. TAMAM İŞTE. AKP KAÇACAK YER ARASIN.
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;