DÜNYA

Yaşar Süngü : Küresel şirketlerin Gazze’deki ekonomik çıkarları

Tarih
03 Ocak 2024
İzlenme
Kişi
Yazar
Yaşar Süngü

Siyonistlerin ekonomik ve siyasi alanda dünyaya egemen olmak istemeleri ve bugün başarmış gibi gözükmeleri kimseyi aldatmasın; Gazze’nin ateşi bütün kötülerin üstündeki kutsal şalı yaktı.

Bundan sonra önce batı sonra doğuda halklardan başlayan toplumsal dönüşüm siyasal dönüşümü de sağlayacak.

**

Hırs önce insanı yer bitirir. Eğer kötü niyet ve güçle birleşirse sadece insanı değil toplumsal düzeni de yok eder.

Çocuk katili israilin arkasındaki iki büyük güç olan ABD ve İngiltere sadece dini duygularla Gazze’deki katliama destek vermez.

Herkes bilir ki ABD ve İngiltere siyasetini küresel şirketler belirler.

Küresel şirketler de İsrail’e, “Çocukları öldür biz arkandayız” diyecek kadar haysiyetsizleşmişlerse eğer, bu zihniyetin arkasında sadece inanç değil, büyük bir ekonomik çıkar da aramak gerekir.

Çünkü küresel şirketlerin tek ilahı para ve parayla gelen güçtür.

**

Gazze’deki katliamın arkasında yer alan ekonomik çıkarı Prof. Dr. Sema Kalaycıoğlu, TASAM’ın sitesinde yer alan makalesinde şöyle anlatıyor;

Konuya alıntılarla devam edelim;

“Gaz-Marine, Gazze deniz yetki alanı içinde bulunan bir doğal gaz keşif alanına verilen isim.

Overview – CC Energyİlk defa 1999 yılında, British Petrol Grubuna Filistin Ulusal Otoritesi (PA) tarafından arama lisansı verilmiş ve 2000 yılında yetkililerce bu alanda 30 milyar metre küp (veya 1 trilyon kübik feet) doğal gaz rezervi olabileceği tahmini ileri sürülmüş.

Yıllarca güvenlik riskleri ve ekonomik nedenlerle alanda gerekli yatırımlar yapılamamış.

Sorunun daha çok Mısır ve İsrail elektrik şirketi arasında ulaşılamayan uzlaşmadan kaynaklanması duraksamaya bahane olarak gösterilmiş.

Ama asıl sorun çıkarılacak gazın Mısır doğal gaz tesislerindeki sıvılaştırılma zorluğundan çok İsrail ve Filistin arasında nasıl bölüşüleceğinin hesaplanamaması.”

**

İsrail’in çıkacak bu doğalgazı bölüşmeye hele de Hamas’ın yönetimindeki Gazze ile paylaşmaya hiç niyeti olmadığını herkes tahmin eder.

“Doğal gaz alanlarını ulusal ülke sınırları ile belirlemek söz konusu değil. Bu bakımdan Gazze’nin Münhasır Ekonomik Alanını (MEA) yine iyi niyet olsa belirlenebilir.”

Siyonist İsrail yönetiminde iyi niyet aramak onların ekmeğine yağ sürmekten başka bir işe yaramaz, bir de senden diş kirası isterler.

“Lübnan ve Mısır yıllardır İsrail’in bazı doğal gaz alanlardaki iddialarına itiraz ediyordu.

Doğu Akdeniz’de doğal gaz bulunması ile ilişkiler daha da sertleşti.

Gaza Marine Gas Field - Offshore Technologyİsrail ve Siyonist küresel şirketlerin bu gazı kimseyle paylaşmak istemedikleri belliydi.

**

“Gaza-Marine Gazze kıyılarına 36 kilometre uzaklıkta. Denizin 610 metre derinliğindeki doğal gaz kuyusunda sondaj yapılabilmesi için gereken ön izni, İsrail, Mısır ve Filistin yönetiminden güvenlik eşgüdümü talep ederek ancak Haziran 2023’de verdi.

Bu eşgüdümünün Hamas ve Mısır arasındaki ilişki nedeni ile Ekim 2023 kadar gerçekleştiğini gösteren herhangi bir bilgi yok.

Dolayısıyla verilen ön izin, kuyuya sondaj vurulmasını sağlayabilmiş değil. Deniz hukuku ve Filistin’in iki başlı yönetimi zaten Gaza-Marine’deki doğal gaz kuyusunda bir mülkiyet hakkı belirsizliği yarattığı vurgulanıyordu.”

**

“Gaza –Marine Oslo mutabakatı gereği Filistin yönetiminin yetki alanında. Bu nedenle, ‘Netanyahu yönetimi, savaşın çıkmasını istedi. Bu vesile ile yeniden Gaza-Marine’i ele geçirmeyi hesapladı’ iddiası ağırlık kazanıyor.”

“Hoş insanların en doğal yaşam hakkının bile hiçe sayıldığı ve güvence altına alınamadığı bir bölgede, denizde, karada, kendi kara sularında veya havadaki kaynaklardan yararlanma hakkından söz etmek kolay değil.”

 “Gazze, ticari olarak önemli bir merkez. Hâlâ öyle ve Doğu Akdeniz’e açılan kapı.

Bugün dünyanın gündeminde Doğu Akdeniz ve oradaki doğalgaz rezervleri var ve Gazze’nin Doğu Akdeniz Münhasır Ekonomik Bölgesinde sahip olmuş olduğu hakları var.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;