SİYASET

Abdurrahman Erzurum : Irak'ın gözü İran dili Rusya

Tarih
10 Aralık 2015
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Erzurum

Rusya’yla şimdi de Irak üzerinden bir stratejik savaş başlıyor.

Irak, merkezi yönetimin kendisine bağlı olan Musul Valiliği'nin talebi ve yine Irak Savunma Bakanlığı'nın koordinasyonu ile daha önce onay verdiği Musul’daki Türk askeri varlığına hep bir ağızdan karşı çıkarak beklenmedik açıklamalarda bulunuyor.

Peki, Musul’da Peşmerge eğitimi amacıyla bulunan Türk askerine yönelik bu tepkinin amacı ne?

MUSUL’DAN KAÇAN IRAK ASKERLERİ

Dünya IŞİD terörüne tanık olduğunda bu tanıklıkta en önemli safhalardan birisi de IŞİD’in Musul’a olan saldırısında Irak askerlerinin silahlarını da bırakarak bölgeden kaçmaları olmuştu. Bu hezimetle birliktedir ki, IŞİD cesaretlenmiş yayıldıkça yayılmış ve devamı Suriye’ye uzanacak olan katliamlarına başlamıştı.

MUSUL VE TÜRK REHİNELER KRİZİ

Bu noktada da Türkiye için önemli bir gelişme yaşandı. IŞİD, Musul’daki Türk konsolosluğunu basarak konsolos dâhil 49 kişi rehin almış ve 101 gün sonra Türk istihbaratının başarılı bağlantıları sonucunda rehineler kurtarılmışlardı.

IRAK’IN BÜTÜNLÜĞÜ İÇİN PEŞMERGEYE EĞİTİM

Aynı süreçte Türk askerinin Musul’daki milis güçleri teröre karşı eğitimi de devam etti. Türk askerleri, uzman isimleri ile bölgeye giderek, IŞİD gibi henüz dağınık olan terör gruplarından kaçan Iraklı güçleri eğitmeye başlamıştı.

AYNI EĞİTİMİN DEVAMI IRAK’I NEDEN RAHATSIZ ETTİ?

Şimdi, bu eğitimin devamı olarak değiş tokuş yapılan askerlerin varlığından rahatsız olan Irak yönetiminden ardı ardına açıklamalar geliyor.

Öyle açıklamalar ki, bir anda sanırsınız gözleri İran dilleri Rusya…

Tam da Türkiye’nin Rusya ile olan kriz döneminde Irak’tan böyle bir tepkinin gelmesi kuşkusuz ki hem Türkiye’nin bölgedeki gelişmelerde bir hamlesi hem de Rusya etkisindeki yeni yönetimin konum alması anlamında da okunabilir. Çünkü ortada hiçbir neden yokken, Irak resmi olarak kendisi böyle bir eğitim oluşumuna izin vermişken Irak Başbakanı Haydar el Abadi’nin ‘Türk askerleri 48 saat içinde çekilsin’ şeklindeki tehditvari açıklaması, Rusya’nın dili olarak karşımızda duruyor. Belli ki Irak artık bölgedeki gelişmelere de Rusya ile birlikte hareket eden İran’ın gözü ile bakıyor.

Türkiye ise Suriye krizinde olduğu gibi dik duruşunu koruyarak gelişmeleri sadece takip etmiyor, gerçekçi hamlelerle bölgede çıkarılmak istenen savaş denemelerini en aza indirecek bir politika ile sakinliğini koruyor.

IRAK AĞZINDAKİ BAKLAYI ÇIKARDI

Bu suni krizin nedeni kuşkusuz son dönem Rusya krizi… Bu konuda yine açıklama yapan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim el Zamili, Türkiye'nin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini savunarak, buna karşı Rusya’dan yardım isteyebileceklerini söyledi.

TÜRKİYE’Yİ SURİYE KRİZİNİN IRAK BOYUTUNA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORLAR

Suriye’de Türkmenler üzerinden Türkiye’yi üzerine çekmeye, kendi kirli savaşına çekmeye çalışan Rusya, bu krizin Irak boyutu için de düğmeye basmış gözüküyor. Türkiye’nin yeni hamlelerini ise bekleyip göreceğiz.

Ajanshaber.com
10 Aralık 2015

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;