DÜNYA

Abdurrahman ERZURUM : HALKBANK VE İRAN

Tarih
06 Kasım 2018
İzlenme
Kişi
Yazar
Abdurrahman Erzurum

Binlerce yıldır birbirinden süper güçler, birbirinden büyük nice imparatorluklar, nice krallar, nice firavunlar görüp toprağın altında kemiklerini toz eden dünyamızın son küresel gücü ABD yine tüm insanlık adına büyük bir karara daha imza attı. 
Dünyanın neresinde olursa olsun tüm terör örgütleriyle mücadele etmeyi kendine şiar edinen ABD, El Kaide, DAEŞ gibi terör örgütlerini temizledikten sonra şimdi de gözünü İran’a dikti. 
Bu amaçla ABD çıkarlarına ters düşen politikalar uygulayan tüm devletlere yaptığı gibi yaptırım yoluyla ekonomik saldırı başlattı. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün “terör ve bölgesel kötü hareketleri olan” İran'a yönelik yaptırımları açıkladı. 50 İran bankası ve 700'den fazla İranlı yaptırım listesinde. 
Petrol fiyatlarının artmaması için yaptırımların sınırlı olması bekleniyor ama yıllardır yüksek perdeden atıp tutmaktan başka bir şey bilmeyen İran’ın bir süredir yaşadığı ekonomik kriz ortamı dikkate alındığında işinin zor olduğu aşikar. 
Gelelim ülkemize..
Türkiye ise şu anda bir süredir uygulanan dış politikalar sayesinde en avantajlı ve kilit ülke durumunda. Türkiye en başından beri bu ambargoya uymayacağını kendi menfaatleri doğrultusunda hareket edeceğini duyurdu. 
Bir süredir Türkiye’den bu tür hareketler gören, değiştirebilmek için her türlü yolu deneyen ABD sonunda durumu kabullenmeye başladı. 
Daha önce İran ile iş yaptığı gerekçesiyle Halkbank ve yöneticilerine yaptırım uygulayan ABD’de bu yaptırımların kaldırılması gündemde. 
Türkiye’nin hangi yaptırım kararı alınırsa alınsın ülke menfaatleri için İran ile ticaretini devam ettireceğini bilen ABD, Türkiye’yi sözüm ona muaf tuttu.
Hani ergenliğe ulaşmış çocukları olanlar bilir. Olmayanlar da kendisinden bilir. Çocukların söz, kural dinlemediği çağlardır. Ebeveynler bu dönemde kendisinden izin istemeyen, izin verilmese bile dediğini yapacak çocuklarına “izin veriyormuş”, “hala kontrol ellerindeymiş” triplerine bürünürler.
İşte ABD’nin durumu da aynen şimdi böyle.
“Türkiye ben sana izin veriyorum sen petrol alışverişine devam et” diyor hesapta.
Oysa hesap Yalova Kaymakamı raddesinde herkes farkında.
Kaşıkçı olayı, Doğu Akdeniz’deki kararlı tutum, Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlığı, ekonomik saldırıların boşa çıkması ve doların düşmeye başlaması, yerli savunma sanayi atılımları, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400’lerden geri adım atmaması artık ABD’nin aklını başına getirmiş durumda. 
Şimdi bölgede kartlar yeniden dağılıyor. İran’ın yayılmacı ve mezhep temelli politikaları sekteye uğrayacaktır. Aynı zamanda İran’ın batıya çıkış kapısı da Türkiye’dir. Burada Türkiye’ye ve yürüttüğümüz politikalara birçok yol açılacaktır. Tarih boyunca güvenip emin bir şekilde sırtımızı dönemediğimiz İran’ın zararsız ve yayılmacılıktan vazgeçmiş hali tüm bölge için en hayırlı olanıdır. 
Bir ipte iki cambaz oynamaz diye boşuna dememişler. Suriye, Irak ve birçok Ortadoğu ülkesini kendi alanı gören mezhep temelli sığ politikalar güden İran’ın birçok alanda rakibimiz olarak ortaya çıkması çok istenilen bir durum değildir. Ayrıca PKK olayındaki İran’ın tutumu da bu ülkeyi hiçbir zaman dost ve kardeş ülke vasfına sokmamıştı. Ama İsrail’in Irak ve Suriye’de başarmaya çalıştığı kaos ortamının İran’a sıçraması ve okların Türkiye’ye dönmesi de uzun vadede önüne geçilmesi gereken bir plandır.
Tarih boyunca yine tahtıravelli iniyor ve kalkıyor. Birileri yine iniyor ve hep birlikte Türkiye’nin yükselişini görüyoruz. Suriye’de barış yakın. Ortadoğu’da halklar kurtuluş olarak yine Türkiye’yi görüyor. Yakında Türkiye’nin temasları sonrası Mısır’a Mursi serbest kalırsa şaşırmayın. 
Adı konmamış, ilan edilmemiş ama tüm hızıyla süren bu savaşta ileri harekat devam etmektedir. 
Sıra Fırat’ın doğusu ve Irak’ın kuzeyinde. 
Türkiye andımız duruşuyla tüm bölge halklarına mesajını verdi. Gönül coğrafyamızın sınırlarını dost düşman herkese ilan etti. 
Zafer, varlığını büyük plana armağan eden dedelerinin yolundan gidenlerin olacaktır.

yazının kaynağı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

YORUMLAR

  • Mehmet

    06 Kasım 2018 18:42
    0 0
    Gerçekten okunması gereken biri Abdurrahman bey ayrıca dili kalemi bisimite benziyor 🙃
YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;