GÜNCEL

Tuğrul Selmanoğlu : Zoun

Tarih
25 Temmuz 2021
İzlenme
Kişi
Yazar
Tuğrul Selmanoğlu

Geçenlerde Mali'nin başkenti Bamako'da doğma büyüme Malili olan asistanım Ali bana şöyle enteresan bir Bamako gerçeğini anlattı:

Eğer herhangi biri bir hırsızı hırsızlık yaparken görürse "Zoun" diye bağırır, etraftaki esnaf bu hırsızın peşine düşer ve yakaladıkları yerde öldüresiye döverler, hatta üzerine benzin döküp yaktıkları da olur, hatta maalesef bazen adam derdini anlatana kadar yanlış adamı öldürürler, hatta Polis gelip araya girerse arada Polis'de dayak yer. Herhangi birinin "Zoun" yani "hırsız" diye bağırması yeterli. Şaşırarak "çok değerli birşey çaldığı takdirde oluyordur herhalde bunlar" dedim, "hayır ya, bir ayakkabı çaldığı için linç edilip ölen var" diye cevap verdi...

Mali halkı hırsızlık konusunda, hakkını yedirmeme konusunda bayağı hassas demek ki...

İyi de...

Mali halkının büyük çoğunluğu açlık sınırının altında yaşıyor. Açlık sınırının altında yaşayan insanların üstünde yaşadığı toprağın altı ise dünyanın en zengin topraklarından biri.

Toprağın altında Altın var, Uranyum var, Petrol var, Gaz var, Fosfor var, Boksit var, Elmas var, var da var...

Mali bütün bu toprak zenginliğine rağmen Dünya gelişmişlik endeksinde 185. sırada, yani sondan 5.

Mali Devletinin bütün bu toprak zenginliğine rağmen kasasında vatandaşına en temel hizmetleri sunabilecek parası yok.

Petrolü Italyan Eni ve IngilizGlencore çıkarıyor, Altını İngiliz Randgold ve Amerikan AngloAmericancorp. 'un yanısıra Alman Pearl Gold AG çıkarıyor, Uranyum ise Fransız Areva'da.

Yani Paris'teki Eyfel Kulesini aydınlatan elektriğin üretildiği Uranyum, elektrikleri kesik Mali'den geliyor. 

Batı, hırsızlık konusunda bu kadar hassas olan bir halkın ayağının altındaki madeni almayı nasıl böyle rahatlıkla başardı?

Bunu şu basit iki metodla yaparsınız:

Birincisi, bir terör örgütü kur, o örgütü batının en modern silahları ile donat, o terörist örgütünü maden sahalarında yaşayan insanları o maden sahalarından uzaklaştırmak için sivil halka musallat et, o terör örgütünün adını bir de  "İslami" veya "Cihatcı" koyarsan aynı zamanda insanları İslam'dan da soğutarak bir taşla iki kuş vurmuş olursun...

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;