GÜNCEL

Özay Şendir : Yunanistan’ın Kongre oyunu tutmaz

Tarih
08 Temmuz 2022
İzlenme
Kişi
Yazar
Özay Şendir

Yunanistan tüm gücüyle ABD Kongresi’nin Türkiye’ye F-16 satışına engel olmaya çalışıyor.

Yunanistan Başbakanı, silah üreticisi büyük grupların Kongre’yi etkileri altında tutmak için lobi şirketleri aracılığıyla her sene on milyonlarca dolar para harcadıklarını iyi biliyor ama görmezden geliyor.

2018’de Boeing 15 milyon dolar, F-16’ları üreten ve modernize eden Lockheed Martin 13 milyon dolar harcadı.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon - VikipediYunanistan Başbakanı’na American Defense International ve McKeon Grup gibi grupları anlatmalı biri.

Eski Kongre üyeleri ve emekli askerlerin yöneticisi olduğu bu şirketler hem silah üreticileri hem de Suudi Arabistan gibi sorunlu ama büyük alıcıları temsil ederler.

Kongre’de yaptığı konuşmayla çok şey değiştirdiğine inanan Miçotakis’in unuttuğu şey şu; ülkesini zaten ABD’ye pazarlayan imzaları atmış durumda, Washington’a şimdi vazgeçtim diyemez.

ABD silah şirketleri de 10 milyarlarca dolarlık bir projeden, eli kolu bağlanmış Yunanistan için vazgeçmez.

Diyelim ki Miçotakis’in rüyası gerçek oldu, ABD Kongresi F-16 satışı ve modernizasyonunu engelledi.

Yunanistan Başbakanı’na birileri Fırtına obüslerini anlatmalı. Menzili 40 km o obüslerin.

Yunanistan’ın uluslararası anlaşmalara aykırı olarak silahlandırdığı 16 adanın Türkiye kıyılarına olan uzaklığını hatırlamalı Başbakan Miçotakis.

Ankara’nın sorunlarını diyalog değil silahla çözme niyeti olsa, Türkiye tek bir gecede ve tek kurşun atmadan o adaları askersiz hale getirebilir.

Yunanistan Başbakanı, Fransa’dan gelen savaş uçakları dengeyi tamamen değiştirdi zannediyor olabilir.

Türk SİHA’larının sayısı ve çalıştıklarında uçakların kalkabileceği meydanların patates tarlasına dönme ihtimalinin yüzdesinden mi söz etmek lazım yoksa yardım çağrısı içeren telsiz kayıtları Yunan makamlarında duran ve sürü drone’lar çalışınca kör olan Atina müttefiki savaş gemisinden mi?

Yunanistan halkı onurlu bir halktır, ülkesinin kukla devlet olmasından hoşlanmaz, faşist Altın Şafak’ın oylarını almak için halkınızı daha fazla küçük düşürmeyin. Düşman gördüğünüz Türkiye,  Milli Savunma Bakanı Akar’ın ağzından silahlanma çılgınlığınızın ülkeyi yeni bir ekonomik felakete sürükleyeceğini söylemişti. Dün de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde kendi ülkenizden vekiller de aynı şeyi söyledi. Ötesi var mı?

Sayın Başbakan, siz de biliyorsunuz ki Türkiye’ye karşı bir şeyler kazanmanızın yolu ABD Kongresi’nden ya da Brüksel’den değil, gerçek ve gölgesiz bir diyalogdan geçiyor.

Göz göre göre geldi tüm bu cinayetler

Çarşamba günü, Konya’da bir doktor, İstanbul’da bir avukat ve müvekkili öldürüldü.

Çarşamba günü, bu köşede, rakamlarla bireysel silahlanma ve çığ haline gelen ruhsatsız silahla işlenen suçların sayısı vardı.

Türkiye’de bir adet ruhsatsız silahla yakalanırsanız, 1 yıldan 2 yıla kadar hapis, birden çok ruhsatsız silahla yakalanırsanız da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyorsunuz.

Neredeyse cezası olmayan suç haline geldi ruhsatız silah taşımak ve bulundurmak.

yazının devamı

YORUM YAPIN

Yorumlarınız editörlerimiz tarafından okunup onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

Hiç yorum yapılmamış

YAZARIN DİĞER MAKALELERİ Tümü
BU KATEGORİDEKİ DİĞER MAKALELER

Copyright © 2024 Sesli Makale - Tüm Hakları Saklıdır.

Rta Yazılım

; ;