DÜNYA

Yusuf Alabarda : Türk Amerikan ilişkilerindeki dizayn hataları

Tarih
16 Mayıs 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Yusuf Alabarda

Türkiye’nin zaman zaman oyunda elini genişletecek hamleler yapması, ‘ricat ediliyor’ diyerek eleştirilse de diplomaside elde ettiğiniz kazanımları tahkim etme anlamında bu türden ileri ve geri adımların normal sayılması gerektiğini diplomasi tarihinden yüzlerce örnek ile desteklemek mümkündür. Lakin Türk Amerikan ilişkilerinde yaşadığımız son 10 yıl, Türkiye’nin ABD karşısında elini rahatlatacak bir oyun alanı açmasının pek mümkün olmayacağını göstermekte.

ABD, yeni rekabet alanlarının Güney Doğu Asya ve Pasifik eksenli olacağının farkında olsa da bu bölgedeki Türkiye’nin siyasetinden son derece rahatsız.

Peki ABD yeniden oluşan bu yeni dünyanın farkındaysa, bölgemizde ne yapmaya çalışıyor?

Öyle ya, bir taraftan tüm enerjisini başka coğrafyalara aktaran ABD, nasıl oluyor da tüm Yunanistan’ı asker ve silah ile donatmakta, YPG denilen katil sürülerini neden on binlerce tır dolusu silah ile destekleme telaşında?

ABD, Çin’i kuşatma siyasetinde ‘Putinsiz Rusya, Erdoğansız Türkiye ve askerî hırslarından arındırılmış Çin’ peşinde.

Bu elbette yazıldığı kadar kolay bir konu değil lakin ABD’nin de acelesi yok.

ABD’nin Türkiye’nin uyguladığı siyasetten duyduğu rahatsızlığı ABD Eski Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey Bakın Erdoğan 8 ayda İdlib, Libya ve Dağlık Karabağ'da ne yaptı? Rusya ya da Rus müttefikleri her üçünde de kaybedenler oldular. Kendi açılarından bazı mantık ve argümanları var. İran ve Rusya'ya karşı önemli bir müttefik. Bu rolü göz önüne alındığında, en azından argümanlarını dinlemeli ve uzlaşmacı çözümler bulmaya çalışmalıyız” diyerek duyurmuştu.

Keza yine Barış Pınarı Harekâtı devam ederken Türkiye’ye gelen ABD Dışişleri Eski Bakanı Pompeo, Türkiye’den dönüşünde verdiği beyanatında “Amacımız Türkiye ile olan ilişkilerimizi asla koparmamak. Lakin, Türkiye’nin bölgede bu şekilde bağımsız hareket etmesini sağlayan gücü de ellerinden almak.”

Tüm bunlar ne demek?

Türkiye, Kafkaslarda, Doğu Akdeniz’de, Libya’da, Suriye ve Irak’ta bugün uyguladığı siyaseti uygulamasaydı ve titrek hükûmetler ile ya da darbeler sonucu iktidara gelmiş hükûmetlerce ABD’ye muhtaç bir pozisyonda siyaset gütseydi, bugün yaşadığımız siyasi bunalımları asla yaşamazdık demek.

Yani, ABD için ‘teslim olmuş Türkiye’ dışında geçerli bir yol yoktur.

O yüzden içeride aşikâr bir şekilde fonladıkları medya ve düşünce kuruluşlarında kaleme alınan yazılarda bol süslü cümleler ayıklandığında ya geriye hiçbir analiz kalmaz ya da işin sonu döner dolaşır teslimiyete dayanır ama bu bile süslü cümleler ile uyuşturucu tadında zerk edilir.

ABD, sınırımızın hemen dibinde bir terör devleti kurma projesinden geri adım atar mı?

Biden yönetiminin iktidara gelir gelmez, Trump yönetiminin görevden uzaklaştırdığı Brett McGurk ve ekibini tekrardan göreve getirmesi, ABD’nin söz konusu uzun soluklu projeden vazgeçmediğinin de en bariz göstergesi olmuştur.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;